Camins del català: “Ruta Lingüistes pel carrer”

El projecte Lingüistes pel carrer que vam encetar l’any 2016 l’Àngela Buj Alfara (CEL) i jo mateix (SdO) acaba de rebre un nou impuls en incloure’s dins el projecte Camins del català. Reproduïm l’entrada que apareix al web de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya:

 

“Camins del català és una iniciativa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que vol afavorir la creació i la difusió de rutes sobre la llengua arreu del territori i donar un nou impuls a rutes ja existents, sorgides de la societat civil, com les rutes Pompeu Fabra o la Ruta de les Homilies d’Organyà.

Ruta Lingüistes pel carrer

Lingüistes pel carrer és un projecte que camina des del 2016 (Any Llull) i que el 2018 (Any Fabra) va gairebé culminar el recull de les 895 vies públiques de 486 poblacions d’arreu del domini lingüístic, amb 66 lingüistes.

Els membres Jesús Bernat Agut i Àngela Buj Alfara difonen el projecte amb l’exposició, tallers, conferències, etc., per universitats, instituts, associacions culturals, biblioteques, jornades…, de tots els territoris per a donar a conèixer les persones que s’han dedicat a l’estudi gramatical i lexicogràfic de la llengua catalana —en alguns casos també els qui han fet estudis imprescindibles sobre algun aspecte concret de la lingüística— i el reconeixement i visibilització que han tingut, i tenen, en els nostres carrers, places, avingudes, rambles, passejos, carrerons, rondes, atzucacs…

A més, l’exposició general de tots els lingüistes es complementa amb una altra d’específica sobre Pompeu Fabra Poch i el llibre Lingüistes pel carrer. Estudi i proposta didàctica, amb l’estudi i activitats, de diferents nivells, per a treballar als centres d’ensenyament.

Projecte Lingüistes pel carrer

Ruta Lingüistes pel carrer

Objectius

Des de la Societat d’Onomàstica i el Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC: Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat (CEL) es donen a conèixer gramàtics i lexicògrafs de la llengua catalana i la repercussió que aquests han tingut en la retolació dels carrers en general. Alhora, es difonen els estudiosos de diferents zones i es fomenta la intercomunicació entre els territoris de la mateixa llengua. L’espai d’estudi és l’àmbit del català: de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer.

Lingüistes aplegats

A – Marian Aguiló Fuster, Josep Aldern, Julià-Bernat Alart, Antoni M. Alcover Sureda, Fèlix Amat de Palou Pont, Ramon Amigó Anglès, Joan Josep Amengual Reus, Miquel Arimany Coma

B – Josep Balari Jovany, Pere Barnils Giol, Josep Bonafont, Joaquim M. Bover de Rosselló, Antoni de Bofarull i de Brocà

C – Joan Coromines Vigneaux, Lluís Creixell

E – Josep Escrig Martínez, Pau Estorch Siqués

F – Pompeu Fabra Poch, Antoni Febrer Cardona, Bernat Fenollar, Gabriel Ferrater Soler, Francesc Ferrer Pastor, Tomàs Forteza Cortès, Lluís Fullana Mira

G – Joaquim Garcia Girona, Simona Gay, Samuel Gili Gaya, Josep Giner Marco, Carles Grandó, Enric Guiter, Antoni Griera Gaja

L – Pere Labèrnia Esteller, Lluís Lamarca Morata, Ramon Llull

M – Gregori Maians Ciscar, Joaquim Martí Gadea, Francesc Mestre i Noé, Manuel Milà i Fontanals, Francesc de B. Moll Casasnovas

N – Josep Nebot Pérez

O – Antoni Oliver

P – Louis Pastre, Jeroni Pau, Rosalina Poch Ferrer, Onofre Pou, Pere Puiggarí

R. Joana Raspall Juanola, Lluís Revest Corzo, Josep Roca Pons, Carles Ros Hebrera, Johan Rosenbach, Antoni Rovira i Virgili

S – Albert Saisset, Carles Salvador Gimeno, Manuel Sanchis Guarner, Manuel Joaquim Sanelo, Josep Sanna

T – Josep Tarongí Cortès, Josep Tastú

U – Josep Ullastre Llopis

V – Emili Vallés Vidal, Enric Valor Vives, Marià Villangómez Llobet

X – Joan Baptista Xuriguera Parramona

Publicacions creat 877

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt