BUEN PROVECHO, BON PROVEITO, ON EGIN, BON PROFIT

Està escrit als quatre cantons de les estovalles individuals que em trobe en un restaurant andorrà. I me n’alegre d’allò més…, però no deixe de sospesar la paradoxa: ha de ser fora de l’estat on s’acomplisca la constitució espanyola.

Escolta, Espanya, la veu d’un fill / que et parla en llengua no castellana. Quanta raó tenia Maragall quan li retreia a Espanya que no era bona mare. I encara és així. El punt 3 de la constitució espanyola diu: “La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”. I una possibilitat ben clara de tindre especial respecte i protecció envers les llengües d’Espanya seria poder estudiar aquestes llengües a l’Escola d’Idiomes de qualsevol ciutat espanyola, com bé es pot fer amb el francés i l’alemany o amb el xinés i l’àrab. Una altra seria disposar de tots els canals autonòmics, Euskal Telebista i la gallega TVG, Telemadrid i l’andalusa TeleSur, la de Mallorca i, és clar, TV3. Ací prop hi havia un alcalde de cognom fabrià, esdevingut president de tots els valencians i valencianes, que va prometre que això de la TV3 ho apanyaria enseguideta i col.laboraria en el bon enteniment dels pobles veïns. Manifestacions diverses ja havien palesat el desig de valencians i valencianes per escoltar i veure el veïnat del poble de dalt, que parla una llengua considerada, constitucionalment, patrimoni cultural de tots els espanyols.
Portem trenta-cinc anys de suposada democràcia, però no avancem. Ni al govern ni al gobierno els interessa el patrimoni lingüístic i cultural de tots els pobles d’aquesta pell de brau. El mateix 11 de setembre en què milió i mig de catalans demanaven la independència, a Madrid, el PP votava en contra que els espanyols puguen veure les televisions dels altres espanyols, no ho entenem… O massa.
Potser en aquests temps, també de crisi ètica, molta gent comence a entendre l’adéu d’aquell poeta modernista.  

Jesús Bernat, mestre.

 

(Publicat al Mediterráneo, 3-10-2012)

Publicacions creat 884

11 pensat en “BUEN PROVECHO, BON PROVEITO, ON EGIN, BON PROFIT

 1. Estic d'acord Jesús.
  Sempre em pregunto perquè no sabem dir res en basc, jo sols "egunon" i perquè ho diu La Ser tots els matins. És una llengua d'ací i en sé menys que d'alemany.
  També sempre he pensat que la televisió ens podria apropar i ensenyar alguna cosa, però no interesa. Tots són interesos, no cultura.

 2. Manda carallo,tu…I lo pitjor es que van pagar cin mil peles(5.000) per vore TV3…No més conec tres casos de tancament de teles darrerament: La Veneneçuela de Chaves; la Xina comnista i aquesta pobre terra en la que m´he quedat a viure com propia. la Comunitad Lensiana de Rita, Camps,s. Castedo,C.Fabra,Blasco,Costa, Bertoret, Rambla…..¿per qué estaran tants imputats?

 3. La constitució és com la bíblia, i compleix els mateixos objectius, fonamentalment tindre'ns enganyats mentre "ells" fan el contrari.
  I la canvien quan volen… "els que manen de veritat", com ara fa poc i de tapat, res de intocable!
  Això si, tot en nom de la democràcia, un altra falsa religió amb orígens fantàstics.
  I sempre per a acurtar.mos llibertat, mai al contrari. Quina casualitat!
  Que no es puguen estudiar les altres llengües "espanyoles", com ells mateixa les anomenen, és de jutjat.

  Uy!

  Que igual acabem al Tribunal Constitucional! Jajajaja

  Lo de la tele té més fàcil sol,luciò: dueu-la de passeig fins a l'eco-parc.
  No vos done llàstima abandonar.la.

  PD: Ara faran els catalans la seua constitució i es veuran obligats tots els països del mon a revisar les seues. Els caurà la cara de vergonya si no ho fan.
  O serà al contrari?

 4. Anònim, qué razón que tienes, bueno, no se si la tienes pero yo la comparto contigo.
  primero comenzar por: tv al ecoparque, sino no se puede serguir

 5. Jesús, està molt bé el que dius. M'he trobat aquest tipus d'estovalles individuals a Espanya, concretament aquest estiu a Benasc (o Benasque o Benàs).
  Sobre el que dius de la protecció de la riquesa lingüística d'Espanya, segons la Constitución, són només paraules. Cada comunitat n'és responsable i cada comunitat diu la seva i així manant els que manen no es pot protegir res. El nom i la protecció de la llengua es decideix sota criteris polítics, no lingüístics. La Constitución dóna carta blanca perquè qualsevol decisió sobre la llengua es prengui localment. Divideix i venceràs. Així ens trobem que la mateixa llengua amb noms diferents per alguns són llengües diferents. Ningú discuteix que espanyol i castellà són dos noms per a la mateixa llengua, en canvi són molts els que s'atreveixen ha discutir que valencià i català són noms referits a la mateixa llengua. Què fa la Constitución? Es va crear per protegir només una llengua. Les altres no tenen cap arma per la seva defensa. No poden ni recórrer a la Constitución. Les administracions autonòmiques defensen el portugués d'Olivença, el català de la Franja, el gallec d'Astúries i Lleó, el valencià del Carxe…? Què fa el Instituto Cervantes que paguem entre tots?
  Ventura

 6. Ací en la porta del Maestrat, ho mirem tot de diferent manera, llig que eres molt partidista i el pitjor, pessimista. Jo, a pesar dels més de 100 polítics corruptes d'este país del PSOE, PP, IU, CIU, CC i algun més que hi haurà, a pesar de la manipulació dels mitjans, ABC, EL PAÍS, LA VANGUARDIA… de la Cope, de la Ser, de Libertat Digital… no seguisc per no cansar. De les postures trobades del professorat, de la llengua, de la crisi generada per Zapatero, de les promeses de Rajoy, del NO a tot dels partits que no han governant mai, de la Banca, jo de moment no se, ni conec solució per a tot este "fregao" però de a pesar de tot estic molt a gust en esta comunitat, en el meu poble, disfrutant de veure la naturalesa, de parlar amb els veïns del temps, de la collita, disfrutant de viure.
  Si tinguérem la sort d'oblidar-nos de la nostra "cosina" de premiar els alcaldes decents, als Diputats o polítics decents, d'aconseguir una llei d'educació que agrade a la gran majoria (cosa difícil) de respecte mutu.. Açò no vull donar a entendre que el que dic al principi m'agrade, faltaria més.
  Salut

 7. Gran escrit Jesús, aprofite també l'ocasió per passar l'enllaç on es pot llegir i escoltar el poema de Joan Maragall, "Oda a Espanya". uoc.edu/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=139&titol=834
  Felicitacions de nou

 8. No dupte que te voste una part de raó…excepte que lo de que Zapatero va generar la crisis,ja prodrien vostes ser un poquet-no mes un poquet- més respetuosos en la veritat….Es cert que la vida i la natura está plena de bellesa..i algunas personas plenas de digntat.Per aixó cou més le ferida deixada pert tota la borralla que es está dominant durant tants anys. o d'aixó també te la culpa Zapatero..ell,al menys no tamcaba la llibertad d'expresió ni multaba les TV que no l'hi agradaven….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt