Matar la llengua…, subtilment

No es tracta d’una dèria de darrera hora, ni cap insolació. Ja fa uns quants anys que ens preocupen, també, les retolacions viàries i la llengua que les autoritats competents hi empren. Cap al 2011, a Dénia vam presentar una comunicació amb el títol “Barcelona-Dénia. La toponímia a l’autopista”, tot i que l’original. i quasi rimat. va ser “Barcelona-Dénia, de la normalitat a l’esquizofrènia”. També dins el XXIV Congrès Internacional d’ICOS sobre Ciències Onomàstiques, celebrat el 2011 a Barcelona, aportàvem l’estudi “Retolacions viàries al nord del País Valencià”.

Dins aquest blog, a banda de les 39 entrades sobre retolacions del carrers, en trobem dues dedicades a les retolacions a les nostres carreteres Retolacions viàries i toponímia (1) i Retolacions viàries (2) Hidrònims assecats.

La presència / absència de la nostra llengua, el bilingüisme, les aberracions i d’altres fenòmens que pateix qualsevol llengua minoritzada apareixen exemplificats als diversos articles esmentats. Ara, però, volíem fixar l’atenció sobre el retrocés que ha patit el valencià amb l’exempció del peatge. Abans convivien, als advertiments lluminosos de l’A-7, els missatges en la llengua de l’Estat amb els missatges en la llengua del País. Ja recorde que es feien excepcions amb allò de “Si bebes no conduzcas“, sabedors que els valencians no som alcohòlics. Ara, però, no hi ha execpcions; tots els missatges els trobem en espanyol.

I dic jo que, amb el patiment del Suprem per la legalitat i amb allò de la Constitució i la protecció de les llengües minoritàries i el valor patrimonial que tenen per a tots els espanyols i…, potser li diguen al senyor Ábalos que podríem mantindre aquell costum antic, ni que només fora perquè la gent que hi circula entenga que passa per un territori on, a més de la llengua de l’estat, tenim la nostra. Potser aniríem millor més esplaiet tot respectant els valencians.

No crec que algú hi vullga aduir raons d’estalvi econòmic; imagineu si amb l’estalvi els cartells aparegueren només en valencià! Senzillament és el menyspreu lingüistic a què ens tenen avesats. I les autoritats autonòmiques ni se n’adonen… Potser l’AVL vullga dir-ne alguna cosa.

Tractarem d’esbrinar-ho, però ens agradaria saber si el tram Vinaròs-Reus, també gratuït, pateix del mateix règim. Potser siga el nou peatge que cal pagar!

Publicacions creat 891

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt