Lluís Gimeno. Premi Carles Salvador 2020

“Lluís Gimeno Betí, premi Carles Salvador 2020 per tota una vida dedicada a l’activitat acadèmica i a la recerca sobre llengua, especialment per l’actualització dels coneixements existents al voltant de la geolingüística i la dialectologia del tortosí, en el qual s’emmarca la comarca del Maestrat, a través d’obres esdevingudes clàssics, com l’Estudi lingüístic dels parlars de les comarques del nord de Castelló (1994), l’Atles Lingüístic de la Diòcesi de Tortosa (1997) i El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística (2018).”

 

 

Atzeneta del Maestrat, amb les tres M (metres, mascareta, mans) i una més (mesurar la temperatura corporal), ens va rebre al pati cobert de les Escoles Velles en nom de Maestrat Viu, entitat que reivindica i defensa la comarca històrica. Com sempre, el seu alcalde, Santiago Agustina, hi era per recolzar qualsevol acte que faça visible un poble que és porta de Penyagolosa.

L’acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2020 fou un èxit en la seua realització, entre d’altres raons, per aquests quatre personatges que veiem a la imatge. Fou conduït per Alba Saura i Josep Meseguer-Carbó, una de les ànimes de l’entitat cultural, que esdevingué accidental presentador i demostrà, una vegades més, que li sobren taules. No sols amenitzada, que en solen dir, sinó concertada i amabilíssima fou la presència musical d’Eva Dénia i Merxe Martínez. Tots quatre, amb cançons i breus entrevistes als guardonats van fer possible que un acte de lliurament de premis omplira una bona vesprada.

La cantant Eva Dénia, amb l’acompanyament al xelo de Merxe, ens regalà mitja dotzena de cançons del seu darrer disc i d’altres anteriors. A les belles adaptacions de cançons com L’estranger de Moustaki o El paraigua de Brassens s’afegiren les creacions pròpies, com ara aquestes Besades de sal que van portar onades de vora mar a la mateixa Atzeneta.

 

 

 

Lluís Gimeno, que ja portava tora la vesprada emocionat, va pujar per rebre el merescut premi als seus esforços per la nostra llengua. En acabant va encetar un bells discurs, que reproduïm ací: QUATRE PARAULES D’AGRAÏMENT

 

 

A més de Lluís Gimeno, també TV56 va rebre el premi Pere Labèrnia per la vertebració de l’espai comunicatiu comarcal i la normalització lingüística. Montse Vericat i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Albocàsser van rebre els Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual 2020.

Pau Fabregat Beltran, president de Maestrat Viu, va fer una clara i aferrissada defensa de l’entitat i d’una nova comarca, amb compromís de treball i projecció de futur.

I en acabar l’acte vingueren les mostres personals i Lluís Gimeno es trobà acomboiat pels lingüistes que s’hi havien acostat per felicitar-lo, com ara els professors i membres de l’IEC José Enrique Gargallo i Miquel Àngel Pradilla o la dialectòloga Àngela Buj Alfara i el també doctor Andreu Beltran, el fins ara delegat d’Acció Cultural Toni Royo, Avel·lí Flors… i aquest narrador.

 

 

 

 

Publicacions creat 865

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt