LA QUINCEAÑERA


Aquest film ja va rebre comentaris de l’alumnat de 2011

Títol original: La Quinceañera

Direcció: Richard Glatzer  Guió: Wash Westmoreland

Fotografía: Eric Steelberg  Música: Micko i Victor Bock

Interpretació: Emily Ríos, Jesse García, Chalo González, J.R.Cruz, Araceli Guzmán-Rico, Jesús Castaños-Chima, Jason L. Wood, David W. Ross, Lisette Avila, Johnny Chavez, Alicia Sixtos

Vestuari: Jessica Flaherty i Andrew Salazar

Producció: Anne Clements  Duració: 90 min  Any: 2006 Gènere: Drama


“Quinceañera” és una emocionant història ambientada en el barri llatí de Los Ángeles que es diu Echo Park.
Allí viu Magdalena, una adolescent que no para d’imaginar-se com serà el seu quinzé aniversari, amb el seu vestit especial, el seu atractiu novi i una limusina que el seu pare, un mexicà de fervents creences religioses, li llogarà per a aquest dia.
Però aquest somni té un despertar agre: Magdalena es queda en cinta abans de la festa.
En adonar-se, son pare li tira de casa i a partir d‘ací la vida d’aquesta romàntica “quinceañera” donara un canvi considerable. (Traducció de Jorge Rovira)

 

 

“Quinceañera” és una celebració tradicional estesa per tota llatina Amèrica. Consisteix a presentar una adolescent a la societat que normalment té una orientació religiosa catòlica. En aquesta festivitat es reconeix el traspàs de l’adolescència a dona major. Les xiques porten un vestit amb tons pastís, i els xics porten esmoquin. En la festa es té el costum de ballar un vals la “quinceañera” amb el seu pare i després amb els seus parents, normalment el ball es divideix en seccions entre les quals van els menjars. Normalment es posa una llista de música triada per la “quinceañera”, també és costums donar alguns suvenirs als invitats després de la festa. Aquesta celebració varia en alguns aspectes depenent de cada país. Sebastian Ramírez

 

“La Quinceañera”explica el que passa quan la sexualitat adolescent, les tradicions i els preus immobiliaris col·lideixen. La història es basa en les tensions racials, classistes i sexuals d’un barri llatí en transició. Magdalena és la filla d’un mexicà establert als Estats Units que dirigeix ​​una església en una zona comercial a Echo Park, Los Angeles. S’acosta el seu quinzé aniversari i només pensa en el seu nuvi, el seu vestit per a la festa i la limusina Hummer que el seu pare llogarà per a aquest dia tan especial. No obstant això, uns mesos abans de la celebració, Magdalena es queda embarassada. Els preparatius de la festa segueixen endavant i només és qüestió de temps que el seu pare, un home molt religiós, s’assabente i la faça fora de casa. Magdalena no té més remei que mudar-se a casa del seu oncle avi Tomás. Tomàs ja ha acollit a Carlos, el cosí de Magdalena, un home a qui els seus pares també han fet fora per les seues tendències homosexuals. Carlos deixa molt clar que la presència de Magdalena el molesta. La petita casa llogada de Tomás està situada al jardí d’un edifici recentment adquirit per una parella gai, dos pioners que vaticinen el canvi que patirà el barri. A poc a poc, Magdalena, Carlos i Tomás se senten més units, però el canvi econòmic del barri va en contra i donarà peu a una crisi gairebé irremeiable. Traducció de Dani Tarin (La butaca.net)

 

 

Uns dels temes a destacar de “La quinceañera” és la relació que hi ha entre els cosins, Magdalena i Carlos.

 

Carlos és una persona marginada lligada amb la droga i la mala vida, per la qual cosa la seua família no l’accepta. Ell reapareix al barri per a la festa de la seua germana i per això el pare el trau de la festa. Se’n va a viure amb el tio avi Tomás. Més tard, per la seua marginació, a soles se sent valorat pels seus veïns i per això dubta de la seua sexualitat.

 

D’altra banda, Magdalena, una adolescent llatina de los Àngeles, compleix quinze anys en poc mesos i per accident es queda embarassada. El seu pare, que es cura, veu això com un insult per a la família i per la seua religió; per eixe motiu no vol saber res d’ella. Aleshores, la trau fora de casa i se’n va a viure també amb el seu tio avi. Els dos cosins son rebutjats per la família per diferents problemes, però es troben en la mateixa situació. Paula Fernández

 

Aquesta pel·lícula tracta sobre la quinzeañera, una celebració on la xiqueta passa a ser dona. El començament del film comença amb aquesta tradició. La protagonista del film que és filla d’un cura també volia una festa com la de la seua cosina. La protagonista s’enamora d’un xiquet, que li suggereix anar al camp a donar una volta. Quan la seua família es dóna conte que esta embarassada el rebuig. La xica s’en va ha viure amb el seu oncle, que al mateix temps viu amb el seu cosí que també tenia problemes amb la família. La xiqueta li conta el seu problema al seu nuvi que al principi ho accepta, però després no. La xiqueta comença a pensar en deixar-se els estudis perquè les seues amigues li giren l’esquena. Després també esta quan el seu oncle Tomàs ha d’abandonar la casa per culpa dels nuvis del seu nebot. En eixe moment la xiqueta ha d’oblidar fer la seua festa de quinzeañera i trobar una casa per als tres, per a poder viure.
Pero quan ella troba una casa, el seu oncle es mor. I el seu cosí li diu que és farà càrrec del seu fill. I finalment la protagonista celebra la seua festa on deixa de ser xiqueta a ser dona. Hakima Zaitouni

L’homosexualitat de Carlos (cosí de la quinceañera) no ho és del tot. S’ajunta amb xics perquè tenen molts diners, i com ell està necessitat d’aquests per viure doncs se’n va amb xics. Carlos ha arribat a aquesta situació perquè a poc a poc s’ha anat enganxant a les drogues, l’alcohol i fumar. És açò el que fa que la seua família no el vulga. Ho podem observar quan és l’aniversari de la protagonista de la pel·lícula i aquest vol entrar. Però els de seguretat ho impedeixen junt amb el pare. Carlos és un cholo al que els seus pares també l’han expulsat de casa per les seues tendències homosexuals. Carlos deixa molt clar que la presència de Magdalena el molesta. Més que res perquè aquesta li diu moltes vegades el que ha de fer, i com podem entendre, al seu cosí no li agrada gens açò. La xicoteta família necessita almenys per a pagar el lloguer de la casa, ja que treballen però no per a tant. Tomàs (l’avi de la protagonista) té un treball autonom que tracta de preparar una beguda típica del Mèxic i vendre-la. I Carlos té una plaça de treball en una gasolinera. La perd perquè un dia va vindre el seu “nuvi”, i Carlos li va ratllar el cotxe perquè l’altre li va posar les banyes amb un altre home. D’aquesta manera perd el treball, se’n van a la ruïna i l’avi acaba morint-se. Amin Ghammad

 

 

En la pel·lícula es veu l’homosexualitat de Carlos, però no es pot demostrar de cap manera que ho és. No més quan els seus veïns l’inviten a la seua casa i manté relacions sexuals amb ells. Inclòs per fer això cerca problemes amb els veïns, ja que hi mantenia relacions amb un dels veïns mentre que l’altre no sabia res. Carlos no mostra la seua homosexualitat perquè pensa que la gent li va a rebutjar per ser homosexual, com si fóra roín ser-ho. Per tant no li’l diu ni a la família, en la qual pots confiar.
L’homosexualitat no està ben vista en alguns dels barris d’estats units, per això té por de mostrar-se tal com és. Però el que no sàpiguen és que és una cosa normal i respectable, i que no ets pitjor persona per ser homosexual. Però en el film finalment la seua família ho sap, i li’l rebutgen.
La gent en aquest aspecte està bastant atraçat, pensen com antigament, que tot el que és fora del que és normal està mal vist, o el que l’església i la bíblia deia. Però al segle XXI hem d’aprendre a respectar a tothom, siguen com siguen. Ximo Martínez


En la pel·lícula podem veure com és la relació des del punt de vista de la religió del pare amb la seva filla, la protagonista. En la pel·lícula es pot veure com la filla es queda embarassada sent verge, però el pare, que és el pastor d’una església, no li creu i l’acusa d’haver estat mantenint relacions sexuals amb un home. La filla constantment li diu al pare que ella no ha mantingut cap relació sexual amb cap home.
Amb la vergonya que sent el pare per la seva filla, aquesta decideix que era millor que és fora a viure a casa del seu oncle, perquè es negava a avortar. Però ella seguia mantenint que era verge, deia que era un miracle. Amb tot això l’oncle de la xiqueta, va anar a parlar amb el pare per fer-li entrar en raó i veure que la xiqueta no mentia, però aquest es negava a creure-la.
Finalment, l’oncle acaba morint, i s’acaba descobrint que la filla tenia raó, que ella era verge, que no havia mantingut relacions sexuals amb cap home, estava certificat per un metge. Al final, el pare de la xiqueta va acabar demanant-li perdo i ella va acabar perdonant al seu pare. Alberto Jiménez

 

La pel·lícula de “La Quinceañera” narra distints successos de dos germans. El xic que és el germà major que es diu Carlos té un problema que és la seua incomprensió per part de la família que sempre l’envia, perquè el rebutgen li peguen perquè no el volen i llavors busca refugia en les drogues i sent el joguet dos homosexuals que tenen sexe amb la parella. Per altra banda, troben a Magdalena, una noia a punt de complir els quinze anys. En  la seua cultura era el pas de xiqueta a adulta, i just abans del seu aniversari es queda embarassada de forma molt especial, llavors es va quedar embarassada sense copular, perquè el seu xic es va ejacular el seu semen en la seua cama i però obra de Déu es va prenyar. Però els seus pares no estan tant per la llavor de creure la història que li va contar la filla, la mare acaba creient-lo però el pare fins que no passa molt de temps no s’ho creu.

A causa dels problemes es van anar a viure a casa del oncle avi, que els cuidava i viceversa, i llavors els dos xics adolescent tracten de dur la família endavant, posant-se a treballar, Carlos el primer que va fer va ser eixir de la vida d’homosexual per què es va assabentar que assoles l’utilitzaven com a joguet, i un dia en el seu treball de rentador de cotxes va veure el cotxe de la parella aquesta i els va ratllar el cotxe, i a conseqüència va ser expulsat d’aquest treball que no li agradava.Al final el banc els comunica que li van a llevar la casa en un període de temps, ja que els veïns homosexuals eren el principal culpables. La xica busca un pis i es decideixen comprar-lo. Més tard a Magdalena la va deixar el seu xicot perquè la seua mare li va dir que no era bona influencia per a ell. Per a què estiguera contenta, el seu germà va decidir ser el seu acompanyant el dia de l’aniversari del quinze anys.

Per finalitzar la família els perdona als dos i la pel·lícula acaba just en el moment on va començar. Adrian Beltran

 

Les relacions lingüístiques en la pel·lícula són molt impactants, ja que dins de la mateixa família parlen diferents llengües. En quasi tota la família parlen en castellà menys amb el germà del seu avi i la seua tia. La seua tia havia triomfat en la vida i volia deixar darrere la seua llengua. A la tia de la xiqueta protagonista, quan estan en família li parlen en anglés i els contesta en anglés per aquest motiu. Aquesta família viu en una zona de Los Angeles on la diversitat de la llengua entre hispans i els americans és comú.
Sorprén la facilitat que té la família en canviar d’una llengua a altra perquè en una conversació de tots parlen per exemple dues frases en anglés i al moment comencen a parlar en castellà. La xiqueta parla amb les amigues, amb part de la família i amb el seu germà en anglés. Mentre que amb la seua mare i l’altra part de la família parla en castellà. Les noves generacions de la família parlen més en anglés que en castellà. Mentre que la mare i el pare parlen en castellà.
Quan demanden al germà de l’avi de la xiqueta per a què abandonara la casa en la qual vivia Carlos, el germà de la xiqueta, va a casa dels homosexuals que l’havien demandat i els insulta en castellà i en anglés.  José Arjona

 

Publicacions creat 881

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt