LA GUERRA CIVIL I… AL CINEMA. Alejandro Salvador

 En
aquest treball, hem fet una recopilació de 15 de les millors pel·lícules
sobre la Guerra Civil i postguerra, ordenades cronològicament des de la més recent. Considerem que Terra i Llibertat és la més
significativa.

Terra i Llibertat – Ken Loach (1995)
Terra i Llibertat conta una història durant la Guerra Civil espanyola en la qual David Carr, un comunista anglès que
s’ha quedat sense feina, va a Espanya a lluitar contra els feixistes. Un
cop a Espanya s’enamora de Blanca, una militant del POUM que lluita amb
ell al front d’Aragó. David resulta ferit i el traslladen a Barcelona
on, un cop recuperat, decideix lluitar en un altre grup del bàndol
republicà.


La voz dormida – Benito Zambrano (2011)

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }

Durant
l’estiu de 1936 la revolta militar i la posterior guerra civil
sorprenen a moltes famílies de la burgesia catalana en plenes
vacances. Moltes d’elles decideixen romandre en els seus llocs
d’estiueig fins que acabi el conflicte. 
Mentre, intenten organitzar
la seva vida i la dels nens, que viuran un llarg i inesperat estiu.
Entre els adults, hi ha qui viatja cada dia a la ciutat per mantenir
el seu treball i els qui romanen amagats a causa de la seva ideologia


Balada Triste de trompeta – Alex de la Iglesia (2011)

En 1937, en plena guerra civil, tropes republicanes irrompen en un circ, durant l’espectacle, per reclutar als seus empleats per lluitar contra les tropes nacionals. Molt de temps després, en els últims anys del franquisme, dos pallassos lluiten per l’amor d’una atractiva trapezista.









Pa negre – Agustí Villaronga (2010)

Durant els durs anys de la postguerra, en una zona rural de Catalunya, un nen anomenat Andreu, la família del qual pertany al bàndol dels perdedors, troba un dia en el bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats sospiten del seu pare, però Andreu intentarà trobar al culpable. En aquestes circumstàncies, es produeix en Andreu el despertar d’una consciència moral que s’oposa a la mentida com a instrument del món dels adults.

Veieu l’entrada …. sobre literatura catalana i cinema


Pájaros de papel – Emilio Aragón Álvarez (2010)

Història d’un grup d’artistes de vodevil als quals la guerra civil
(1936-1939) els va arrabassar tot menys el gana. El músic Jorge del Pi,
el ventrílocuo Enrique Corgo, la cupletista Rocío Moliner, l’orfe Miguel
i altres ànimes perdudes formen una curiosa família que intenta cada
dia tirar endavant amb les seves misèries i les seves alegries, amb
l’al·licient de la seva música i les seves cançons. I mancant pa, estan
els aplaudiments. Entre vencedors i vençuts busquen, més que una
oportunitat, alguna cosa que menjar o un lloc on dormir. Però, abans del
que s’imaginen, són posats a prova i han de prendre difícils decisions.


Las 13 Rosas – Emilio Martínez Lázaro (2007)

Només acabada la Guerra Civil Espanyola (1936­-39), un Tribunal Militar condemna a mort a unes joves per un delicte que no havien comès. Detingudes un mes després d’acabar la guerra, van sofrir durs interrogatoris i van ser empresonades a la presó madrilenya de Ventas. Elles pensaven que només passarien uns anys a la presó, però van ser acusades d’un delicte de rebel∙lió contra el règim per reorganitzar la JSU i per organitzar un atemptat contra Franco. Van ser afusellades la matinada del 5 d’Agost de 1939. 


El laberint del Fauno – Guillermo del Toro (2005)

L’any 1944, la Guerra Civil espanyola ja havia acabat i Espanya està ara sota el règim de Franco. Els maquis es van refugiar a les muntanyes. La jove Ofelia segueix la seva mare, en segones núpcies amb el tirà i sanguinari Capità Vidal. Guiada per un estrany insecte que pren per una fada, la nena descobreix en el cor d’un laberint prop de casa seva una fauna inquietant. Es posa de manifest que seria la princesa d’un món subterrani perdut a la Terra. Però per estar segurs, i per a trobar el seu veritable pare i la seva veritable mare, Ofelia ha de passar tres proves.
 

El viaje de Carol – Imanol Uribe (2002)

Carol, una nena de 12 anys, de mare espanyola i pare nord­americà, viatja per primera vegada a Espanya en la primavera de 1938 en companyia de la seva mare. Separada del seu pare, piloto en les Brigades Internacionals al que ella adora, la seva arribada al poble matern transforma un entorn familiar ple de secrets. Armada d’un caràcter rebel, s’oposa als convencionalismes d’un món que li resulta desconegut. La complicitat amb Maruja, les lliçons de vida del seu avi i el seu especial afecte per Tomiche li obriran les portes a un univers de sentiments adults que faran del seu viatge un trajecte interior estripat, tendre, vital i inoblidable.


El espinazo del diablo – Guillermo del Toro (2001)
Durant la Guerra Civil Espanyola, l’orfenat de Saint Lucia serveix de refugi per a un grup de republicans que exerceixen de professors. Com a Carmen la directora, o com Casessis, Conchita; o també a Jacinto, el porter. Tot canvia quan un nen anomenat Carlos descobreix a un fantasma que el guiarà fins a descobrir un fosc desig i quan l’exèrcit franquista es dirigeix cap al lloc.

Silencio roto – Montxo Armendáriz (2001)
Hivern de 1944. Lucía una jove de 21 anys, torna a un petit poble de
muntanya. Allí troba Manuel, un jove ferrer que col·labora amb els
maquis: guerrillers que, ocults en la serra, no es resignen al triomf
del franquisme. Lucía comença a sentir-se atreta per Manuel, sobretot
pel valor que mostra en jugar-se la vida per defensar les seves idees.
Quan, per fi, Manuel es tira a la muntanya, Lucía descobreix la
inhòspita realitat de la vida a la muntanya: pels buits carrers del
poble només passegen el silenci i la por. Malgrat això, la seva passió
per Manuel l’anima a romandre allí.


La lengua de las mariposas – José Luis Cuerda (1999)
Situada a 1936, Don Gregorio ensenyarà a Moncho amb dedicació i paciència tota la seva saviesa pel que fa als coneixements , la literatura , la natura, i fins a les dones. Però el rerefons de l’amenaça política subsistirà sempre , especialment quan Don Gregorio és atacat per ser considerat un enemic del règim feixista. Així s’anirà obrint entre aquests dos amics una bretxa , portada per la força del context que els envolta.


Libertarias – Vicente Aranda (1998)
En els primers dies de la Guerra Civil Espanyola una jove monja que fuig del seu convent, coneix casualment a un grup de milicianes anarquistes de l’organització feminista del moviment llibertari espanyol anomenada Dones Lliures. Les acompanyarà al capdavant de l’Ebre prop de Saragossa, on viurà els rigors de la guerra i de la revolució social espanyola de 1936. Basada en la novel∙la del mateix nom d’Antonio Rabinad.


La hora de los valientes – Vicente Aranda (1998)
Manuel és un jove anarquista entusiasmat dels quadres. Treballa com celador en el Museu del Prado. Quan esclata la Guerra Civil espanyola en 1936, la República, per mitjà de la Junta Central del Tresor Artístic, decideix traslladar les obres d’art del Museu del Prat de Madrid a València. Manuel aconsegueix rescatar el quadre de l’autoretrat de Francisco de Goya. La pel∙lícula transcorre en el Madrid republicà resistent amb totes les seves conseqüències: bombardejos, cartilles de racionament, registres, la incertesa de viure el dia a dia… “El Museu del Prado és més important per a Espanya que la Monarquia i la República juntes.” 


Ay Carmela – Carlos Saura (1990)

 Manuel és un jove anarquista entusiasmat dels quadres. Treballa com celador en el Museu del Prado. Quan esclata la Guerra Civil espanyola en 1936, la República, per mitjà de la Junta Central del Tresor Artístic, decideix traslladar les obres d’art del Museu del Prat de Madrid a València. Manuel aconsegueix rescatar el quadre de l’autoretrat de Francisco de Goya. La pel∙lícula transcorre en el Madrid republicà resistent amb totes les seves conseqüències: bombardejos, cartilles de racionament, registres, la incertesa de viure el dia a dia… “El Museu del Prado és més important per a Espanya que la Monarquia i la República juntes.”

 Largas vacaciones del 36 – Jaime Camino (1976)
Durant l’estiu de 1936 la revolta militar i la posterior guerra civil sorprenen a moltes famílies de la burgesia catalana en plenes vacances. Moltes d’elles decideixen romandre en els seus llocs d’estiueig fins que acabi el conflicte. Mentre, intenten organitzar la seva vida i la dels nens, que viuran un llarg i inesperat estío. Entre els adults, hi ha qui viatja cada dia a la ciutat per mantenir el seu treball i els qui romanen amagats a causa de la seva ideologia.

Publicacions creat 891

One thought on “LA GUERRA CIVIL I… AL CINEMA. Alejandro Salvador

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt