CARRERS (25) ADOBERIES A VIC. Suplement de “carrers d’oficis (A)”

  En aparèixer a Imatgies l’entrada dels carrers d’oficis que començaven per la lletra ‘a’l’amic Ventura Castellvell ens va remetre una preciosa i antiga fotografia del pont de les Adoberies de Vic. Fa poc hi vam ser i, a més del pont, en recórrer el barri vam trobar restes d’aquelles adoberies que, pel que ens van dir, encara funcionaven fa una trentena d’anys.
 
 

La quantitat d’aigua i l’espai on estendre les pells (tanyades de les cases adjacents) se’n mostren en aquestes fotografies del riu Mèder. Al fons, el pont modern que ens du al carrer dels Aluders i una de les construccions amb l’estructura per penjar-hi les pells, ‘en venda’.

El procés d’adobar les pells el podeu trobar ben explicat al següent enllaç, que també inclou un preciós vídeo  https://ca.wikipedia.org/wiki/Adoberia


El nostre projecte, però, se centra, ho recordeu, en el recull de carrers batejats amb noms d’oficis. Així doncs preteníem trobar més carrers a Vic. I heus ací que sí que hi ha un carrer de les Adoberies i un passatge de les Adoberies. Els afegim als que ja vam trobar a Palma, Tremp, Castelló i València. 
També l’esmentat carrer del Aluders, dins el mateix barri de les Adoberies (fotos de baix). L’aluda feia referència a la millora del tractat de la pell emprada per a fer guants, bosses, forradures de llibres…   

Ben prop, al poble de Ripoll, vam localitzar aquest carrer dels Pellaires que, pel que ens diu el DIEC2, inclou, a més del tractament de la pell, el seu comerç: “Persona que adoba i ven pells”.

Publicacions creat 891

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt