F. DE BORJA MOLL, UN LINGÜISTA PEL CARRER

 

     La Institució Francesc de Borja Moll 

 

              http://www.instituciomoll.com/                      celebra avui, 10 d’octubre, 

 

data del naixement del gran lingüista, el          

 

Dia de Francesc de Borja Moll.           
Des d’Imatgies volem unir-nos a aquesta merescuda celebració alhora que volem mostrar la repercussió del lexicògraf en les vies urbanes del nostre domini lingüístic dins el treball d’investigació que realitzem Àngela Buj Alfara i Jesús Bernat Agut, Lingüistes pel carrer 

A més dels carrers i places recollits a Menorca i Mallorca, també el Principat recorda un dels artífexs del Diccionari Català-Valencià-Balear. No ens consta, però, que hi haja cap carrer dedicat a Moll a la resta de territoris catalanoparlants.

El recull insular ha estat obra de diversos col·laboradors, als qual agraïm, ben sincerament, que hagen volgut participar en aquest recull. Òscar Bagur ha fotografiat els carrers batejats per lingüistes a l’illa de Menorca i també ens va afegir aquesta imatge de la placa de la casa natal del gran filòleg ciutadellenc.  

 

 

 
A Ciutadella localitzem l’avinguda de Francesc de B. Moll 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Maó, el 
carrer de Borja Moll, amb la informació: lingüista 1903-1991


Rebeca de Juan Griñó, des de Binissalem, poble amb la casa museu de l’escriptor Llorenç Villalonga,  ens va enviar aquest carrer de Francesc de Borja Moll, ben sencer amb nom i preposicions.
També Rebeca ens ha tramés aquesta lloseta d’aquest carrer situat en la perifèria urbana: carrer Francesc de Borja Moll,  des d’un altre poble mallorquí, Lloseta.  


Un exemple que hem trobat sovint, arreu del domini lingüístic, és el de les urbanitzacions encetades i abandonades (anys que tenien la grua per senyor). Molts són els carrers dedicats a lingüistes que no tenen el veïnatge de cap casa; alguns encara sense placa. Mariona Ràfols ja ens ha regalat unes quantes mostres de lingüistes de Mallorca. Aquesta, carrer de Francesc de B. Moll, ens la va enviar des d’Artà


D’Esporles, poble situat a la falda de la serra de Tramuntana, Mariona ens envià dues fotografies del carrer Francesc de Borja Moll, vial veí, com intuïm en la foto de la dreta, del torrent d’Esporles. 

 

 


I també, com no, Palma dedicà un carrer al lingüista, ben cèntric i veí d’Esclarmunda de Foix. Djombo N’Dong, un senegalés que s’estima Ciutat, ens la va remetre: carrer Francesc de Borja Moll.

Recentment, hem tingut la sort de comptar amb l’ajut d’un col·laborador mallorquí que s’ha implicat també en el recull “Lingüistes pel carrer”. Joan Mut ens envia alguns exemples més de l’illa.
 
El carrer de Francesc de Borja Moll, a Inca, al bell mig de l’illa se situa, com ens mostra la fotografia en la mateixa perifèria del poble.
 
 
 
 

A Sineu també trobem el carrer de Francesc de Borja Moll.

 

 

A més de l’evident presència insular, també el Principat acull diversos carrers.De Vic, Tomàs Camacho ens va fotografiar la placa i el carrer dedicat al lexicògraf balear, carrer de Francesc de Borja Moll, situat en una urbanització perifèrica, característica repetida en moltes de les ubicacions dels carrers dedicats a lingüistes.Joan Ferreres, estudiós del Maestrat, natural de Sant Jordi i veí de Mataró, ens envià aquesta placa des de la ciutat del Maresme: carrer Francesc de Borja Moll.

 
A Barcelona, ben prop del Fòrum i en una zona de recent urbanització, vam trobar el carrer de Francesc de Borja Moll, a la vora del llarguíssim carrer de Llull, potser per allò de l’enyor de ses Illes. 
Al Vendrell vam trobar l’absència. La urbanització existia, els carrers s’havien traçat, les diverses fonts consultades a la xarxa ens parlaven de la presència d’un carrer de Francesc de B. Moll a la vora d’uns altres dedicats a Calders, Turmeda, Llull, Pedrolo i del també lingüista Milà i Fontanals. Heus ací, però, que aquell camp semàntic d’il·lustres escriptors havia esdevingut un erm polígon sense plaques.

Des del famós diccionari Alcover-Moll, DCVB, els dos lingüistes han conformat un tàndem que fins i tot porten a alguna confusió. Si bé la placa de la Sénia, carrer Alcover Moll, pot dur al vianant a la creença que Moll és el segon cognom de Mossén Alcover, a Tortosa, l’aclariment Redactors del Diccionari Català-Valencià-Balear esvaeix, però, el dubte del carrer Alcover i Moll.

Imatgies ja va dedicar un seguit d’entrades a la monumental obra de Moll i Alcover, el DCVB, en el seu 50é aniversari.  Una específica sobre el diccionari
i 18 entrades de l’alumnat d’Imatgies en què es relacionava un mot del diccionari amb imatges i música:

N’afegim dues mostres, una de lexicogràfica  i l’altra gramatical, del gran lingüista que celebra avui, 10 d’octubre, el seu naixement.

Altres enllaços audiovisuals:
Publicacions creat 884

One thought on “F. DE BORJA MOLL, UN LINGÜISTA PEL CARRER

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt