El Pla batejat i Cosme Aguiló a Porreres

Lloret de Vistalegre…, si no vaig errat.

L’avió que ens porta des de València sol entrar per damunt sa Dragonera i, tot vorejant la serra de Tramuntana, recorre el Raiguer fins a Búger, si fa no fa. Mentre escolumbrem el cap de Formentor i la badia d’Alcúdia, fa mitja volta per enfilar-se cap a Sant Jordi. Després, entre molins aiguaders, davalla fins a córrer per la pista. D’altres voltes entrem per la badia de Palma i, sense albirar cap casal ni possessió, aterra només saluda el Coll d’en Rabassa. Aquesta vegada, però, ens ha regalat una excursió poc habitual. Pam dalt, pam baix,  ha entrat pel cap Enderrocat i, homentage al professor Rosselló i la seua tesi Mallorca, el sud i el sud-est, ens ha portat per Llucmajor i Montuïri fins a la torre de Montornes (allà pel puig de Sant Nofre). Hem voltat la gravera del Saboner, damunt mateix d’una casa amb palmera i safareig. En acabant ha enfilat cap a l’aeroport mentre saludàvem Lloret de Vistalegre (Llorito) i un bell pla, de ben segur batejat en cada tanca.

Veieu a la galeria una breu mostra amb l’entrada a l’illa, Montuïri, la gravera del Saboner i el Pla, farcit de tanques batejades.

Recordeu que podeu ampliar les imatges menudes de les galeries

Els noms de lloc de tants indrets costaners i també de terra endins tenen en Cosme Aguiló un dels seus millors estudiosos. Hi ha persones amb un compromís cívic constant. Ben prop de casa nostra tenim Vicent Pitarch, sempre amanit per reivindicar la llengua, la terra, la gent, el país… Una estima persistent. Si, com deia aquella cançó, hi hagués un pont que ens unira a Mallorca també Cosme vindria per ací i ens faria alguna xerrada de folclor, llengua, toponímia, arqueologia o etnografia… En sap tant! Des de Santanyí no deixa de voltar allà on el criden per seguir fent gran la nostra cultura i ben estudiada la seua llengua. I aquest cap de setmana, després de presentar divendres un llibre d’un veí des Llombards, va ser a Porreres… I Imatgies en va prendre nota, ni que només haja estat gràfica.

Amb la col·laboració d’Agnès Vendrell i la presentació de Bernat Bauzà s’inicia l’acte al local de l’Agrupació Cultural de Porreres. Com veieu a les imatges, la xerrada se centrà sobre la toponímia de Porreres, amb un repàs cronològic des d’aquells noms de lloc que hom creu preromans. La riquesa dels –banu en la toponímia balear li va servir per fer saber que cal eixamplar l’àmbit d’estudi d’un indret per poder entendre millor cadascun dels llocs locals. La riquesa del seu llenguatge i el seguit d’expressions col·loquials, frases fetes i dites amenitzà, com sempre, els seus mots savis.

Encara va tindre temps per mostrar-nos les seues Formigues d’arreu de la Mediterrània Occidental. Feia goig veure la sala plena i aconseguir la participació d’algun dels oients, com ara na Maria Barceló, reconeguda historiadora i filla il·lustre de Porreres.

Fa ben poc que va aparèixer el seu segon recull d’articles De noms i llocs. En una de les primeres pàgines podem llegir dues frases de Joan Veny:  “Les etimologies no se cerquen, sinó que es troben.” Puntualitzat en conversa telefònica de 21 de desembre de 2021: “És una veritat a mitges. Una etimologia és fruit del treball obsessiu i continuat”. I el treball de Cosme, sens dubte, és obsessiu i continuat… i apassionat. Per molts anys, amic!

Publicacions creat 885

One thought on “El Pla batejat i Cosme Aguiló a Porreres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt