Ruta Joan Veny. Llocs i paraules (Campos)

Amb un títol ben onomàstic, Llocs i paraules, empreníem la Ruta Joan Veny que ens havia de portar per alguns espais emblemàtics de la vila de Campos, on aquest grup de campaners amb algun il·lustre veí de Llucmajor i Santanyí abocaria sentides paraules cap al gran lingüista, fill d’un poble que se l’estima. Nosaltres, que dissortadament desconeixíem la gran vàlua d’aquest grup de mallorquins, només podíem admirar-nos de les mostres d’afecte envers l’eminent dialectòleg i els trossets que ens regalaven de la seua biografia campanera.

Podeu ampliar les imatges menudes de les galeries

L’acte s’inicià al carrer del Bisbe Talladas, antic carrer Estret, davant la delegació campanera de l’Obra Cultural Balear presidida per Antònia Sitjar. Si a Sueca hi ha Fuster i el número 12 del carrer Sant Josep, a Campos és el 9 del carrer del Pare Alzina, lloc on va nàixer Joan Veny i Clar. Diversos parlaments van recordar la seua infantesa, els seus mestres, els anys d’escola i els jocs al carrer; més tard, un poema de Miquel Àngel Adrover ens tornaria a dibuixar aquest espai.

I, tot parlant de carrers, aprofitem per fixar l’atenció en la tercera imatge on veiem que davall del rètol oficial carrer del Pare Alzina hi ha una rajoleta que ens recorda el nom popular, potser avui ja perdut, Antic carrer d’en Palleta. Un bon costum del poble de Campos que ja comentàvem dins l’entrada sobre la Qualitat en referir-nos al carrer Estret.

I, després de diversos parlaments davant l’Auditori i als porxos de l’ajuntament, a la façana del Convent l’amic Cosme Aguiló ens recordà la figura del professor Joan Veny i la importànica capital del seu Atles Lingüístic del Domini Català. Podeu escoltar-ho al següent vídeo.

En una porta lateral del convent dels Mínims feren els seus parlaments el pintor i poeta Lluís Maicas i el filòleg Joan Mas Vives.  Ja vora els murs de l’església de Sant Julià, Miquel Àngel Adrover, amb veu clara i genuïna, va llegir-nos el seu poema Noranta versos a un nonagenari, dedicat al filòleg de Campos. La darrera imatge de la galeria mostra l’inici del poema, on podem veure dos versos de Joan Pomar (a la dreta del també poeta Joan Perelló i amb la carpeta negra) que ens parlen del carrer del Pare Alzina i del carrer Biscaia, domicili barceloní de Joan Veny. Escolteu un fragment del poema en el vídeo següent.

I de l’església cap al Col·legi Públic Joan Veny i Clar on el seu director ens parlà sobre la relació espistolar que encara manté aquesta escola, orgullosa del seu bateig, amb el gran lingüista. Tancàvem el matí amb una foto coral dels participants de la Ruta Joan Veny. Llocs i paraules que palesa l’estimació d’un poble pel seu fill il·lustre, que tant ha acaronat i estudiat els mots de cada racó d’aquest país nostre.

 

Fa uns anys (2014), vam tindre la sort de compartir jornada a València dins “Terres, pedres i paraules. El valor i l’aprofitament del vocabulari tradicional en el discurs tecnicocientífic” on Joan Veny, sempre clar, amb un gran coneixement de les llengües romàniques, de la dialectologia i la història de la llengua, ens comentà “diversos mots de l’àrea geològica, hidrogràfica, minerològica, topogràfica, des d’un angle descriptiu i diacrònic”. Tres anys després, el retrobàvem a Rossell on, amb Àngela Buj, aportàvem l’exposició Lingüistes pel carrer i podíem escoltar-lo novament en la ponència “Sobre algunes interferències lèxiques en valencià”. I ara, si bé ja coneixíem el seu poble en fotografiar l’escola, molts dels seus carrers i recollir els de Ramon Llull i Mossén Antoni Alcover per al Mapa dels Lingüistes pel carrer, hem pogut recórrer la seua infantesa i copsar de primera mà l’estima dels campaners i molts mallorquins envers Joan Veny i Clar. Per molts anys!

Publicacions creat 879

One thought on “Ruta Joan Veny. Llocs i paraules (Campos)

  1. Jo, com a llicenciat i doctorat en Filologia Moderna, vaig tenir de professor a Joan Veny a la Universitat de Barcelona, quan era molt jove (tenia uns 3 anys més que jo) I vaig quedar molt content dels seus coneixements i de la seva didàctica.
    Germà Ricard Serra i Feu, F.S.C.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt