Els carrers del Pare Fullana (150 anys del seu naixement)

Biblioteca de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Ahir, des de la Veu, Josep Daniel Climent ens recordava la figura del pare Lluís Fullana Mira, nascut el 5 de gener de 1871. Enguany, doncs, se celebra el 150 aniversari del seu naixement. Hem d’agrair a Josep Daniel l’esforç constant per tindre’ns al corrent de les efemèrides dels nostres lingüistes i també pels molts estudis que els dedica. Sobre aquest gramàtic i lexicògraf ja va publicar el 2004 L’obra lingüística de Lluís Fullana i MIra. Nosaltres, des de Lingüistes pel carrer (projecte conjunt d’Àngela Buj Alfara, CEL i Jesús Bernat Agut, SdO) volem afegir unes dades sobre el seu ressò dins la toponímia urbana.

En la següent gal·leria fotogràfica hom pot veure les nou retolacions de vuit pobles valencians: Benimarfull (la seua ciutat natal, amb un parc i un carrer), Cocentaina, Muro d’Alcoi, Nàquera, Ontinyent, Rocafort, Torrent i València.

Podeu trobar-los tots al Mapa dels Lingüistes pel carrer i veure’n la seua localització  -prou concentrada al Comtat (3), a l’Horta (3), 1 al Camp de Túria i un a la Vall d’Albaida- així com les diverses imatges sobre cada indret.

  • Benimarfull, ciutat natal, no sols li dedicà un carrer Pare Lluís Fullana; també hi ha un petit parc amb el nom del lingüista. La casa on va nàixer es troba, si no anem errats, al carrer de Sant Vicent (fotografia de l’esquerra), però no hi havia cap placa que ho assenyalara.
  • Cocentaina (capital del Comtat) li dedica un carrer ben cèntric que ens du a la plaça del Pla, on hi ha el palau Comtal (imatge del centre).
  • Muro d’Alcoi, a la mateixa comarca, destaca perquè dedica quatre carrers als nostres lingüistes; a més del carrer Pare Lluís Fullana, també conté un carrer Bernat Fenollar, el carrer Professor Sanchis Guarner i el carrer d’Enric Valor; aquests dos darrers en urbanitzacions perifèriques.
  • Nàquera, farcida d’urbanitzacions residencials, localitza al Corralet I el carrer Lluís Fullana, carrer Joan Esteve i carrer Constantí Llombart, tres dels nostres lingüistes dins un camp semàntic amb escriptors valencians.
  • A Ontinyent, si bé tots són perifèrics, trobem, a més del carrer del Pare Fullana, un carrer d’Enric Valor, una avinguda de Manuel Sanchis Guarner i el carrer de Joan Coromines, que al País Valencià només trobem ací i a Bellreguard.
  • També en zona residencial localitzem el carrer Pare Lluís Fullana a Rocafort.
  • El rètol de Torrent, per la zona del Vedat i el parc de Marxadella, ens aporta dues qüestions: d’una banda la llengua de la placa i d’una altra el camp semàntic de la zona que podem suposar batejada primer amb lletres, “calle S”, i, més tard, amb autors literaris hispànics com Quevedo, Calderón de la Barca… i dos atzucacs dedicats a Joan Fuster i “Padre Fullana”.
  • A València, al barri del Campanar, trobem la darrera retolació feta pel G.A.V. al costat de l’antiga en castellà: carrer del Pare Fullana, calle Padre Fullana.
Publicacions creat 877

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt