LA MAR QUE TENIA MARGES (2)

Vídeo “La mar no té marges” (maror de 2001)
Fa uns anys, a hores d’ara, 26 de novembre, ja portaríem mitja dotzena de llevantades i la mateixa quantitat de marors. El canvi climàtic és una realitat i en aquesta tardor no hem rebut cap entrada de núvols per llevant, cap ‘gota freda’ que solia acompanyar-se d’alguna inundació dels baixos de les cases. Tampoc hem patit cap maror… Però, diuen que “el fred no se’l mengen les rates”, i podríem afegir que “les marors no se les empassen els llobarros”. Tard o d’hora tornarem a vore el Muro roblit de bolo i grava i ens pillarà sense els deures fets. El port de Castelló segueix creixent, també en ingressos, però no assumeix cap responsabilitat sobre els danys que fa dècades provoca a la costa almassorina. 
Fa anys, entre vora riu i les Palmeretes comptàvem amb 6 escolleres d’uns 100 metres que han quedat reduïdes a tres més grans. No sabem si en el projecte hom contemplava la desaparició de l’escollera dels 10 Mandaments, la del Quarter de Carabineros i la de davant del carrer Venècia. La cosa és que, com ja és sabut, els sediments aportats (saorres, que no graves ni arenes rentades) es consoliden en la part nord de les escolleres, però a la banda sud patim l’absència o una resta esquifida que desapareix a la primera maror. 
Algú ens ha dit que les van llevar per qüestions estètiques; nosaltres, malpensats com som, sospitem que a la constructora li eixia més barat agarrar les roques de les antigues escolleres que no portar-les de cap pedrera. A més, fixem-nos en les vistes aèries que ens ofereix Google i vorem com a Benicàssim (on l’aspecte estètic els preocupa més que no pas ací) l’espai entre escollera i escollera és la meitat de la distància que separa les nostres (la captura està feta a la mateixa escala).
La cosa és que, des què van eliminar les antigues, els punts del Pla de la Torre per on la mar no troba marges i és ben perillosa coincideix, justament, amb la zona dels Carabineros-camí la Mar i al sud de les Palmeretes fins el carrer Venècia. Les altres zones es salven gràcies al front de platja que han aconseguit els respectius racons-nord de les escolleres grans. Si no hagueren llevat les menudes, segurament, no patiríem les eixides de la mar a cada llevantada o maror de gregal. 
L’administració local hauria de reivindicar davant Costes la restitució d’aquestes menudes, que no trencarien cap estètica ni afectarien el fons marí, cosa que sí que han fet els abocaments de grava barrejada amb terres, com mostrem en la foto adjunta. 

Aquest, però, és un tema sobre el qual caldrà dedicar una altra entrada d’Imatgies, on també tractarem la zona del Benafelí.

Sobre la mar ja vam dedicar una entrada al febrer passat
Publicacions creat 891

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt