LINGÜISTES PEL CARRER A VALÈNCIA

El Departament de Català de la Facultat de Filologia de València celebra el seu 40 aniversari i els “Lingüistes pel carrer” han volgut ser-hi presents per mostrar la tasca de Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, Carles Salvador, Francesc Ferrer Pastor i la seua presència, junt amb la d’altres gramàtics i lexicògrafs d’arreu del territori, als carrers del nostre àmbit lingüístic. Un sempre disposat i infatigable Emili Casanova, director del departament, ens va convidar a omplir l’espai del Saló de Graus “Enric Valor”, on aquesta setmana se celebren diversos actes, amb els cartells de l’exposició. 
Divendres 15, en la TROBADA DE PERSONAL TÈCNIC LINGÜÍSTIC. Foto Maite Mollà
L’Horta compta amb 58 carrers dedicats als nostres lingüistes. El fet, però, que es subdividisca en l’Horta Nord (19), l’Horta Sud (8), l’Horta Oest (17) i l’Horta de València (14), fa que no aparega com la comarca amb més gramàtics i lexicògrafs (el Vallès Oriental, 47). El Cap i Casal dels valencians, això sí, és la ciutat amb més lingüistes de tot el domini (13), per davant de Palma (12) i Barcelona (11+1). Cal precisar, no obstant, que València té dos autors repetits. Enric Valor hi apareix dues vegades (passatge Enric Valor i Vives, al Campus Tarongers de la UV, i carrer d’Enric Valor i Vives Escriptor, ben prop de l’Hospital 9 d’Octubre). També Bernat Fenollar apareix en dos indrets de la mateixa ciutat (carrer de Bernat Fenollar, al barri d’Algirós, i carrer de Mossén Fenollar, a Patraix). És, doncs, Ciutat de Mallorca la que s’endu la ‘palma’, amb 12 registres diferents, un més que València i Barcelona, que també repeteix amb Josep Balari.
Part de l’Horta amb els punts on trobem ‘lingüistes pel carrer’
Mosaic dels rètols de València (Hugo Bernat)

Manuel Sanchis Guarner, pare del Departament de Català (Lingüística Valenciana quan n’érem alumnes), bateja una cèntrica plaça, al capdamunt de l’Avinguda d’Ausiàs March, vora la coneguda escultura “La pantera rosa”. A Benimaclet trobem el carrer dedicat a l’autor, entre d’altres obres, d’una Gramàtica valenciana, carrer del Poeta Carles Salvador. Aquesta retolació ens recorda que alguns dels autors no han estat fixats pel seu paper com a lingüistes sinó per altres vessants de la seua producció o pels seus quefers en altres àmbits (Rovira i Virgili com a polític, per exemple). 

Altres valencians amb obra lexicogràfica o gramatical que tenen algun carrer dedicat apareixen amb les següents retolacions: carrer Lluís Lamarca, autor d’aquell Ensayo de un diccionario valenciano-castellano, calle del Padre Fullana, autor d’una Gramática de la llengua valenciana, carrer de Gregori Mayans, Diccionari castellà-valencià, carrer de Carles Ros, Diccionario castellano-valenciano i carrer del Filòleg Sanelo, també amb un Diccionario valenciano-castellano
Una estudiant d’Erasmus atén les explicacions d’Àngela Buj

Si bé, i aquesta és una altra característica de les retolacions a València, no trobem cap lingüista del Principat (recordem que a Barcelona hi ha Sanchis, Labèrnia i Fenollar, tots ells lingüistes valencians) sí que, a més del carrer de Ramon Llull, al Saler trobem un carrer dedicat a Mossén Alcover amb el títol de canonge, carrer del Canonge Alcover.
Per últim, volem mostrar el nostre agraïment a Antoni Garcia Osuna, col·laborador amb diverses fotografies de les retolacions dels carrers de València, i també reiterar les gràcies a l’amic Emili Casanova.

L’exposició romandrà fins el proper 23 de setembre davant el Saló de Graus Enric Valor 
Publicacions creat 881

4 pensat en “LINGÜISTES PEL CARRER A VALÈNCIA

  1. Molt agraït, però observe ara que el peu de foto de l´última imatge de la present entrada indica literalment que "l'exposició romandrà fins el proper 23 de setembre davant el Saló de Graus Enric Valor".

    Llavors, l´últim dia és el 22 o el 23?

    Moltes gràcies de nou.

  2. Dissabte no està obert i, per tant, la retirarem divendres per la vesprada. La portarem a més llocs, però. I tornarà a València.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt