RAMON LLULL A LINGÜISTES PEL CARRER. LxC Àngela Buj (CEL) i Jesús Bernat (Sd’O)

El 29 de març el beat han celebrat; el 29 d’aquest mes una entrada és nonada 
En morat els llocs d’on ja disposem fotografies; en taronja els que ens resten per visitar. 
Mapa dels carrers de Ramon Llull
Fil per randa 
S’estén com una randa el seguit de pobles de la nostra geografia en què hem localitzat carrers de Ramon Llull. Alguns els hem passejat, d’altres resten expectants al nostre objectiu. N’hem captat amunt i avall des de l’eixida del sol al capvespre, amb migdies calorosos viatjant per terres valencianes, d’altres temperats per la mar de ses Illes i alguns bressant-se sota els núvols del Canigó. Tal com el nostre filòsof planejava un abast universal de les seues ensenyances, així hem notat que és el lingüista –permeteu-nos-ho– més universal en els nostres territoris. Aquell que hi és a la Catalunya Nord, al Principat, al País Valencià i a les Illes Balears. És també un dels qui més vies n’hem localitzades, vora unes dos-centes. Després de Pompeu Fabra, 272, és el segon amb més presència en el bateig de les nostres places, dels nostres carrers, carrerons…, i, com dèiem, la seua universalitat es manifesta en ser present en la majoria del nostre àmbit lingüístic. 
Els 10 lingüistes amb més carrers
Fins i tot, també és reconegut en altres ciutats peninsulars com Madrid o Còrdova, amb el nom de Raimundo Lulio o a Xerès de la Frontera, calle Ramón Llull. Quant a variants del seu nom, l’accent no és exempt en algunes plaques de poblacions catalanes. També hem localitzat variants de Ramon, per exemple a Castalla (l’Alcoià), carrer Raimon Llull en un extrem del carrer i, en l’altre, carrer Ramon Llull. Casuística que també és paral·lela a la ubicació del carrer, ja que principalment hi ha una especial predilecció pel bateig de carrers d’urbanitzacions amb el nom de Llull i, en ocasions, ben enlairats com si tractés d’assegurar-se el seu Miramar. En alguns casos, com a Tàrrega (l’Urgell), el carrer és ben cèntric, però manta vegades hem hagut de dirigir-nos a la perifèria per a localitzar-lo. En algunes ocasions, com a Barcelona, és el cognom el qui ha donat el nom al carrer. Ara, però, volem mostrar només uns breus punts de la randa que hem anat teixint amb, ja ho sabeu, l’il·luminat de Randa, de qui som admiradors incansables de la seua obra, per a afegir-nos al reconeixement d’aquest savi universal de la nostra cultura i sumar-nos al punt i final d’aquest Any Llull.
Plaques fotografiades dels carrers de Ramon Llull, tot seguint un ordre alfabètic, tal i com us mostrem davall
Alaior*, Algaida*, l’Ampolla, Arenys de Munt i Artà*
Badalona, Balaguer* Barcelona*,  Bellcaire d’Urgell, Benicarló i Binissalem* 
Calafell, Calella, Cambrils, Carcaixent, Castalla i Castelló de la Plana
el Catllar, Ciutadella*, Costitx*, Deltebre, Esporles* i Felanitx*
Gavà*, Gelida, Guissona, Inca*, la Llacuna i Lloseta*
Llubí*, Malgrat de Mar, Mataró*, Mont-roig del Camp, Montaverner i Montuïri* 
Els pobles marcats amb * són col·laboracions d’arreu del domini lingüístic. Agraïm, ben sincerament, les trameses que ens han fet Vicent Rosselló, Toni Torregrossa, Antoni Garcia, Neus Garcia, Maria Josep Franc, Eva Ferrando, Ernest Micó, Maria Josep Mira,  Lluís Gimeno, Manel Ito i Josep Andrés des del País Valencià; Ventura Castellvell, Amadeu Marco, Albert Turull, Albert Bernat, Tomàs Camacho, Joan Ferreres, Rafel Molina, Santi Arbós, Pepa Sardanyes i Agnès Camatxo Buj des del Principat; Òscar Begur, Mariona Ràfols, Joan Mut, Mercé Bernat i Djombo N’Dong des de les Illes. 

Els mosaics han estat una col·laboració d’Hugo Bernat
Móra la Nova, el Morell, Nules*, Orpesa, Palafolls i els Pallaresos
Palma*, Perpinyà, Porqueres*, Premià de Mar , el Puig de Santamaria i Reus
Roquetes, Salou, Sant Jaume dels Domenys, Sant Julià de Vilatorta*, Sant Pol de Mar i Santa Bàrbara 
Santa Perpètua de Mogoda, Sencelles*, Sueca, Tarragona (2) i Teià
Terrassa, Tordera, la Torre de Claramunt, Tortosa, Ulldecona i València
Vic*, Vilanova del Camí, Vilassar de Dalt, Vila-seca i Vinaròs

I el 29 de desembre ens ha arribat el carrer de Ramon Llull de Ses Salines, regal de Mariona Ràfols.
Ja sabeu que aquesta entrada forma part del projecte LxC, Lingüistes pel carrer, que venim desenvolupant des d’abans de l’estiu i on podeu col·laborar.

I per tancar l’any, amb gebre i rosada matinera, pel Bages Ramon Llull també hi era.  
A Santpedor, Sant Iscle de Bages, a Masquefa i Manresa. 

I si aquests eren els pobles que corresponen als cartells que hem fotografiat fins ara, us oferim el llistat sencer de pobles on Ramon Llull té algun vial. Podeu obrir també el mapa de dalt per situar el carrer amb precisió:
Alaior, l’Alcúdia, Algaida, Amer, l’Ampolla, Andratx, Arenys de Munt, Argentona,  Artà,Artesa de Segre,  Arenys de Munt;  Blanes, les Borges Blanques, Búger, BunyolaCabestany, Cadaqués,  Calafell, Caldes de Malavella, Caldes de Montbui, Calella,  Calonge, Calvià,  Cambrils, Campanet,  Campos, Capdepera,  Carcaixent, Cardedeu,  Cambrils, Campanet,  Campos, Capdepera,  Carcaixent, Cardedeu,  Cassà de la Selva, Castalla,  Castelló de la Plana, el Catllar,  Cerdanyola del Vallès, Ceret,  Ciutadella, Consell,  Costitx, Cubelles; Deià, Deltebre; Eivissa, l’Escala, Esplugues de Llobregat,  Esporles;  Felanitx, Figueres, Flix;  Gavà, Gelida,  Girona, Granollers, Guissona; Ibi,  Inca; la Llacuna,  Llançà, Lleida,  Lliçà d’Amunt, Llinars del Vallès,  Lloret de Mar, Lloret de Vistalegre,  Lloseta, Llubí, Llucmajor; Malgrat de Mar,  Manacor, Manresa,   Maria de la Salut,Marratxí,  Martorell, Masquefa,  Matadepera, Mataró,Molins de Rei, Mollet del Vallès,  Montaverner, Montcada i Reixac,  Mont-roig del Camp, Montuïri, Móra la Nova, el MorellMuro, Muro d’Alcoi; Nules; Olot, Orpesa; Palafolls, Palafrugell, els Pallaresos, Pallejà, Palma, Perpinyà, Petra,  sa Pobla,  Polinyà, Pollença,  Porqueres, Porreres, el Prat de Llobregat, Premià de Mar,  Puçol, el Puig de Santa Maria; Regencós, Reus,  Ripollet, la Roca del Vallès, Roquetes, Roses;  Sabadell,   Salelles, ses Salines, Salou, Sant Adrià del Besós, Sant Antoni dePortmany, Sant Boi de Llobregat, Sant Cebrià de Rosselló,  Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires,  Sant Feliu de Guíxols,  Sant Fost de Campsentelles, Sant Francesc de Formentera,  Sant Fruitós de Bages,  Sant Guim de Freixenet,  Sant Jaume dels Domenys, Sant Joan, Sant Josep de sa Talaia, Sant Julià de Vilatorta,  Sant Llorenç des Cardessar, Sant Martí Sarroca,  Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar,  Santa Bàrbara, Santa Coloma de Gramenet,  Santa Eugènia, Santa Eulàlia de Ronçana,  Santa Eulària des Riu, Santa Margalida,  Santa Maria del Camí, Santa Perpètua de Mogoda,  Santanyí, Santpedor,  Sarrià de Ter, Sencelles,  Sentmenat, Seva;  Taradell, Tarragona, Tàrrega, Teià, Térmens,Terrassa, Tordera, Tornabous, la Torre de Claramunt,  Torrefarrera, Torres de Segre, Tortosa;  Ulldecona; València, Valldemossa, Vendrell, el,  Vic,  Viladecavalls, Vilafranca de Bonany,Vilanova de Segrià,  Vilanova del Camí,  Vilanova i la Geltrú,  Vila-seca, Vilassar de Dalt i  VinaròsAltres enllaços d’Imatgies relacionats:

· Joan Carles Simó porta Llull a Almassora (Ramon Llull a Almassora)
I, com nosaltres, com Llull, seguiu fent via
i si voleu col·laborar, 
carrers de Llull ens heu d’enviar:

 

“Anava l’amic consirós en son amat e atrobà en la via grans gents e grans companyes qui li demanaven de noves. E l’amic, per ço cor atrobava plaer en son amat, no respòs a ço que li demanaven e dix que per ço que no es llunyàs de son amat no volia respondre a llurs paraules.”  
Libre d’Amic e Amat
Publicacions creat 891

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt