2021, un any ben profitós a la SdO

Va ser a Noms-15 on vam encetar la Presentació amb un pronosticat “Malgrat tot”. I és que, malgrat tot i a pesar de la pandèmia, enguany la Societat d’Onomàstica ha tingut un curs ben profitós, sobretot en l’apartat de publicacions.

Hem tancat l’any amb l’aparició de Noms-16, la Revista de la Societat d’Onomàstica on trobem, entre d’altres seccions, articles i ressenyes, novetats bibliogràfiques i notícies d’arreu relacionades amb el món onomàstic. Si Noms apareix dues o tres vegades a l’any, Onomàstica-7, Anuari de la Societat d’Onomàstica, amb un caràcter més acadèmic, ha estat publicat aquest darrer mes. Tots tres, com la resta d’exemplars de Noms i d’Onomàstica, podeu consultar-los gratuïtament en línia al web onomastica.cat.

Ben aviat també hi podreu consultar el Manual per a l’elaboració dels reculls onomàstics, una obra molt esperada i número 10 de la Col·leció L’Estralla. I enguany, dins d’aquesta col·leció, també hem publicat Toponímia històrica del terme de Figueres d’Antoni Egea, la segona edició del llibre de Ramon Amigó Onomàstica de Castellvell del Camp i d’Almoster Mirades sobre Emili Casanova en el seu 65è aniversari.

 

En aquest apartat de publicacions, a més d’aquestes editades per la SdO, ens hem de felicitar per les aportacions a la bibliografia onomàstica de diversos consocis, com ara: Albert Turull amb el Pagus Anabiensis, ressenyat dins Noms-16 i comentat ací com un estudi abellidor; Sílvia Veà, Onomàstica de la Torres de l’Espanyol; Cosme Aguiló, amb l’edició ampliada del seu llibre Els topònims de la costa de Campos; Renada-Laura Portet que, abans d’anar-se’n, ens va deixar Les noms de lieux du Rousillon. De la protohistoire à nos jours; Vicenç Carbonell, Els noms de lloc de Vilanova i la Geltrú (reedició ampliada i revisada); Xavier Rull, Els límits en la fixació gràfica dels topònims en català; el remat a la gran obra d’Enric Garcia-Pey, Inventari d’onomàstica del Vallès Oriental i el seu Recull Onomàstic de l’Ametlla del Vallès.

Un bon any, sens dubte, que també ha comptat amb la Jornada d’onomàstica Tortosa 2021 i el 48è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica a la ciutat d’Alacant, amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. A més de les diverses activitats onomàstiques de l’AVL, on hem participat alguns consocis de la SdO, com la XIII Jornada d’Onomàstica, celebrada a Castelló i dedicada a la toponímia urbana, també la Universitat de les Illes Balears ha organitzat un I Cicle de Conferències d’Onomàstica: Antroponímia i Toponímia amb les intervencions de membres de la SdO, com ara: Joan Anton Rabella, Gabriel Bibiloni, Albert Turull, Pere Navarro, Joan Peytaví i Sílvia Veà. Eugeni Perea, a més, amb la conferència “Ramon Amigó, un clàssic entre nosaltres” ens recordava els deu anys del seu traspàs. I, des del febrer, hem pogut gaudir de la digitalització de l’Ononomasticon Cataloniae gràcies al treball, entre d’altres, de Mar Batlle i José Enrique Gargallo.

Per últim, el projecte Lingüistes pel carrer (SdO i CEL) ja forma part de la iniciativa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya Camins del català a través de Ruta Lingüistes pel carrer. La seua exposició ha viatjat fins a Tortosa per acompanyar la Jornada Onomàstica (Espai Sant Domènec) i el IV Congrès de Cultura i Territori a les Comarques de la Diòcesi de Tortosa (Campus de les Terres de l’Ebre de la URV). Altrament, un cartell específic sobre Castelló va il·lustrar la XIII Jornada d’Onomàstica. Toponímia urbana.

 

 

 

 

Només ens resta desitjar-vos un Bon Nadal, molta salut i que l’any vinent siga onomàsticament tan profitós com aquest 2021. Esperem, amb el permís d’aquesta covid no convidada, veure’ns tots a Tremp.
I, si encara no eres soci… fes-te’n!

 

Publicacions creat 881

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt