NEMUS. Vint anys de ciència en paper

El passat 8 de novembre al Menador va tindre lloc la presentació del número 13 de NEMUS, Revista de l’Ateneu de Natura. Vicent Pitarch i jo seiem junts mentre ens admiràvem per la qualitat, el rigor científic i l’enorme tasca, també cívica, que suposa la publicació d’aquesta revista, llibre de 294 pàgines, que ja porta 20 anys sent referència de la divulgació científica a casa nostra. No som capaços de fer-ne l’anàlisi que es mereix, però sí que volem fer-nos ressò gràfic de l’acte i del contingut d’aquesta meravella castellonenca que té a Enric Forner Valls com a director.

 

 

 

L’acte es va encetar amb el “Pòrtic”, actuació del renaixentista Joan Castany, que amb la mateixa facilitat esporga unes oliveres que anella paradalets o ens interpreta, amb molt bona veu i domini de les cordes, Joan Manuel Serrat.

Recordeu que podeu ampliar les imatges menudes de les galeries

Un vinté aniversari mereixia un acte com aquest on se’ns va explicar Què és Nemus? i de quin bosc ens parla. Tant Enric Forner com Miguel Tirado ens van repassar el contingut d’aquest n.13, del qual trobareu l’índex a les imatges de la galeria. Articles sobre geomorfologia, erosió muntanyenca i costanera, malacologia, paleontologia, botànica, entomologia, ornitologia… i un apartat de ressenyes que ens posa al dia sobre la bibliografia de la natura. L’àmbit d’estudi va del Carib a Vinaròs, tot passant per Galícia. Dues rareses ben interessants ens aportaven dos articles; un sobre erosió antròpica en façanes de Barcelona que ens recordava la dels nostres pobles i aquella pedra que aprofitava per esmolar les trompes o les navalles emprades en els jocs infantils (A Almassora feien servir una làpida romana incrustada a la façana de l’església); l’altre article curiós podríem encabir-lo dins l’etnopaleontologia per l’ús que es fa d’algun fòssil a la vida quotidiana. Cal destacar-ne el disseny, la qualitat de les imatges i la magnífica impressió.

En les següents imatges podeu fer-ne un tast i descobrir els articles que ens anuncia l’índex

 

Recordeu que podeu ampliar les imatges menudes de les galeries

Els exemplars del bosc palindròmic de NEMUS ja SUMEN tretze números. Podeu consultar-los gratuïtament en pdf al portal de Nemus

I el remat no podia tindre millor colofó que la guitarra i la veu de Joan Castany amb el missatge de Lluís Llach: Que tinguem sort!

 

 

Publicacions creat 879

3 pensat en “NEMUS. Vint anys de ciència en paper

  1. En la boca oberta m’he quedat: havia vist a Joan Castany anellant pardalets en els xiquets de l’escola a Vistabella, però no l’imaginava cantant en públic guitarra en mà. Certament és renaixentista com tu, que igual esporgues una olivera que caces un topònim sense escopeta!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt