ELS CARRERS DE LA CATALUNYA NORD. LxC

 
Del més amunt ens quedaven alguns carrers. Ja fa temps que teníem Pompeu Fabra, a Prada, Ramon Llull, a Perpinyà, i un Charles Grandó, a Elna. En restaven 7 per fotografiar i heus ací que, tot aprofitant que portàvem l’exposició de “Lingüistes pel carrer” a la Universitat Catalana d’Estiu, hem completat el recull de les comarques situades a l’estat francès. A més de Prada, Elna i Perpinyà, hem localitzat Ramon Llull a Cabestany, Ceret, Salelles i Sant Cebrià del Rosselló; un inèdit, fins ara, Enric Guiter a Argelers, i un altre Carles Grandó a Sant Cebrià.
Hi volem destacar algunes cosetes. D’una banda, el fet que Pompeu Fabra troba reconeixement al poble que el va acollir en el seu exili i on és soterrat. També la circumstància que en diversos pobles Ramon Llull apareix acompanyat d’altres personatges de la nostra cultura, com ara Jacint Verdaguer, Joan Maragall (foto del carrer amb les dues plaques), l’escultor Arístides Maillol o Ramon Berenguer. Sobre Ramon Llull, que apareix grafiat Lull a Cabestany, Salelles i Sant Cebrià, volem destacar el fet que també a Ceret es troba (com tantes vegades ho hem comprovat en urbanitzacions d’arreu del domini) al capdamunt de la urbanització, acompanyat de Jacint Verdaguer. 
Les Terrases Ceretanes és el nom d’aquella barriada muntanyenca que ens recorda el poble ibèric relacionat amb Cerdanya. Alguns volen trobar la mateixa etimologia per a Ceret; en el cas d’aquest poble, però, sembla més transparent relacionar-lo amb un col·lectiu botànic (com Canet i Poblet), en aquest cas el cirerer, encara present a la zona.
Hi ha dos lingüistes que només trobem ací: Carles Grandó i Enric Guiter. El primer, que ja incloíem en llistat dels 54 lingüistes als quals hom havia dedicat algun carrer, a més de la seua activitat literària és autor d’una monografia sobre El Català al Rosselló, de l’estudi Elements d’ortografia catalana i d’un Vocabulari rossellonès.
Enric Guiter no apareixia al primer llistat i, juntament amb Joana Raspall, ens fa arribar als 56. Enric Guiter, del qual només hem localitzat un carrer a Argelers, és autor de l’Atlas Linguistique des Pyrénées-Orientales i d’una tesi sobre el menorquí. Henri Guiter, en francès, és de Ceret, on hi ha un Museu d’Art Modern que vam poder visitar. Creat, entre d’altres, per Picasso, mostrava també l’exposició d’una gran artista, Najia Mehadji, que convidava els visitants a deixar un traç damunt un tauler d’arena. Lingüistes pel carrer, com no, va aprofitar per deixar-hi una efímera petja LxC.
Publicacions creat 879

4 pensat en “ELS CARRERS DE LA CATALUNYA NORD. LxC

  1. Benvolgut Daniel, agraïm de tot cor la teua informació. Al projecte de "Lingüistes pel carrer", però, vam cenyir-nos, tret del cas de Ramon LLull, a aquella que eren autors d'una gramàtica o d'un diccionari, com podràs vore a l'enllaç adjunt. Amb tot, sí que hem de tornar cap amunt perquè no sabíem del carrer de Creixell, a Sant Cebrià. imatgies.blogspot.com/2016/05/linguistes-pel-carrer-un-projecte-i-una.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt