Entre Benafelí i Ben Afelí, “bandera azul, blue flag…” I la blava?

La cartelleria que suporta la nostra mar comença a assemblar-se al patiment que té el castell dels Moros (l’Almassora antiga) amb la publicitat que l’envolta. Darrerament se n’han afegit uns quants per tal de destacar un fet que a molts veïns de vora mar ens ha deixat bocabadats: la concessió a la platja del Benafelí d’una bandera blava. Potser perquè les autoritats pertinents saben que els que hi vivim tot l’any no ens la creiem han fet l’explicació en anglès i castellà: no gosen parlar de ‘bandera blava’. Ja imagine l’excusa amanida de que és una entitat ‘europea’ qui la concedeix… i nosaltres no ho som, d’europeus. Imagine que ja s’han acabat els abocaments oliosos i neteges de vaixells a l’horitzó; cap més bromera en delatara la brutícia.

Saben aquell que diu… que una parella de la guàrdia civil estava fent l’atestat d’un accident amb un motorista caigut a la vora d’un camí. I l’un li pregunta a l’altre: Arcén se escribe con hache? El company, davant el dubte ortogràfic, espenta el cos cap al marge i li diu: Pon cuneta! Bé, doncs una solució semblant ha estat la de fer un cartell de cada manera. Tot i que hi ha un servei lingüístic a l’ajuntament i un Institut Cartogràfic Valencià amb la toponímia correcta, no s’han decidit. Potser els estranyarà veure Beni Càssim, Ben Assal, Ben Adressa…, però, camí i platja sembla que permet totes les variants. En aquesta imatge de l’esquerra veiem un Ben Afelí a la vora d’un cartell informatiu (no propagandístic) on s’explicava l’origen del nom de la platja del Benafelí.

Els nous cartells, potser per ser marítims, abracen en barca (que abarca del número…) i encara ofereixen dins el plànol les variants platja de Benafelí (com si aquell amo del molí Batà també ho fora de la zona de vora mar) i platja Benafelí, sense preposició (com si es tractara d’un adjectiu: carrer Ample o passeig Marítim).

No lluny d’aquest darrers exemples encara trobem una altra variant al camí de Ben Afeli, sense accent.

La iniciativa privada pot retolar sense massa miraments: APARTAMENTOS BEN.AFELI o Centro Ben-Afeli. Segurament jo, si em muntara una perruqueria, posaria “Ben a fe-li la permanent” o el popular Manafelí…, però l’administració hauria de preocupar-se que les retolacions tingueren una forma única i correcta, platja del Benafelí perquè tota la zona ha estat coneguda com el Benafelí, tal i com ens ho mostra el mapa de l’Institut Cartogràfic Valencià.

Amb les següents imatges (que podeu prémer i ampliar per llegir-ho bé) trobareu uns quants exemples més d’aquesta diversitat: CAMI BEN-AFELI, CAMÍ DE BENAFELÍ o el recent Camí Ben Afeli; playa de Ben Afeli, platja de Benafelí. També un fragment del mapa de l’ICV i l’explicació del topònim en un dels cartells informatius de ‘platges sostenibles’.

 

Publicacions creat 879

One thought on “Entre Benafelí i Ben Afelí, “bandera azul, blue flag…” I la blava?

  1. Gràcies Jesús per fer l’aclariment.
    A vore si els que ho han escrit de qualsevol manera, ara lligen i prenen nota

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt