EL RAVAL / LA RAVAL / S’ARRAVAL

Xert (el Baix Maestrat)

A través del grup DIALECTES del facebook hem sabut d’algunes variants que presenta el raval. El company de la SdO Enric Ribes ja ens advertia sobre la forma femenina com el resultat de l’arraval / la raval. Amb tot, i una vegada revisat el DECat, hem vist que el mateix Coromines, tot i observar aquest fenòmen, també copsava exemples en femení, alguns del XIV “tota la raval” (1304). 

Atzeneta del Maestrat

La cosa és que, a hores d’ara, en una zona extensa parlen de la raval amb adjectivacions femenines. A Mallorca hem recollit s’arraval (el dubte em venia d’un Sa Raval que vaig vore a Algaida, quan cercava el carrer de Ramon Llull). Des de Maó ens ha arribat un carrer de s’Arravaleta, també femení.
Amb tot, podeu entrar al mapa i vore el que ens han comentat els dialectaires del facebook. 

DEL MAPA. Els simbolets (una eixida) només fa referència al raval com ‘fora vila’. Els colors responen a les tres variants que hem observat: verd per al masculí (el raval), morat per al femení (la raval) groc (arraval). La ubicació és precisa quan el Maps me l’ha donada; en els altres casos trobareu el símbol damunt el nucli urbà, sense concreció. També, dins cada llegenda, trobareu el nom de l’informant. 

Publicacions creat 879

4 pensat en “EL RAVAL / LA RAVAL / S’ARRAVAL

  1. A Almenar (el Segrià), el carrer de la Raval, situat fora de l'antiga muralla. Oficialment carrer del Calvari (Josep Forns i Bardají)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt