LxC A LA FUNDACIÓ CARLES SALVADOR (BENASSAL) Àngela Buj Alfara i Jesús Bernat Agut


Els catorze cartells de l’exposició “Lingüistes pel carrer” no deixen de viatjar. Després de Valls, Elda-Petrer, Tortosa, Rossell, Vinaròs, i la Universitat Jaume I, dilluns passat van aterrar a Benassal, a la Fundació Carles Salvador. L’espai, tan adient als lingüistes (alguns companys del mestre, gramàtic, lexicògraf i poeta), acomboia la mostra fins el punt de saber-se com a casa. 
 
 
 

 

Sens dubte, però, fou el factor humà, el grup de benassalencs que ens va acompanyar en la presentació, la raó fonamental d’una bona activitat. L’exposició hi romandrà dues setmanes més, fins el 25 d’agost, per a aquells que vulguen saber dels pobles amb carrers batejats amb més de 50 gramàtics i lexicògrafs.
També hi trobaran la vida i obres de tots aquells que tenen 10 o més carrers amb el seu nom: Pompeu Fabra (274), Ramon Llull (187), Enric Valor (81), Manuel Sanchis Guarner (60), Mossén Alcover (30), Rovira i Virgili (25), Milà i Fontanals (23), Joan Coromines (22), Francesc de Borja Moll (21),  Marià Aguiló (12), Francesc Ferrer Pastor i Gabriel Ferrater (11) o el mateix que presideix la casa, Carles Salvador (19).

 

I, amb les facilitats que ens va oferir Lydia Tena, vam poder explicar el procés d’aquest projecte, que ja porta més d’un any i mig recollint fotografies dels carrers de tot el domini lingüístic dedicats a gramàtics i lexicògrafs. També podeu trobar la manera de col·laborar.
Tal i com vam explicar, comptem ja amb 662 carrers fotografiats, amb més de 200 aportacions d’arreu del domini; col·laboradors als quals vam reconèixer la faena dins l’entrada Ja tenim el 600 LxC i una lingüista

 

A hores d’ara hauríem d’afegir Judit Sànchez i Carme Pinyana que ens han portat un regal de la Garriga (carrer de Pompeu Fabra) i un de l’Alguer (placa i carrer de Josep Sanna).
I encara som a temps d’eixamplar el catàleg de més de 860 vials. Sense anar més lluny, al mateix Benassal, on no trobàvem cap carrer dedicat a un lingüista, ens ha aparegut el carrer de l’Hostal amb el nom oficial de carrer de Mossén Joaquim. I aquest mossén no és altre que Joaquim Garcia Girona, fins ara només localitzat a Castelló. Hi ha, però, la circumstància, com passa amb altres viles i carrers, que no té placa que ho proclame. Curiosament, fou en aquest carrer on visqué Carles Salvador. En la fotografia adjunta hom pot veure la casa (primera a la dreta) de Carles Salvador, amb una senyera en relleu a la façana.
 
 

I la vesprada va discórrer plàcida entre els cartells que ens explicaven la vida i obra de Carles Salvador i aquests blaus de mar dels “Lingüistes pel carrer”. I tot sota la somrient i enyorada mirada de Pere-Enric Barreda, ànima de la Fundació Carles Salvador. 

L’exposició podeu visitar-la, els matins de 10 a 14, fins el 25 d’agost a la Fundació Carles Salvador, carrer de la Mola, 8
Publicacions creat 884

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt