FUCKING ÄMÄL

Alguna vegada hem parlat de la proximitat de la traducció a la traició. Aquest film esplèndid de Lukas Moodysson mantenia el títol original en la versió que ens va aplegar. En altres llocs, però, potser fugint del menyspreador fucking, van preferir traduir-lo com Shaw me love. I cal admetre que ensenyar a estimar té el seu sentit en allò que ens conta, perquè si l’opció homosexual d’Agnes sembla clara i decidida, Ellin busca opcions en un temps de desorientació. I va trobar la dolça Agnes que és, sobretot, amiga, persona… Potser també s’adiu recordar “Nosaltres les dones” aquella cançó de Maria del Mar Bonet on se’ns deia:Volies una dona i trobares una persona. 

Considerem que es tracta d’un d’aquells films imprescindibles per buscar camins contra els prejudicis sobre l’orientació sexual de les persones. El film mereix, això sí, un relaxat diàleg després de la seua visió. L’alumnat té la paraula:

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: FUCKING AMAL ANY: 1998 PAÍS: Suecia

DIRECCIÓ: Lukas Moodysson GUIÓ: Lukas Moodysson

FOTOGRAFIA: Ulf Brantas

REPARTIMENT: Alexandra Dahiström, Rebecka Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Hörberg, Josefin Nyberg, Ralph Carlsson, Maria Hedborg
PRODUCTORA: Coprod. Suecia-Dinamarca; Memfis Films / Zentropa Productions / Film I Väst / SVT Drama Göteborg
PREMIS: 1998: Premis Guldbagge (Suecia): Millor pel·lícula, director, actrius, guió.
GÈNERE: Drama juvenil, romanç, adolescència, homosexualitat.

Santi ens ha tramés dos enllaços ben interessants per a la nostra entrada que trobareu a Comentaris.

Agnes és una adolescent de 16 anys que s’acaba de mudar a Amal. És una xiqueta molt madura i que té les coses molt clares, li agrada la música clàssica, llegir poesia…Tot això fa que en l’institut no s’integre bé amb els altres companys i en ser lesbiana és una diana de burles per a tots. En conclusió és diferent a la majoria dels altres de la seua edat i se sent totalment incompresa i marginada. A més la seua mare, que és una dona moderna i que mai ha tingut problemes d’integració, no comprén la situació per la que està passant la seua filla. En canvi la sensibilitat d’Agnes i la seua capacitat de comprensió fan que Elin veja en ella un gran afecte sentimental més allà d’una atracció sexual. Laura Cayuela

Fucking Amal és un film en el qual observem com vol als adolescents i no els utilitza com fan altres directors. És una pel·lícula que té com a protagonistes adolescents, però en canvi no podem dir que és per adolescents. Eylin mostra una gran maduresa davant l’homosexualitat i més encara en eixes edats que encara una persona no se sent perdut, que no sap que fer. Reconèixer les seues preferències sexuals davant d’una societat que encara no es troba totalment preparada por resultar fins i tot traumàtic, però Eylin decideix ficar-li coratge a l’assumpte. Un aspecte a destacar és com ens mostra els personatges, ho fa de un mode molt especial Quan ens presenta a Agnes veiem una xica solitària, sense amics i que té por per acceptar la seua condició sexual, la qual porta en secret. Ens introdueix molt bé en la soledat que pateix ella i ens fa partícips de les seues emocions, com quan ella fa un somriure, ens ho contagia. Laura Montalban

Fucking Amal ens mostra l’adolescència en tota la seva plenitud, contant-nos les vides de protagonistes que només volen portar una vida agradable però per circumstàncies, no la porten del tot. S’integren temes com el lesbianisme, les popularitats de l’institut, o les situacions familiars. Aquestes adolescents protagonistes no se senten compreses per les seves famílies, encara que si que tenen comunicació amb elles. Una d’elles, Agnes, rep molta comprensió per part dels seus pares, més pel pare que per la mare, però no la rebutgen quan s’adonen que es lesbiana. L’altra, Elin, que mai passa temps amb sa mare, té a la seva germana, la qual se centra més en què es junta amb xics que d’altra cosa. Ella no se sent unida a la seva germana, ja que sempre estaven barallant-se. Per tant, confusa per la seva sexualitat, coneix a Agnes, i es deixa portar per la sensibilitat que aquesta li aporta que per sentir alguna cosa més per ella. Les dos es compenetren i s’entenen molt bé, però per a Ellin era molt difícil dir que ella es duia bé amb l’altra xica, per això no ho reconeix. Però necessitava estima que necessitava aquesta, li va portar a deixar de costat el quepensaren els demés i començar una relació amb Agnes, ja siguera d’amor, o simplement, una pura amistat. Belén Morillas

Aquest film conta la història d’Elin, una xica de 14 anys que és molt popular en el seu institut. Una nit decideix anar amb la seua germana a una festa a casa d’ Agnes una xica del seu institut que apenes coneix.  Elin i la seua germana coneixen el rumor de que Agnes és homosexual i decideixen gastar-li una broma. Després d’això les dues germanes se’n van a una altra festa. Però Elin torna a casa d’Agnes per demanar-li disculpes. Les dos juntes passaran la nit molt amistosament. Elin influenciada per Jessica, la seua germana, eixirà amb un xic i mantindrà relacions sexuals per primera volta amb ell.
Finalment la protagonista es cansarà d’aquest xic i s’adonarà que comparteix moltes amb Agnes i acabarà eixint en amb ella. Ángel Alarcón

Tracta d’una xiqueta, que acabava de complir 16 anys, i com que no era molt popular, estava trista per la marginació que havia rebut sempre. Un dels temes més importants d’aquest film és el problema en què et trobes quan has passat una vida plena de relacions fracassades i decideixes buscar una relació més formal, amb una persona que et tracta millor. En aquesta pel·lícula, també apareix el tema de la marginació, ja que la protagonista era una xica que no tenia amigues de veritat, i a més era homosexual, motiu pel qual la gent la tracta diferent als demés. També presenta moments en què estàs tan cansat de tot, que només penses en fer-te mal i llevar-te la vida, fins el moment en que apareix davant dels teus ulls el teu major desig. En aquest cas és que una xica s’enamore d’una altra. Elin, com que era una xica un poc insatisfeta amb les seues altres relacions, busca desesperadament algú que la satisfaça de veritat, i acaba trobant-se amb la situació de que també li agraden les xiques. El moment en el que ha d’eixir de l’armari, es presentarà un moment molt difícil, per el motiu que pot canviar la seua popularitat a l’institut. Víctor Blanch

Eilin és una xiqueta de setze anys que esta estudiant a l’institut. Ix amb molts xics i mai s’ha enamorat de ningú. De sobte la  conviden a ella i a la seua germana major a un festa però Eilin vol anar a una altra i decideixen anar a la festa d’Agnes. Quan arriba a sa casa fa un pacte amb la germana i s’atreveix a besar Elin. Després se’n van a l’altra festa però es sent culpable per el que ha fet i torna a la casa d’Agnes per a demanar-li perdó, Fan un passeig i passen coses que les protagonistes noten estranyes però que no ho són. Té una bipolaritat molt forta en un moment que decideix una cosa al temps canvia d’opinió. Es una xiqueta que té moltes amigues però se sent apartada del grup pels seus sentiments, només vol trobar a algú que la comprenga, que es preocupe per ella i la tracte be i això es el que troba en Agnes. Encara que a la gent li pareix molt estrany que ella estiga amb Agnes però és d’una personalitat molt diferent a la d’Eilin i pels prejudicis que té la joventut quan les veuen juntes. Andrea Gas

Agnes és una xiqueta lesbiana, a qui li agrada molt la música bella, escriure poesia, etc. També és la xiqueta marginada de l’institut, es a dir, la que no té amics ni es relaciona amb cap company seu. Però un dia Elin i la seua germana Rebeca decidixen anar a la seua festa del seu setze aniversari a veure i si poden riure’s d’ella. Elin li dóna un bes a Agnes per una aposta que va fer amb la seua germana. A conseqüència d’això, Elin es sent culpable tota la nit i torna a la casa d’Agnes a demanar-li disculpes. Ella comença a tindre uns sentiments sense identificar, a causa d’Agnes. Els sentiments que aquesta té per Agnes són sentiments de que es sent escoltada, entesa, etc. Però ella creu que són sentiments de que està enamorada i al final de la pel·lícula ix de l’armari, diu a tot el món que Agnes és la seua nova parella i finalment se’n van juntes.
Aquest film el que ens vol transmetre és la visió de que no confonem el lesbianisme en Elin, amb que ella el que vol és experimentar per vore el que de veritat li agrada o no i que també vol provar coses noves. Les dos protagonistes de la pel·lícula són totalment distintes. Elin és una xiqueta que en principi li agraden els homes, i li agrada provar coses noves i experimentar, i saber el que es sent en diferents situacions. Agnes és una xiqueta a la que li agrada la música clàssica, escriure poesia, etc, es a dir, es diferent i té uns gustos diferents a la resta de la gent. María José López

La protagonista principal d´aquest film és Agnes, una xica, que viu en un poble anomenat Amal, a qui li agrada la música clàssica, la poesia i com hem pogut vore és molt sensible. És una persona que es va descobrint a ella mateixa. Tot comença a partir del dia del seu aniversari, quan Eilin, una companya de classe, que està desorientada, sobre com és i sobretot que li agrada a ella mateixa, junt amb Agnes comencen un camí cap al descobriment. Com hem vist les dos xiques veuen les coses diferents i, com ens ho han demostrat en la penúltima escena, quan les dos estaven en el bany. Quan han eixit no van tindre vergonya, sobretot Eilin que a més a més ha cridat que Agnes és la seua novia. Les dos xiques podem dir que són rares perquè la seua forma de comportar-se i de mostrar els seus sentiments i l´amistat és diferent als dels altres. La germana de Eilin té una mentalitat diferent d’ella i pot ser perquè és més major. Avui aquestes persones no són vistes molt bé per una part de la gent, ja que jo crec que és a causa de que no hi ha moltes persones d´aquest tipus i que no són molt enteses per les seues decisions. El títol a més de fer referència al poble on viuen les dos xiques, també indica que en un poble aquestes persones no són vistes igual que en una ciutat. Encara que Suècia és una societat avançada, no té masa informació sobre alguns temes que tracten aques film. Jo crec, que cadascú ha de ser com li agrada i que mentre no fa cap dany, no hem de jutjar-lo i, a més a més, hem d’entendre les seues decisions i la seua manera de ser. Mihaela Elena

Les actituds del pare i la mare d’Agnes són molt diferents. El seu pare, és un home que es preocupa per ella, li pregunta tots els dies com li va, i vol apropar-se a ella. Mentre, la seua mare és una dona molt tancada, no sap res sobre la vida d’Amal, ni es preocupa per saber-ho. L’únic que fa, és el que ella vol per a la seua filla, sense tindre en compte els gustos o les opinions d’Amal. El germà xicotet de la protagonista li va dir a la mare que Amal era lesbiana, i aquesta va dir que la seua xiqueta no podia ser ‘això’, per tant va buscar en l’ordinador de la filla totes les seus intimitats i ho va trobar. En la meua opinió, per l’actitud de la mare, no crec que aquesta ho vaja a acceptar molt bé, igual que tota la societat que envolta la protagonista, que la tracten com una persona diferent i rara.   Catalina Toma


Agnes es una xica marginada que no té més amigues que una paralítica que també es marginada pels altres, però Agnes esta enamorada de una noia popular que quasi ni la coneix, Elin, una xica que odia el poble i que no ha trobat l’amor. Les històries s’ajunten quan Elin s’avorria i va a l’aniversari d’Agnes en busca de diversió. Per una aposta Elin besa Agnes, la qual es queda destrossada. Després en una festa se sentia culpable i va anar a demanar perdó a Agnes, però acaba trencant-li el cor ja que al dia següent no la crida. Darrere d’un infortuni en la cafeteria de l’institut i d’uns comentaris de l’amiga paraplègica, tot l’institut descobreix que Agnes és homosexual. Per la seua part Elin comença a eixir amb John, però no està del tot segura que l’estima. Les accions dels pares d’Agnes fan que penses que són comprensius i això mostra que del film es poden traure conclusions morals sobre les reaccions de la gent al descobrir una sexualitat diferent a la seua. Els companys reaccionen burlant-se d’ella i fent brometes, el seu germà menor te curiositat i pregunta a sa mare, la qual li ho explica més o menys bé, Elin finalment acaba pensant que l’amor d’una dona és millor que les relacions amb homes ja que descobreix que Agnes és una persona sensible amb sentiments. Alejandro Ocaña

Aelin és una xica molt popular i ha estat amb molts xics. Agnes, la protagonista pel contrari és molt tranquil·la. Des que es va mudar amb la seua família ja no va tindre més amigues. Però a Agnes li agrada molt Aelin, encara que ella pareixia que no existia. Un dia Aelin juntament amb la seua germana van decidir anar a l’aniversari d’Agnes per no anar a l’altra festa que es trobava Johan. Jessica, la germana d’Aelin, escoltava rumors de que Agne és lesbiana, docs van fer juntes una jugada de 20 corones si Aelin s’atrevia donar-li un peto, aleshores o va fer. Però Aelin comença a sentir-se malament, per deixar d’aquella manera a la pobra xiqueta. De sobte mentre passaven els dies Aelin s’adona que en realitat li agrada Agnes, i es veu confusa. Aleshores un dia Aelin va agarrar-la i van entrar en un bany i li va dir tot el que sentia per ella i Agnes també o va fer. Al principi Aelin tenia molta por pel que poden pensar tots que ella es lesbiana, però després li va parèixer tot una bobada i va sortir agarrada d’Agne de la mà.

Pense que aquesta pel·lícula el que vol transmetre és que en aquella moment, el tema “LÈSBIC” no era prou ben vist, segurament per això Agnes no en tenia amics ni amigues. Sort que hem avançat no molt en la tecnologia i de mentalitat. Ja que en realitat la persona que tu vols estar amb ella (dóna igual el sexe), el que importa es estar amb aquella persona, ja que al cap i a la fi això es el que queda, perquè si estàs amb una persona que no et transmet res, com ocorre a la pel·lícula Aelin i Johan te’n penediras de segur per no fer el que tu volies. Hiba Ouadi

Agnes és una xica de setze anys que es troba molt apartada del seus companys d’institut perquè ella és molt diferent. És inteligent, sensible… però Elin és tot el contrari. Agnes està enamorada d’Elin i el dia del seu aniversari apareixen a sa casa Elin i la seua germana. Jessica, la germana de Elin, fa una aposta amb ella, que si besa a Agnes li dona 20 corones. Elin besa a Agnes i després es sent malament perquè veu que li ha fet patir. Aleshores va a demanar-li disculpes i d’ací endavant comença a sentir coses per ella.
Elin comença a eixir amb un xic però qui ocupa els seus pensaments és Agnes. Ella intenta evitar-la però no pot. Mentrestant Agnes entra en una fase en la que s’autolesiona, no vol parlar en ningú i no es sent persona. Elin també la ignora perquè no te clars els seus sentiments, fins que un diadecideix parlar en ella i es troben dins del bany de l’institut. Tots els companys comencen a agolpar-se a la porta i Elin té por d’eixir però no li queda més remei. A l’eixida, Elin diu que Agnes és la seua novia i que és lesbiana. En aquesta situació es representa com “l’eixida de l’armari”, en la que Elin es libera i comença una nova etapa en la seua vida. Alina Morante

Viure en un poble xicotet pot resultar avorrit sobretot per a alguns adolescents, en aquest cas per a Agnes i Elin. Aquestes dos adolescents viuen un moment de la seua vida on els sentiments ixen a flor de pell. Agnes està segura que li agraden les xiques, pel contrari Elin és insegura i intenta aparentar que li agraden tan sols els xics però està enamorada d’Agnes. Fins i tot Elin comença una relació amb un xic per mostrar als altres que és heterosexual. Mentres tant Agnes sofreix en silenci el seu desamor i arriba a ferir-se a sí mateixa. Finalment Elin se sent segura que en aquell moment Agnes és l’única persona que li transmet tot el que ella desitja i va en busca d’ella. Agnes l’impulsa per a que “isca de l’armari” i les dos mostren els seus sentiments davant de tots. Miriam Fernández

Publicacions creat 891

2 pensat en “FUCKING ÄMÄL

 1. Hola,
  No et fa res que hagi posat un vincle d'aquesta plana a la meva oi? Es que la teva explicacio esta collonuda.
  Soc un Fan de Rebecca Liljeberg i d'aquesta pel.lícula i en un blog meu personal he fet un parell d'articles. Aqui son els vincles:
  uncatalaanavarra.blogspot.com/2009/03/onze.html
  uncatalaanavarra.blogspot.com/2009/03/divuit.html
  Ja em diras res

 2. Hola de nou,
  Si podessis canviar els vincles per aquests:
  elmeucinema.blog.cat/fucking-amal/

  Els anteriors estan be, pero em van piratejar el compte fa anys i no els puc modificar i n´he fet de nous.

  Afegir que el setembre d'enguany vaig anar a Tröllhattan a visitar els llocs on es van rodar les escenes d'aquesta meravellosa pel.lícula (tambe hi son al blog).
  Moltes gracies, Santi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt