LINGÜISTES PEL CARRER. Reus, una mostra.

Plaça de Ramon Amigó, magnífic espai ajardinat davant del mas Iglésias, a Reus.

«La mostra d’abril per mi, la de maig per ton germà, i la de juny per ningú»


Com un vilar florit, la mostra d’olivera s’estén pel Baix Camp: Montbrió, Mont-roig, Vinyols i els Arcs…, poblacions del Baix Camp, on hem recollit un reguitzell de lingüistes (Joan Coromines, Pompeu Fabra, Milà i Fontanals, Rovira i Virgili…) que volem exemplificar amb la capital comarcal: Reus. 


 
 
 

La floreta de la mostra l’ha complementada la troballa del toponimista Ramon Amigó, el nom del qual apareix a la plaça que es troba ubicada al barri del Mas Iglésias, enfront de la seu del Centre de la Imatge Mas Iglésias, de Reus. 


La fotografia de Ramon Amigó correspon a l’any 2001, quan vam visitar Xàtiva, guiats pel cronista Agustí Ventura,  dins les activitats d’aquell Congrés Internacional de Toponímia i Onomàstica celebrat a València


 En la recerca prèvia de Reus teníem anotats els lingüistes Joan Coromines, Pompeu Fabra, Gabriel Ferrater, Ramon Llull, Milà i Fontanals i Rovira i Virgili.  Calia, però, assegurar-nos-en amb el plànol de la ciutat. 

En dirigir-nos a l’oficina d’Informació i Turisme, casualment, vam aparcar el cotxe davant mateix de la placa del carrer de Joan Coromines; tota una sort.  Ens va sobtar la troballa i la seua centralitat relativa perquè, val a dir-ho, la majoria de carrers de lingüistes localitzats fins ara solen ocupar zones perifèriques de nova creació. Reus, però,… Reus és una altra cosa.

Al barri Fortuny trobem una gran plaça de Gabriel Ferrater, voltada de blocs de pisos d’aquells grups de VPO, iniciats al 1955. Davant, l’església de Sant Bernat Calbó. https://ca.wikipedia.org/wiki/Barri_Fortuny

No lluny de la plaça dedicada a l’autor de De causis linguae, dins el mateix barri, trobem el carrer de Milà i Fontanals,
pioner dels estudis de dialectologia catalana, que s’allarga fins un polígon industrial, ja als afores.

 

 Ben prop del santuari de la Misericòrdia i  en una nova i perifèrica urbanització, circumstància més repetida en els pobles que hem visitat fins ara, trobem, amb el veïnatge de  Ramon Muntaner i Bernat Metge, el carrer de Ramon Llull
Les raons de la seua incorporació al grup de lingüistes, així com les formes de col·laboració en el projecte ja van estar explicades a Lingüistes pel carrer. Un projecte i una proposta.
Pompeu Fabra ocupa un espai ben important, cruïlla on s’apleguen la Riera de Miró, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda de l’Onze de Setembre i la de Sant Jordi…, però és una rotonda, no una plaça transitable ni amb cases que la tinguen per adreça. No té cap rètol que ens ho indique i no apareix a l’aplicació GoogleMaps, tan emprada actualment. Sí que la recull, però, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, plaça de Pompeu Fabra.I apleguem a un polígon industrial, de nom Agro-Reus, on apareix el carrer de Rovira i Virgili, a la vora d’altres batejats com Joan Alcover, Santiago Rusiñol, Joaquim Ruyra, Víctor Català, Prudenci Bertrana…, tot un camp semàntic ben literari. 
Sempre està bé això de donar a conèixer autors nostres. 
I en mirar, novament, el vialer ens adonem que apareixen els noms de Josep Aladern i Antoni Bofarull. I vam trobar el carrer dedicat al lexicògraf Cosme Vidal (J.Aladern) en una nova urbanització a ponent de la ciutat.

 
 
 
 
 

I ben al centre de Reus vam trobar Bofarull, Pròsper de Bofarull, i en vam fer la fotografia. Més tard ens vam adonar que el gramàtic era un altre, Antoni de Bofarull. Sortosament, una col·laboradora reusenca ens va trametre les dues imatges. 


L’alegria del dia, com ja hem dit, va ser trobar la plaça de Ramon Amigó, ponent en aquell Mestratge de Toponímia de la Universitat de València (1990 i 1991) i vicepresident, durant anys, de la Societat d’Onomàstica. 
Davant del mas Iglésias o Iglésies, en una extensa zona ajardinada, voltat per Maria Aurèlia Capmany i Jaume Vidal i Alcover, ben prop de Josep Carner, Carles Riba i Montserrat Roig, hi ha el nom de qui ha tingut cura de tants noms.

 Molts reculls toponomàstics de les comarques tarragonines tenen l’autoria i el mestratge de Ramon Amigó. Els topònims de la ciutat i el terme de Reus (1957) en va ser la primera mostra. 

http://www.onomastica.cat/ca/en-memoria-de-ramon-amigo-i-angles-19252011

 


A 29 de juny, Sant Pere i festa major a Reus, comptem amb 171 vials urbans fotografiats, 59 dels quals han estat enviats per col·laboradors diversos. Cal esmentar l’amic Antoni Garcia Osuna que, tret del Cap i Casal d’on ja n’havíem fotografiat les plaques dels carrers ha recollit les comarques de l’Horta i del Camp de Túria. Una dotzena més de col·laboradors ens han enviat alguna o diverses fotografies d’altres indrets dels nostre domini lingüístic. Desitgem que siguen moltes més les col·laboracions que ens arriben d’arreu.

 

I per a cloure…


Reus de festa major: un record per a Ramon Amigó
Publicacions creat 881

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt