DCVB. 50 anys del Diccionari Català-Valencià-Balear

 

 

Fotografia d’Alejandro Montoya

Potser fóra el 1979 quan vam comprar a la Llibreria Fenoll el DCVB, el conegut Alcover-Moll…Sanchis. Aquell any Manuel Sanchis Guarner  ens passava llista a la Facultat de Filologia abans d’explicar-nos la Història de la Llengua Catalana. Sí, també Sanchis, perquè l’autor de ‘La llengua dels valencians’ va col.laborar en l’elaboració del gran diccionari Catala-Valencià-Balear que culminà amb el volum X el 1962, el mateix any que es publicava ‘Nosaltres els Valencians’ de Joan Fuster i s’iniciava una altra gran editorial.
Des d’Imatgies rendim el nostre petit homenatge a un gran diccionari, el més gran, diuen, de les llengües romàniques.

L’alumnat imatginari aportarà, en successives entrades, fotografies, cançons, cinema i llibres relacionats amb algun mot que ells han triat del DCVB.

 

A més del buidatge documental i bibliogràfic van ser enquestats tots els pobles que apareixen al mapa del primer volum. Uns per Mossén Alcover, d’altres per Moll, d’altres per tots dos i, en alguns, amb la col.laboració de Sanchis Guarner.

 

Almassora va ser enquestada per Mossén Alcover.

 

10 volums, 9.850 pàgines i més de 160.000 articles

L’entrada ‘aixada’, com tantes d’altres, ens donen una mostra de la magnitud i bellesa d’aquesta obra. A més de les definicions i accepcions diverses, hi ha les primeres documentacions del mot, la riquesa de les dites, de les frases fetes, de la llengua viva recollida en cada poble enquestat. Però també s’hi afig un treball etnogràfic magníficament il.lustrat amb dibuixos preciosos…

 

I encara, les variants semàntiques de cada racó de les nostres terres i les transcripcions fonètiques dels nostres parlars… una joia impagable!
Una altra mostra, més breu, amb el safrà.

 

Impremta de Mossén Alcover on es va coure la primera edició del DCVB, a la Calatrava (Ciutat de Palma). Avui, els rètols que ens ho feien saber han desaparegut.

 

Vora l’església de Santa Eulàlia, al nucli antic de Ciutat, hi trobem la llibreria…

 

Llibres Mallorca compta amb un dels néts de Francesc de Borja Moll, llibreter i hereu de l’EDITORIAL MOLL

PAOLE, PAROLE

 

Enllaços d’interés:

Institut d’Estudis Catalans

Diccionari català – valencià – balear a la Viquipèdia

 

 

Publicacions creat 899

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt