Museu de la Pauma (etnografies, 2)

Des del Mas de Barberans, poble del Montsià recolzat a la solana del Port, veiem Tortosa i, en dies clars, el Delta, Montsià i el Baix Maestrat. En aquest poble-miranda trobem el Museu de la Pauma, un homenatge a l’ofici de la llata del margalló (palma) que ens ha bastit de cistells, cabassos, estores, sàries i tants atifells necessaris en un passat món rural i que avui ens regala elements complementaris, uns, i decoratius, molts.

 

 

A més dels cartells explicatius de cada faena, vam tindre la sort de poder veure fer llata en directe, gràcies a la presència de dues dones en aquest terrat solejat. (Podeu prémer damunt totes les imatges de les galeries per ampliar-les i veure-les amb més detall.) Prèviament, havíem gaudit amb la visió d’un vídeo documental sobre el procés de la pauma des de la collita de les palmes del margalló.Al museu s’organitzen activitats durant tot l’any. I al canal de youtube de la pauma hom pot trobar tutorials pràctics com aquest sobre la confecció d’un cabasset: 2 dones 4mans i un cabasset 

 

 

 

 

També hi trobareu exposicions d’objectes artesanals i artístics (per la creativitat que hom afegeix al domini de l’ofici). I a la pauma s’afegirà la canya i el vímen, la boga i l’espart, el cànem i tantes fibres vegetals que conformen un univers de tècniques i objectes: paneres grans i menudes, cabassos i cistells, llaces decoratives i làmpades, cistelles on deixar el palangre amb els hamets clavats a la vora…

El món de la pauma i la llata, de l’elaboració d’objectes bàsics per al món rural, ocupava molta gent, no sols del Mas de Barberans; també Alfara de Carles i Paüls tenien en el margalló, que més prop a nosaltres bateja el Desert de les Palmes, una activitat econòmica notòria

Hi ha molts llocs del domini lingüístic on trobem aquesta activitat lligada al margalló, a l’espart, a les canyes, al vímen… I alguns pobles, sensibles a la reivindicació d’aquest ofici i el paper que hi tenien les dones, han tingut a bé dedicar-los un carrer, com aquest de Capdepera (Mallorca) carrer Dones de la Llata.

 

 

I si en la darrera entrada sobre el molí de l’Oli de Cervera us convidàvem a completar l’excursió amb la visita a les oliveres centenàries de Rossell, en aquesta ocasió no deixeu de completar l’eixida amb una breu excursió pel voltants de la Vall, paisatge montserratí proper al Mas de Barberans.

Publicacions creat 879

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt