LES RETOLACIONS DE CARRERS, UNA EXPOSICIÓ PERMANENT. L’EXEMPLE DE MATADEPERA

Arribem a Matadepera amb la il·lusió de trobar els dos carrers que ens porten als 700, set-cents carrers fotografiats en el projecte “Lingüistes pel carrer”. I heus aquí que no sols hem trobat els carrers de Pompeu Fabra i de Ramon Llull.

Tot aprofitant les retolacions dels carrers, l’ajuntament ha tingut a bé mostrar-nos la riquesa de la FLORA  DEL MASSÍS DE SANT LLORENÇ. Només en les manisetes del carrer de Pompeu Fabra hem trobat el boix (tot un homenatge a À. Buj), l’arítjol, la malva, l’heura i la falguera; cinc espècies que s’acompanyen del nom científic i d’un preciós dibuix.


I, fixeu-vos-hi, no minva gens la claretat i informació del carrer on ens trobem. 
La zona s’adiu força perquè es tracta d’urbanitzacions perifèriques veïnes del mateix parc. Però, en qualsevol cas, volem destacar l’encert en fer del carrer una aula d’aprenetatge permanent.

També amb Ramon Llull hem descobert l’herba donzella, el guant de la Mare de Déu i la gatosa, tres plantes més que els veïns poden identificar.

Fóra desitjable que en les retolacions dels carrers hom tinguera en compte aquesta possibilitat didàctica que ofereix la mateixa permanència. No cal, com en aquesta lloable idea del poble de Matadepera, una informació paral·lela; seria suficient que acompanyàrem alguns noms de carrers amb un breu aclariment del seu significat (cas dels molts carrers d’oficis antics) o, per exemple, com veurem en properes entrades, anotacions (sempre curtes)  dels nostres lingüistes.

El cas de Matadepera, això sí, és preciós. I no solament l’hem trobat en tots els carrers d’aquella zona, també, com veiem en la fotografia, es fa servir per a la toponímia rural… 
I la farigola feia olor de timonet!
Publicacions creat 885

3 pensat en “LES RETOLACIONS DE CARRERS, UNA EXPOSICIÓ PERMANENT. L’EXEMPLE DE MATADEPERA

 1. Xe, magnífica l'entrada. Com les altres. Només que en aquest cas, i en tractar-se de plantes encara m'ha encisat més. Ho compartisc, com he fet en altres ocasions.
  Moltes gràcies per compartir tot açò.
  I enhorabona als regidors o responsables de la retolació dels carrers de Matadepera.

 2. Un goig, com sempre, cada comentari, la pedagogia que en podem extraure, l'ús per a l'escola… Per molts anys

 3. He mirat l'Imatgies de les plaques de Matadepera i m'ha semblat, tot plegat, fantàstic. La claredat de les plaques, el contingut, molt didàctiques, el noms complets escrits sense elisions i molt vistoses. He aprofitat per mirar el nomenclàtor de vies urbanes de Matadepera a internet. Els noms són variats, ben triats, amb abundància dels d'origen popular. M'ha agradat.

  Entre els noms de carrers n'he trobat un dedicat a Josep Porcar Fabra. M'ha cridat l'atenció el cognom Porcar, abundant a Xodos i a altres pobles veïns. He buscat i resulta que era nascut a Figueroles el 1899 i va morir a Matadepera el 1960. Va ser traginer, pedrapiquer, agutzil de Matadepera, tenor de la coral de Matadepera i actor de teatre aficionat. Era conegut com Josep de cal Tanta. Un dels gegants de Matadepera està inspirat en Josep Porcar i se l'ha batejat com Josep de cal Tanta.

  Ja ho veus, s'ha batejat un carrer amb el nom d'un personatge popular. Un detall més que lloa la política que deu haver seguit l'ajuntament de Matadepera pel que fa a toponímia urbana. Aquest carrer anteriorment havia rebut noms com "Av. 13 de septiembre" (1928) o "Av. de la República" (1934). En el seu dia van fer una adequada substitució.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt