LA MAR QUE TENIA MARGES (4) GLÒRIA AL PORT!Convé amanir un dossier amb la quantitat de pel·lícules i fotografies que denuncien la malesa d’enguany. Volia, però, després del vídeo sentit de la veïna Evèlia i del patiment de Vicent dir que no, que “açò no està tot perdut”. 

Com tots els matins que no puge als bancals, he vist eixir el sol. I avui, sense pujar, he vist mar i muntanya; les ferides amuntonades d’una platja que la mar ens ha portat dins les cases.
No cal fer-ho llarg; aquesta és la quarta entrega que explica les maleses dels darrers anys, també aquella de 2001, de llevant trencador. Sort que la darrera no va girar a llevant fins que el vent ja havia amainat!
Ara, ni que només siga telegramàticament, cal denunciar:
1- El continu creixement del port de Castelló sense fer cas de les conseqüències nefastes per als seus veïns del sud.
2- Les No aportacions dels sediments que reté a la part nord (zona del Pinar) i que ens correspondrien des del 1960. Cal dir que aquestes aportacions, quan eren naturals, es repartien rebaixant el toll general. Amb les aportacions que ens fa costes es crea una platja artificial que acaba sent una pendent de llançament de les ones. Potser caldria pensar més en reomplir el toll costaner que no fer platges… Caldria estudiar-ho; el fons batimètric és impressionant.
3- Les contínues errades en les execucions de la Direcció General de Costes que, des de Madrid, lleva esculleres que ens protegien per fer-ne de noves; desfà una escullera paral·lela per fer-ne una altra, amb les conseqüències nefastes d’aquestes dos accions. La mar se n’ix amb més força per allà on hi havia les esculleres (entre d’altres: el Benafelí, escullera de les Palmeretes, escullera del carrer Venècia, escullera dels Carabineros… i aquesta vegada fins els Deu Mandaments).
4- La inacció del nostre ajuntament en l’apertura d’un vial necessari per als veïns de la mar. L’avinguda Mediterrània, dissenyada recta com un fil i suficientment ampla per merèixer el nom d’avinguda, ha esdevingut una serp estreta i inacabada, inútil per al desplaçament d’una punta a l’altra. Recordem ací que el projecte és de 1979. Només han passat 40 anys i no han estat capaços d’acabar-la. 
5- El mal funcionament de les bombes d’extracció d’aigües en cadascuna de les inundacions que patim.
Podeu veure-hi episodis passats:

Imatgies: La mar que tenia marges 3

Hi ha, evidentment, qüestions d’abast estatal i, fins i tot, mundial. El canvi climàtic és real, però no ha de ser l’excusa per abandonar la costa. També té un àmbit major el fet que els nostres rius, també l’Ebre, no puguen abocar els sediments a la mar i queden retesos pels embassaments; potser hom pense en alguna acció que mantinga la funció dels embassaments i, al mateix temps, permeta el pas de sediments que, com hem vist, han deixat d’alimentar el delta de l’Ebre. Potser cal recordar que els corrents que aporten sediments a les nostres costes van de nord a sud (només cal veure la platja del Pinar o l’Arenal, a Borriana).


I a casa nostra, un petit detall afegit, han caigut fanals de la via pública per l’acció del vent i, sobretot, per l’estat de corrosió que presenten. Potser no caldria esperar algun accident per posar-hi solució. 

Publicacions creat 881

2 pensat en “LA MAR QUE TENIA MARGES (4) GLÒRIA AL PORT!

  1. Lo has dicho tan bien que no puedo añadir nada. La culpa máxima la de Costas que no sabe nada de nuestra playa y no quiere hablar con los vecinos que saben de la playa desde hace más de medio siglo. Todo lo que dices la había planteado en una reunión que tuvimos con técnicos siendo Suzana la alcaldesa. Nadie me ayudó y sabía yo lo que pensaban…una mujer…y además francesa
    ..que sabe esta tonta…lamento mucho lo poco movilizada que estuvo la gente en la época que derribaban las escolleras ya existentes. Todos sabemos que lo único que salvó el Ben Afeli fueron las dos escolleras paralelas al muro.

  2. Y lo de las bombas…cuanto dinero han invertido…y cuando empieza a llover no las ponen en marcha…e unos del ayuntamiento o te dicen que están en marcha…y he conseguido averiguar que no es verdad…o te dicen que no van y apañaré con el agua de lluvia, la arena, y la mierda de la alcantarilla. Cuán despilfarro…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt