14 KILÓMETROS

 
Hi ha diverses pel.lícules que tracten el tema de les migracions, algunes les podeu trobar comentades a Imatgies. Las cartas de Alou, Welcome, La promesa, Un franco catorce pesetas…, en serien alguns títols recomanables.
En aquest cas, 14 Kilòmetros, ens descriu el periple per aplegar al lloc. Podríem visionar-la abans que la d’Alou, que s’enceta amb el pas d’eixos 14 quilòmetres que separen Àfrica d’Europa. 

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: 14 Kilómetros

ANY: 2007 PAÍS: Espanya

DIRECCIÓ I GUIÓ: Gerardo Olivares

FOTOGRAFIA: Alberto Moro MÚSICA: Santi Vega

REPARTIMENT: Adoum Moussa, Iliassou, Mahamadou Alzouma, Aminata Kanta.
PRODUCTORA: Wanda Visión / Explora Films.

PREMIS: 2007: Seminici: Espiga d’Or, millor fotografía, millor música

GÈNERE: Drama, Inmigració. “Road Movie”.


Buba, un xic de Níger es veu amb l’oportunitat d’anar-se’n del país amb el seu germà Mukela, per a buscar fama a Europa, ja que a l’Àfrica no hi havia cap possibilitat de triomfar com a futbolista per la falta de diners. En aquesta història destaquen temes com l’esforç que suposa viatjar des del nord d’Àfrica fins l’estret de Gibraltar, i més si s’ha de anar d’una punta del continent fins l’altra, travessant zones caluroses i despoblades com el desert del Sàhara. Un altre tema present és la solitud que ens presenta Buba quan es mor el seu germà i perd a Violeta en ser agafada pels cobradors de duana i el viatge que li espera sol fins el Marroc. També es pot parlar de la injustícia que s’hi posa en els africans que no tenen prou diners per a satisfer les seves necessitats i lluiten per a poder trobar un treball decent en un altre país i també la discriminació que reben pels que si que tenen un treball digne i guanyen diners suficients per a viure bé, com en aquest cas els policies que hi ha a la frontera. Un altre tema poden ser les conseqüències que té el passar d’un país a un altre il·legalment, que els porta al sofriment que els porta estar sols, sense menjar ni beure, per la falta de diners, o fins i tot per l’absència d’aquests, que els impedeix tindre unes condicions de vida normal i fins i tot en pot provocar la mort d’alguns d’ells. Víctor Blanch


Al principi tracta dos històries paral·leles, una d’una xica (Violet) que vol fugir de Malí perquè els pares l’han casada amb un home per diners; una amiga l’ajuda a anar-se’n. I l’altra és un xic (Buba) de Niger, és molt bo jugant a futbol i el seu germà el convenç per anar a Europa per triomfar i deixar el treball que té en un taller, perquè l’exploten. Eixes dues històries acaben juntant-se en una sola. Quan arriben a Agadez es troben en una pensió en la qual la xica està treballant de prostituta per guanyar els diners que li han robat. Apareix Buba amb el germà però no tenen cap tipus de comunicació fins que arriben al Desert del Teneré. És allí on un camió els deixa; ells han de anar per mig del desert a Barghot. En el desert comencen a pegar voltes i acaben en el lloc del principi baix d’uns arbres fins que arriben els Tuaregs, uns nòmades del desert, i els ajuden menys al germà de Buba (Mukela) que mor i el soterren en el desert. Buba i Violet descansen en el campament nòmada, quan es recuperen els Tuaregs els porten fins a Barghot. A partir de allí segueixen el camí cap al Marroc, però en el camí detenen a Violet per portar el passaport fals, però no és aixi qui el porta fals es Buba però no li diuen res. La detenen i acaba en una pensió. Buba avança fins que arriba al Marroc on els donen menjar i un lloc on dormir fins l’eixida a la platja per agafar la pastera. Abans de eixir s’entera d’on esta Violet i corre fins on estava. Quan arriben a Espanya fugen de la Guàrdia Civil, els acaben veient però el guardià fa com si no els hagués vist.
En aquest film observem com està la societat a l’Africa, on els homes abusen de les dones. A més de la corrupció de la policia, que en mig del camí posen peatges inventats on els fan pagar per poder passar. També detenen a algunes dones sense cap raó per prostituir-les. Hi ha molta prostitució il·legal en la que obliguen a les dones a treballar d’això.
Quan els Tuaregs els ajuden, els fan reflexions sobre l’obligació de quedar-se a l’Africa per a lluitar i avançar, en comptes d’emigrar. Quan els que intenten fugir arriben a les fronteres i els veu la Guardia frontera en ves de detindre’ls o porta-los al lloc d’on han vingut, els porten al país del costat, és a dir, se lleven els problemes de damunt i els donen als altres.Aquesta pel·lícula es molt bona per veure que tots els estrangers que venen per sobreviure ho passen malament. Ana Guiral

  


Aquesta pel·lícula ens narra els calvaris que uns emigrants africans passen per a poder travessar la frontera. És una història emotiva en la que ens intenta transmetre el dolor que els emigrants africans passen per a poder aconseguir la llibertat ací a Espanya i deixar enrere la mala vida que portaven en el seu país. 

Aquest film em va transmetre moltes emocions ja que vaig contemplar el malestar que passen aquestes persones per a arribar a la felicitat, el gran esforç que han de fer i la quantitat de kilòmetres que han de recórrer.

Vull destacar dos grans aspectes del film que estan molt bé com la música i la fotografia, es a dir, els grans paisatges que es veuen. Un altre aspecte que no m’agrada gens és la prostitució, es a dir, a la pressió que està sotmesa la protagonista a exercir la prostitució. És una pel·lícula que recomane veure a totes aquelles persones que els agraden els films de drama. Maria José López.

En aquest film es planteja el problema de la immigració de l’Àfrica cap a Europa. Dues històries, una la de Buba que vol marxar en busca d’una carrera futbolística i la de Violeta que vol fugir perquè la volen casar amb un home que no l’estima i molt major que ella. Els dos comencen el seu viatge per separat i es troben per primera vegada en una pensió en la que intercanvien mirades. Després ja es troben pel camí i Buba li ofereix que viatge amb ell i el seu germà, Mukela, ja que no té ni menjar ni diners. Durant tot el viatge es veuen les calamitats que han de patir els immigrants per a escapar de la misèria i la fam que els envolta. Per exemple, hi ha una escena que van pel desert i es donen compte que caminen en cercle i estan esgotats i Mukela mor. Buba i Violeta són arreplegats pels Touareg que els ajuden a recuperar-se, per a tornar a pasar penúries. Després de que descobreixen el passaport fals de Violeta es tornen a separar i es retroben al Marroc la nit que pugen a una pastera amb què arribaran a Espanya.
Aquesta història ens fa reflexionar sobre la pobresa d’Àfrica i la poca sensibilitat de la gent davant d’aquest greu problema. Alina Morante

Buba, un xic de Níger, destaca jugant a futbol en el seu poble. Mukela anima al seu germà a triomfar futbolisticament en Europa. Els dos junts partiran de viatge fins a la frontera de Marroc per a arribar a Espanya. Creuant el Sahara coincidaran amb Violeta, una xica que va fugir de sa casa perque els seus pares volien obligar-la a casar-se amb un home molt  major que ella. A més aquest home ja abusava d’ella quan era menuda.
Els tres junts es van pedre pel desert i van ser acollits per un poblat nòmada en mig del desert. Els homes d’aquest poblat van guiar-los fins Mali. Mukela és mort, Buba i Violeta se separen fins que finalment Buba troba Violeta per creuar junts l’estret de Gibraltar. Ángel Alarcón


Aquesta pel·lícula tracta sobre els motius pels quals emigren 2 persones procedents de l’Africa. Buba tenia el somni de triomfar com futbolista i per eixe motiu, el seu germà li va dir que en Africa eixe somni no es compliria, i que per això devien anar-se’n a Espanya. A Violet la volien casar amb la persona que de xicoteta va abusar d’ella i, aleshores, eixa situació podia amb ella i devia fugir per a tindre una nova vida. Els dos van començar el viatge des de punts diferents, Buba del Níger i Violet de Malí. Els transports no eren els més adequats per a viatjar durant hores però encara així s’explotaven de mala manera, és més, per a creuar els diferents peatges havien de subornar els policies i si pillaven algú amb passaport fals el tornaven a casa. La història comença quan Buba, el seu germà i Violet es troben a la baixada del camió i se’n van junts i es fan amics. Caminaren dies pel desert fins un punt que van caure plegats a terra i van ser replegats per tuaregs del desert. Els van dir que el germà de Buba no havia sobreviscut a la duresa del desert i que havien de tornar a prendre la marxa quan estigueren bé. Quan van aplegar a una posada ell va anar a comprar un passaport fals per a viatjar al Marroc, després van agarrar un autobús i van tornar a començar el viatge. En un peatge els guàrdies van controlar que no viatjara ningú de manera il·legal i en compte d’agarrar a Buba que era el que viatjava il·legal van agarrar a VIolet per a prostituir-la. Buba va seguir en l’autobús i quan anava a agarrar ja una pastera, es va assabentar que Violet estava en un hostal prop d’ells. Aleshores ell va anar a buscar-la i van viatjar els dos cap a Espanya. Quan van aplegar van ser vists per un guardià civil però este va fer com si no els haguera vist i els va deixar que començaren una nova vida. David Fernández

Dos persones de l’Àfrica decideixen eixir del seu continent per anar a Europa. Encara que ho fan per motius molt diferents, el dos es coneixen durant el camí i s’enfronten junts als obstacles vinents. Violeta, una jove que fuig de Níger perquè va ser obligada pels seus pares a contraure matrimoni amb un home que ella no vol i que segurament abusaria de ella; per altra part Buba,un jove de Malí que vol complir el seu somni: ser un gran jugador de futbol. Ell es deixa convéncer d’anar a Europa pel seu germà Mukela. El lloc on coincidixen per primera vegada Buba i Violeta és en una pensió. Més endavant coincidixen en un autobús que viatja pel desert. Allí baixen i continuen caminant. Caminen i caminen sense saber el camí i acaben deshidratats. Arriben a uns arbres i sota l’ombra es giten. Passen les hores i no es desperten fin que dos hòmens amb dos camells els veuen i els donen aigua per a reanimar-los. Desafortunadament Mukela ja estava mort. Aquests hòmens porten als joves al seu campament i allí es recuperen. Aleshores segueixen el viatge a Europa. Aconseguixen uns passaports però en el autobús els hòmens de l’aduana registren el bus i agafen a Violeta. En aquest moment el dos joves continuen el seu viatge separats. Buba aconsegueix pagar uns 600 euros per a viatjar definitivament fins a Europa amb una pastera. Unes hores abans un home arriba també a la casa on es troben tots els que van a pujar a la patera i Buba s’adona que porta el penjoll de Violeta i se’n va ràpìdament a una pensió per a trobar-la. La troba i pugen els dos a la pastera. Finalment arriben a Espanya però com són il·legals s’amaguen de la policia per un bosc. Amb temor s’amaguen davant un arbre i pensen que ja s’ha acabat tot, que els van a detenir despres de tot el que han sofrit. Uns segons després s’adonen que els policies se n’han anat i així finalitzen els 14 quilòmetres. Miriam Fernández.


La història parteix de dos punts distints que també són dues opcions per les quals les persones emigren a països que en la seua opinió són millors. Per un costat coneixem Buba, el qual entrena per a aconseguir el seu somni, ser futbolista professional, com ho eren els seus ídols. El seu germà Mukela li plena el cap d’idees i prenen la decisió de partir a Europa per aconseguir una vida de luxe gràcies a les asombroses habilitats de Buba amb el baló. Per l’altre costat Violeta descobreix que la seua família ha fet un negoci amb ella i l’obliguen a casar-se amb un home que la duplica en edat, una amiga li recomana que vaja a Europa per a fugir del matrimoni. Els dos camins es troben en un hotel, però no comencen a interaccionar entre ells fins que comença el viatge cap a Europa.
Els tres paren en el desert però cadascú va per un camí. Buba i Mukela no saben per on anar ja que no tenen coneixements d’orientació. Violeta, que es expulsada del grup en el que anava, s’uneix a ells i els ajuda a saber la direcció per on anar gràcies als seus coneixements d’astronomia. Els tres caminen pel desert sense arribar enlloc i paren a descansar, el que no pensaven era que eixa decisió podia costar la vida de Mukela. Gràcies a uns hòmens del desert aconsegueixen salvar-se Violeta i més tard Buba, però Mukela no té la mateixa sort. A pesar de la mort del seu germà Buba continua viatjant per a complir el seu somni junt a Violeta. A mesura que el viatge va avançant els sentiments entre els dos creixien.

Per un problema en els papers de Violeta, la guàrdia duanera l’arresta i Buba ha de continuar el seu camí tot sol. Després de molt de viatjar i de més problemes en creuar fronteres entre els diferents països africans, Buba, aconsegueix fer un tracte amb l’amo de la pastera. Ja resta menys per a complir el somni espanyol, però els problemes per al protagonista no han acabat, un dels africans porta el penjoll de Violeta i li diu a Buba que li’l va furtar a una prostituta. Buba parteix ràpid a recuperar-la i després pujar al furgó que els portara a la pastera.
L’ultima escena es la més estranya de la pel·lícula, el que pareix ser un guàrdia civil espanyol els descobreix i pel que es veu no els delata i passa d’ells. Estes situacions no passen molt en aquest país, que es com un somni per als que vénen de fora i una ruïna de país per als que estem dins. Alejandro Ocaña.


En la pel·lícula14 Kilómetros hem pogut vore que moltes vegades les coses que nosaltres volem fer o que hem de fer (viatjar, practicar un esport,etc.) moltes vegades no són molt difícils per a dur-les a terme mentre que per a uns altres, com per exemple per a les persones d’una altra cultura o raça, això és molt més difícil i sempre han de passar per diversos obstacles fins aconseguir el que volen, ja siga per una necesitat (com en el cas de la Violeta,una xica, que vol allunyar-se de les persones que li han fet mal) o un somni que volen complir (com en el cas del xic d´aquest film que vol arribar a Europa per a jugar a fútbol i així olvidar-se de totes les necessitats que patia ).

Per arribar a Europa, tant la xica com el xic, que són els personatges principals d’aquesta pel·lícula, en el viatge han tingut molts obstacles per passar (fronteres, fam, falta de diners…) i sempre els dos han volgut solucionar tots els problemes que es trobaven en el seu camí. Alguns d’ells, com per exemple tindre un passaport fals, és més un problema de passar o no passar un país mentre que el problema de la fam i de la set és un problema de vida i mort. En definitiva, els problemes que s´han trobat i enfrontat els dos han sigut de menys a més dificultat. Mihaela Elena

Es freqüent escoltar les arribades de forma il·legal d’africans a Espanya. La història dels dos personatges ens mostra les diverses raons per les quals decideixen arriscar la seua vida i tot el que pateixen en el camí.
Violeta és una jove de Malí que fuig de casa al ser obligada a casar-se amb un home molt major que ella i que a més va abusar d’ella quan era xicoteta.
Buba, en canvi, decideix creuar l’estret per tal de aconseguir el seu somni de futbolista, ja que en Niger les condicions són nefastes.
En el camí Violeta i Buba es coneixen i viatgen junts. Buba perd el seu germà creuant el desert i Violeta es detinguda i obligada a exercir la prostitució. Els dos sofreixen molt fins que aconsegueixen arribar a Espanya on la vida els dóna una altra oportunitat per començar. Laura Cayuela


Gràcies als mitjans de comunicació coneixem diàriament l’arribada d’immigrants en eixos incomprensibles viatges. 14 kilómetros és una pel·lícula la qual ens apropa a eixes persones i ens conta que és d’ells des que surten dels seus països fins que arriben a les nostres costes. Caldria parar-se a pensar les condicions o els motius tan insuportables que fan que arribis a prendre la decisió de creuar una frontera plena de obstacles i amb por que te tornen a enviar a l’infern d’on has escapat. El més destacable d’aquest film és que ens converteix en testimonis del drama que viuen algunes persones, infeliços al seu país, que busquen una millora de vida i unes condicions més bones per a poder créixer com a persones. La societat no ens mostra en la seva totalitat la brutalitat amb què tracten aquestes persones i la poca compassió de les guàrdies i policies. És un film molt sentimental i que et fa posar-te en la pell dels protagonistes i dels milers de persones que passen per la mateixa situació. Belén Morillas

És un film basat en la migració d’Àfrica a Europa dels africans per la fam i perquè tenen un somni que és arribar a Europa, per a poder tindre una millor vida perquè en Europa n’hi ha falta de fam i vivim millor gràcies a les condicions de vida que tenim ací. Els 14 quilometres estan basats en l’estret de Gibraltar, que son els quilòmetres que separen Africa d’Europa. Una de les protagonistes, Violeta Sunny Sunny és una xiqueta que la seua mare la vol emparellar amb un home que no coneix de res molt major que ella, però ella no vol perquè el somni que te és casar-se amb un home blanc per a tindre xiquets de color cafè amb llet i aixi poder tindre una millor vida. La seua millor amiga li ajuda per a poder pagar-se ella tots els transports que li tocara pagar i li diu alguns llocs on ha d’anar per a que s’allotge, … Durant el trajecte coneix uns xics, que un d’ells vol anar a Europa per un altre somni que era convertir-se en jugador de futbol. Mentres intenten arribar al Marroc per a poder passar per l’estret de Gibraltar, passen uns quants aspectes que són molt rellevants en el film i amb importància com: pèrdues d’alguns amics o passar molta fam i deshidratació. A poc a poc van avançant i van arribant a Europa, però ells no creien que seria tan costós arribar a eixe punt. Andrea Gas

Malgrat la situació d’Espanya avui dia i encara que parega mentira, el nostre país és un paradís per a tota la població que viu en subdesenvolupament. Açò queda molt reflectit en aquest film, on es veu com la gent viu, la manca d’aliments, de vestimenta, de diners i fins i tot de cases que tenen. Per aquestes raons els dóna igual morir en el camí d’intentar arribar fins a Espanya, perquè la majoria, ho intenten o no, acabaran morint per la situació en què viuen. En aquest trajecte els dos protagonistes pateixen molt, la primera raó és que Buba, protagonista xic, perd al seu germà. La protagonista, Violeta, ha de prostituir-se per obligació per poder pagar el viatge. També s’accentua molt el fet que Buba no deixa d’intentar arribar a la costa mediterrània, per més que la policia l’agarrara i el tornara cap arrere, ell ho tornava a intentar i no se li esgotaven les ganes de poder arribar a la ”llibertat”. Cata Toma
 

Aquest film el que fa es plantejar dues situacions, el somni de ser futbolista o la necessitat de fugir d’una relació que no es veu un bon futur. 14 kilòmetres representa dues classes socials ben diferenciades com la de Violeta  una jove de Mali que va decidir fugir cap a Europa, ja que l’home que volia casar-se amb ella la va violar quan era xicoteta. I la vida de dos germans Buba i Mukela que van decidir anar cap Europa per tindre un futur bo i una vida millor, ja que Buba jugava futbol perfectament.
Aquestes tres personalitats es van trobar durant el trajecte cap a una vida millor, i es van fer de seguida companys. Però ja acabant quasi el film, Buba i Violeta- desprès de la mort de Mukela- en un moment del trajecte, un dels controls de la duana van parar l’autobús, i van començar a vore de cada un dels passatgers i per motius sexuals van dir que Violeta té el passaport fals aleshores des d’aquell moment tant Buba i Violeta van viure separats però per raons de casualitat o per la vida mateixa, Buba va vore un penjoll que el portava un home i el va ajudar a trobar a Violeta. Aleshores tots dos van anar cap a Espanya.

Crec el que vol plantejar-nos aquest film es que per a aconseguir un somni o per a sortir de la misèria o simplement per motius personals, cal fer  un trajecte molt  llarg i difícil d’aconseguir. En el film la situació de Violeta pot ser que sigui una situació més probable i més forta en l’hora de casar-se amb un home major que ella i encara més aquest home l’havia maltractada sexualment de xicoteta, aquesta situació em pareix molt forta. Hiba Ouadi

El film 14 kilómetros tracta sobre tres jóvens que es coneixen en un viatge cap a Europa. Als tres els unix el mateix, voler anar a Europa per a una millor vida. La jove, Violeta, vol una vida millor per que fuig d’on viu, ja que els pares li han concertat un matrimoni amb un home major. I els dos jóvens, Buba i Mukela volen anar a Europa per a provar sort amb el futbol i anar-se’n de la vida que duen, de la pobresa. En el viatge cap a Europa els tres s’uneixen i es protegeixen entre ells, però les condicions per a creuar i poder arribar al seu destí son molt complicades. Pel camí, les dures condicions impedeixen que el germà de Buba seguesca amb ells i Violeta i ell segueixen el camí fins arribar al seu destí, Europa. Marina Esteve 

 

Publicacions creat 879

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt