JOANA RASPALL. LINGÜISTA I POETESSA PEL CARRER.

 
Hi ha uns arbres que ensafranen, ves per on, moltes places i carrers dels pobles del nord. 
A l’eixample, ja perifèric, de Sant Feliu de Llobregat aquest posat groguenc, dissortadament de moda, festeja amb el lila de la xicranda, de tradició salvatiana i femenina. Potser siga per celebrar que una dona, lingüista i poetessa, mereix un carrer ben ample i amb voreres que conviden a passejar. 

 

Ho vam saber gràcies a Josep Daniel Climent que s’estranyava que només Rosalina Poch tinguera un carrer i que cap altra lingüista en tingués. L’altre dia, quan vam assistir a la presentació del seu magnífic treball sobre “L’interés per la llengua dels valencians” ens va insinuar que potser la Joana Raspall, autora entre d’altres, d’un diccionari de sinònims, tinguera algun carrer. 

 

En la primera recerca, encetada ja fa dos anys, no vam trobar cap carrer d’aquesta lingüista.  I sembla que, no fa massa temps, a Sant Feliu de Llobregat -poble on ha viscut- van tindre a bé posar-li un carrer, també amb lletres morades.  
I aquest carrer, ben ample i amb arbreda, va d’una era a una altra, d’una redona a una altra. I en la de llevant hi ha un indret ben estimat pels aficionats al Barça: la nova Masia i la Ciutat Esportiva Joan Gamper.  
 
fotografia www.escriptors.cat
Encara vam tindre més sort en la recerca i, en un diari local vam saber que a Sant Cugat del Vallès, fa ben poc, havien decidit batejar un seguit de carrers, 3 amb noms de dona: Isabel de Villena, Caterina Albert i Joana Raspall.
Amb aquesta lexicògrafa, doncs, ja en són 56 els lingüistes nostres que tenen algun carrer 

 

 
 
I vam visitar també la placeta de Joana Raspall, encara sense placa, de Sant Cugat del Vallès. Es troba en el nucli urbà, vora el carrer de les Escoles i el centre escolar Joan Maragall. 
Creiem que la lexicògrafa s’hi trobarà la mar de bé, amb banquets on qualsevol puga seure i, sota els til·lers que l’ornen, llegir algun poema seu. 
 

 

 Com aquest que ens canta Gemma Humet i que també podem vore, més avall, com a ‘poema dibuixat’, tan actual amb la vinguda de l’Aquarius al port de València.

 

 

Si haguessis nascut  /  en una altra terra, / podries ser blanc, / podries ser negre… 
Un altre país  / fóra casa teva, / i diries “sí” / en una altra llengua.
T’hauries criat / d’una altra manera. / Més bona, potser. / Potser més dolenta. 


Tindries més sort / o potser més pega… / Tindries amics / i jocs d’altra mena; 


duries vestits /  de sac o de seda, / sabates de pell / o tosca espardenya, / o aniries nu / perdut per la selva. 


Podries llegir / contes i poemes, / o no tenir llibres /ni saber de lletra. 


Podries menjar /coses llamineres / o només crostons / secs de pa negre. 


Podries… podries… 

 

Per tot això pensa / que importa tenir / les mans ben obertes

 

 i ajudar qui ve / fugint de la guerra / fugint del dolor / i de la pobresa.
Si tu fossis nat / a la seva terra / la tristesa d’ell /podria ser teva.

 

I sota els til·lers,  que vam fotografiar a la placeta, a l’ombra suau d’un tell (com deia el poeta J.V.Foix), podeu llegir també la biografia de Joana Raspall
Encara (2019) hem sabut de dos carrers més de Joana Raspall; un a Gelida i l’altre a Lleida. I també d’una altra lingüista per carrers del Rosselló, Simona Gay.
Publicacions creat 880

11 pensat en “JOANA RASPALL. LINGÜISTA I POETESSA PEL CARRER.

  1. Una esperança
    teixida i desteixida
    enllaça els dies.
    Penèlope m'ensenya
    l'ardent tossuderia.

    Hui han triat un poema de Joan Raspall a la frase del dia de Minimàlia: minimalia.net/frase_dia.asp
    És evident que són seguidors d'Imatgies!

  2. Corregiu-me si vaig errada. He fet números i dels 56 carrers només 5 són dones. Demano que els articles corresponents porten a més de l'etiqueta "Lingüistes pel carrer" una altra etiqueta de "Dones lingüistes": ara mateix no trobo el carrer d'Igualada dedicat a una d'elles. Auxili!!!!!!

  3. Només 3, són de dones. Rosalina Poch a Igualada; Joana raspall a Sant Cugat del vallès i Sant Feliu de Llobregat

  4. Amb tot, els carrers són 868; 56 els diferents lingüistes que en tenen algun; Fabra vora 270… I de tots hi ha 3 de dues dones. Hem millorat, però. Quan vam encetar el recull no n'havíem trobat encara cap de dona.

  5. Jesús, qué frescura y aprendizaje sugiere siempre tu blog. Sería estupendo que este verano pudiéramos por fin conocernos. Como ya te anuncié, tengo muchísimas ganas de acercarme a ti. Espero tus noticias.
    Ariel

  6. Moltes gràcies Imma; no apareix, però, al maps ni a la guia de l'Ajuntament de Gelida… i per això no en sabíem res. També he vist que hi ha el carrer de Gabriel Ferrater; al maps, però, apareix Gabriel Ferreter. Podries indicar-me algun carrer veí de la placeta de Joana Raspall?
    Moltes gràcies

  7. joanaraspall.blogspot.com/2014/07/placeta-joana-raspall-gelida.html
    Awqui està la noticia, la veritat és que un dia vaig anar per veure-la i no vaig saber trovar-la- En aquest blog: joanaraspall.com trobareu tot sobre la Joana Raspall, el blog joanaraspall.cat va ser del centenari i ha quedat parada.

  8. Gràcies, Imma. Després de parlar amb diverses persones de l'ajuntamnet de Gelida, he pogut saber que es troba a la urbanització Sant Salvador, prop de Gelida, poble. Hi anirem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt