Toponímia popular retolada, assignatura pendent a Almassora (carrers 38)

La importància de la toponímia urbana com a notari de la història d’un poble és evident. Molts carrers, aquells que no han tingut un bateig arbitrari, ens parlen de les característiques d’un indret, encara que siga pretèrit. El carrer Major i la plaça Major van ser, en el seu temps, els elements urbans més importants de la Vila, que abans volia dir ‘del poble’; la Picadora ens parla del conreu del cànem i de l’elaboració de la corda (com l’Hort dels Corders, a Castelló); el Portal (portal de la Mar, antigament) ens diu que la Vila es tancava per la nit… Si hi penseu trobareu una dotzena més d’exemples que us recordaran el passat d’aquest poble que tan poc s’estima la seua història. I açò ho diem amb un cert dolor, però els majors recordaran l’Hospital, les Boqueres, la Garrofera (fàbrica), els llavadors de l’Estret, els de José Ortiz, els de l’Alqueria, els de la Fàbrica de Borra… I encara abans, el Calvari, l’església de la Sang…  És com si entenguérem el món modern com un rebuig del passat, i així, dissortadament, perdem les raïls. Una observació prou aclaridora: l’únic pont que és només nostre, el de la Rambla, és el pont Desfet. Cal dir, però, que aquesta dèria futurista consistent a esborrar qualsevol element del passat no és exclusiva d’Almassora, la compartim amb pobles veïns. Només cal recordar que la infraestructura que tenia la Panderola, amb un canvi de trenet per tramvia, ens haguera aportat el transport públic més adient a la Plana. Deixem les queixes, però, i anem a les propostes:

No parle, ara, dels carrers amb doble denominació (Sant Vicent / Major, Colom / Balma; Sant Joaquim / d’Amunt; Sant Cristòfol / els Trulls…) sinó un seguit d’indrets ben nostres que només amb una maniseta, diferent i diferenciada de les oficials (com els exemples mallorquins que us ho mostrem a la galeria d’imatges de baix) ens informaria de molts llocs coneguts per una generació que, malauradament, cauran en l’oblit. Sobre els carrers i les seues denominacions antigues i populars ja en parlàvem al butlletí de La Vila-roja (al maig-1980 amb un mapeta de la Vila de Paco Membrado i, al març de 1981, amb la conlloga de Ferran Guardiola encetàvem “Els noms dels nostres carrers”).

No és casual que el plànol que encapçala l’article tinga numerets en compte de noms. Potser ara, una vegada plantejat l’assumpte podeu jugar a posar-li nom.

A l’illa de Mallorca, a Ciutat, a Campos o a Deià (aquesta enviada per l’amic Ferran) tenen per costum retolar allò que consideren patrimoni i així, encara que el carrer de Palma tinga el nom oficial d’un gremi antic i perdut que convé recordar (la pelleteria, relacionada amb l’adob de la pell), una maniseta diferent ens recorda que es troba dins l’històric call jueu i que abans hi era el carrer de la Sinagoga Nova. Campos ens ofereix dues mostres, una sobre el nom pretèrit del vial (Antic carrer des Vallet Petit) i l’altre sobre un punt del nucli urbà que ens recorda on era l’hospital (Antic cantó de l’Hospital). A Deià, el carrer Rei Sanxo s’enorgulleix de conservar llavadors i l’Abeurador.  Podeu ampliar cadascuna de les imatges per veure’n millor els rètols.

Ja heu trobat tots els noms del plànol de dalt? Us ajude amb els noms sense ordenar i seguiu jugant: la Raconà(d)a, ravalet de l’Herba, el Jardinet, la Biga, el Portal, la Pica(d)ora, la Vieta, l’església de la Sang, el Raval, la Presó, llavadors de l’Estret, llavadors de l’Alqueria, ravalet de la Llenya, el Darremur Vell… I potser sabeu d’altres fora del mapeta que posarem un altre dia (mas d’Alós, la Pelaora, l’era de Caifàs, el panyet de Santa Creu, la Cossa, covent de les Clarisses, les Casetes del Futbol, les Casetes del Sindicat…)

Un exemple magnífic el trobem a Alzira on, amb rètols menudets, han donat a conèixer uns 80 noms populars de carrers.

“La Comissió de Toponímia d’Alzira a proposta de l’alzireny Juan José Nadal Sayol va acordar recuperar els noms populars o tradicionals de huitanta carrers i places d’Alzira perquè els més joves puguen veure i conéixer les nomenclatures originals, la major part dels quals fan referència a oficis antics i llocs.
Les noves plaques es diferencien clarament de les existents perquè són de menor grandària (A4), són blanques, hi ha un fragment de l’escut d’Alzira i el text («Antic carrer de…», «popularment de…») és de color roig grana.”

 

Publicacions creat 879

One thought on “Toponímia popular retolada, assignatura pendent a Almassora (carrers 38)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt