EL REPUBLICÀ DEL CAFÈ

Mire de no llegir les segures i merescudes lloances que rebrà aquests dies Joan Barril. Passe de la Wiki i la Viqui i la informació adient que caldria per escriure quatre ratlles. Aquest matí, però, en veureNoticias, 24 horas –quin remei!- he esperat el repàs a les portades de premsa. En arribar a El Periódico (edició en espanyol, és clar) hi destacava una gran fotografia de qui regentava, cada nit, a l’hora de sopar, un baret republicà. La presentadora de TVE no ha tingut a bé destacar-ne el que omplia més de mitja portada; ha preferit subratllar un titular sobre l’economia espanyola i un altre d’una reunió de barons feta a la Granja (estalvieu-vos-en els acudits) en defensa de la Constitució.

Des de fa uns anys no hem pogut veure TV3 -tampoc Canal-9-, ni escoltar Catalunya Ràdio -tampoc Ràdio-9. Com en aquells temps de la Dictadura, quan alguns escoltaven d’amagat Ràdio Pyrénnés o Ràdio Tirana, ara amb l’ajut d’Internet, havíem aconseguit una illa de llibertat de 9 a 10 de la nit. Mentre sopàvem, i després d’escoltar la sintonia (fragment deNane Tsoradel grupBratsch), a la cuina entrava Joan Barril.

www.youtube.com/watch?v=dWaMf8DUX_I

Ens sabíem en una illa informativa, perquè no abocava els mateixos titulars que podíem sentir repetits a totes les televisions, a totes les ràdios, a tots els periòdics… Barril feia periodisme i analitzava, amb un profund humanisme i un toc d’escepticisme fusterià, els esdeveniments més actuals i aquells que restaven en l’oblit. Després, ens donava consells per fer coses impossibles i somniades. I encara ens portava algun personatge mereixedor d’una entrevista i algun joc.

Fa setmanes que el trobàvem a faltar i ara sabem de la seua absència.

 

 

A la Granja, els barons han parlat de la Constitució i, segons que deia la presentadora de TVE, també ho han fet en euskera, en gallec i català. No deixa de ser un exemple d’allò que la Sociolingüística anomena ‘llengua emblemàtica’. Potser algun dia facen cas de la Constitució, consideren les ‘altres’ llengües de l’estat com un patrimoni de tots i ens deixen veure i escoltar en la nostra llengua.

 

Imatgies – I ara la ràdio

Imatgies – Qüestió de noms. Espanyolitzar i castellanitzar

Imatgies – Buen provecho, bon proveito, on egin, bon profit

 

Ferran Guardiola ens envia uns mots:

“Demanave postals amb textos de lletra intel·ligible, detràs d’una vista tradicional de qualsevol ciutat o poble… deia que no entenie massa bé allò de l’ email/facebook/twiter/”uasap”, i li les vam escriure perquè sempre, amb el bullit amanit i a la taula, la música blava i la serena paraula apassionada, entraven a casa, ja denit, però esperades.

I, sense adonar-nos-en passaven els milers de cafés, sentint les veus ja de família, mentre el món ens el traduïa Barril.

A qui manaran les comandantes?

Ollé, amb la memòria de conlloga, busca paraules per a tants dies com el recordarem!”

Publicacions creat 885

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt