LINGÜISTES PEL CARRER, DE TORTOSA A ROSSELL Àngela Buj i Jesús Bernat

Reials Col·legis de Tortosa, seu de l’Arxiu Comarcal de les Terres de l’Ebre

 

Jugant encara amb les formes geomètriques ens calia visitar aquell seguit d’arcades que guardaven un dels tresors més preuats. A la seu de l’Arxiu Comarcal de les Terres de l’Ebre, hi hostatjava, ja feia molts jorns, el llibre de Les Costums de Tortosa, els redactors del qual tenien un carrer dedicat vora la rambla de Pompeu Fabra, i els redactors, també, de l’Alcover-Moll. I avesats al joc lingüístic les lletretes, ja fixades consonants, de tresor es repetien en la ciutat, en Tortosa. I ara era un carrer de Remolins, ara el convent de Santa Clara, ara els amplis palaus de la Tortosa renaixentista mostraven esplèndids arcs de portes que ens convidaven a entrar. I entre l’objectiu i unes ombres amables que dibuixaven els passejants amb un sol de maig engrescador, lluminós, guaitàvem el roig del tren, del pont del tren, perquè el tren ja feia fum pels encontorns de Tortosa. I va passar, va passar de llarg. Vam conèixer també en estat de decrepitud els magnífics col·legis. Els Reials Col·legis en què un quadrilàter de corones confrontava el rei de tots, Jaume I i Violant d’Hongria. 

 

Pati dels Reials Col·legis de Tortosa

 

Però la magnificència del conjunt no s’atura en la nostra mirada que envolta totes aquelles figures que frisen des del fris. L’ensemble renaixentista és format per altres dos edificacions adjacents les quals s’agrupen sota el genèric dels Reials Col·legis. I tornant al pati, que no ens en volem anar, hi ha mostres de la nissaga, des de Ramon Berenguer fins a Felip IV. I fou Carles V qui volgué educar, qui pensà de donar estudi, i prop hi trobem la plaça dels Estudis. Entre la pols de la Tortosa que es reforma, ens endinsem per Mercaders, Montcada, Vall i Nou del Vall. I sant Blai, i mirant amunt copsem el modernisme de la ciutat. I és que ens agrada passejar per aquesta ciutat que ens parla, que ens aventa un este i un lo. Que hi ha qui diu que està adormida, però hi hem vist pels seus carrers gent diversa que va i ve, gent que s’estima el brogit i el cant de la música, que en el palau Oriol podeu sentir. 

 

Fins el 24 de maig al palau Oliver de Boteller

 


La fressa per la llengua, per avivar-la, per amorosir-la es mou i s’escampa, en un palau Oliver de Boteller amb gent que entra i surt, i s’atura davant la catedral, davant la biblioteca. Estrebades que alenen amb un riu ben ple de vida que segueix a les seues aigües totes les cares d’aquesta Tortosa que ens veu i que ens segueix acollint perquè l’exposició “Lingüistes pel carrer” s’allarga fins el 24 d’aquest mes a l’esmentat palau, seu dels Serveis Territorials de Cultura.

 

Eixe dia l’exposició acompanyarà els lingüistes vinguts d’arreu a la “Jornada de llengua al mitjans de comunicació de les Terres de l’Ebre”, de la qual us oferim el programa:


 

I EL 27 A ROSSELL

 

Els propers 25, 26 i 27 de maig de 2017 tindrà lloc a Benicarló, Vinaròs i Rossell el Congrés Joan Coromines i el País Valencià, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans i patrocinat també per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vinaròs, l’Agència de Promoció del Valencià, l’Ajuntament de Rossell i la Fundació Huguet.

 

 


20 anys després de la mort de Joan Coromines (1905-1997), i passada una dècada de la celebració del centenari del seu naixement (2005-2006), proposem tornar sobre una de les facetes de «l’ardida piràmide» (com a ell li agradava de designar la seua obra): els lligams amb el País Valencià, la varietat valenciana de la llengua, els pobles i la gent del país. És per això que l’IEC, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vinaròs i Maestrat Viu, organitza aquest congrés «Joan Coromines i el País Valencià» a Vinaròs, Benicarló i Rossell els dies 25, 26 i 27 de maig de 2017, amb la participació com a ponents d’un seguit d’especialistes en l’obra de l’etimòleg barceloní. 


Programa:


https://www.onomastica.cat/wp-content/uploads/programa-Congres-Coromines-Pais-Valencia.pdf

I “Lingüistes pel carrer” tornarà a viatjar des de Tortosa per ser present el dia 27 a Rossell, al centre cívic Molí Vell,  i mostrar que també el savi filòleg té carrers amb el seu nom arreu del domini lingüístic, un dels únics, juntament amb Mossén Alcover i Manuel Sanchis Guarner, que és present al Principat, País Valencià i les Illes; l’homenot s’ho mereixia. 
Publicacions creat 880

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt