ERES MI HÉROE


FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: Eres mi héroe.

ANY: 2003 PAÍS: Espanya.

DIRECCIÓ: Antonio Cuadri. GUIÓ
Antonio Cuadri, Miguel Ángel Pérez, Carlos Asorey.

FOTOGRAFIA: Alex Catalán. MÚSICA: Gavin Friday & Maurice Seezer.

REPARTIMENT: Manuel Lozan, Toni Cantón, Antonio Dechent, Maru Valdivielso, Juan Hernández, Félix Gómez.

PRODUCTORA: Manufacturas Audiovisuales S.L. / Caligari Films S.A.

PREMIS: Al millor director al Festival de cinema de Peníscola. 
GÈNERE: Drama, adolescència, transició política.

La història d’aquesta pel·lícula es remunta a l’època del dictador Franco, exactament al 1975. Al principi del film veiem el naixement del protagonista, Ramon, en el 1963. Quan va creixent té problemes, bulling, perquè ell canvia contínuament de residència. El motiu és que el pare treballa en Galerias Preciado i el van ascendre moltes vegades. Ell tenia unes regles per passar desapercebut, primer no plorar, segon no xivar-se, tercer no pegar-se. En el 1975, es muda a Sevilla. En eixe any tot canvia, es revetla i acaba integrant-se en un grup. També mor Franco. A partir d’ahí Ramon s’enamora, i quan ja està bé amb els amics li donen la noticia que ha de mudar-se un altra vegada a Madrid, ell se’n va i el amic li dóna una samarreta. Al final de la pel·lícula torna a Sevilla i ja és adult.

En el film s’observa un important context socio-politic, la iglesia i la política estan molt juntes. El context polític el podem veure també quan en el carrer hi han unes pintades on diu:”Muera Franco…” Hi ha tècniques de engany-desengany, per exemple quan li pega a un company que l’acosa, es creu que el professor va a dir-li alguna cosa, però l’únic que va a fer es dir-los que ha mort Franco. Trobem també el fet metafòric, quan ell deixa de ser acosat, es a dir, s’allibera, al mateix temps la societat espanyola s’allibera de la dictadura. En la imatge on ix les televisions noves de color apareix un cartell “cambia al color” i al mateix temps en les imatges del televisor estan nomenant el rei Juan Carlos. S’espera un canvi.
Aquesta pel·lícula es molt bona. S’aprecia l’època perfectament. Anna Guiral
Eres mi héroe és una pel·lícula que ens mostra el pas de transició de la dictadura a la democràcia. La història comença amb el naixement del xiquet en el 1963. Com son pare sempre estava treballant cada vegada a un lloc, el xiquet sempre anava d’escola a escola. Aleshores el xiquet es va fer tres promeses no plorar, no xivar-se i no pegar. Quan va aplegar en 1975 a Sevilla es va topetar amb uns xiquets que no paraven de ficar-se amb ell, aleshores un dia els va pegar i açò va servir per a que es feren amics. Quan mor Franco i els donen una setmana de dol, tots els xiquets s’alegren perquè els donen vacances. A partir d’eixe moment les coses comencen a canviar, i comença aixi la autèntica llibertat. David Fernández

Eres mi heroe és una pel·lícula espanyola que conta la vida d’un xiquet. Aquest sempre és el nou en el col·legi, ja que es veu obligat a canviar de residència pel treball del seu pare. Cada any el destinen a un nou lloc i el protagonista ha de començar de nou. Aquest fet el farà tindre unes regles que acabarà per no complir: no chivarse, no llorar, no pelearse. En aquest film es compara la transició i canvi que pateix Espanya després de la mort de Franco amb el canvi que experimenta el protagonista durant la seua estància en Sevilla, l’últim dentí del seu pare. Descobrirá l’amistat i l’amor, però també allò que significa la traició. Sandra Alarcon

Tot va començar el 1963 de juliol amb el naixement de Ramon. Ell provenia d’una familia que es traslladava cada any de ciutat pel treball del pare.

Com sempre, Ramon té por d’anar a escola perquè sempre que inicia el curs sofreix l’assejament dels companys per ser el nou. En el setembre del 1975 comença un nou curs escolar per a ell. Ramon aquesta vegada es trobarà en Sevilla en una època de canvis socials, perquè morirà el dictador espanyol Franco el 20 de novembre del 1976 i es donaran per tancades aquelles lleis que prohibien tantes coses. Apareixerà l’Amnistia (el perdó per als presos polítics) juntament amb l’Estatut d’Autonomia. Finalitzarà la censura del sexe i la censura a la política.

“Eres mi héroe“ el recomanaria per un públic juvenil i major alhora. Els joves podrien gaudir del coneixement d’aquella època i als majors que han viscut en aquell moment els vindrien molt bons records ja que foren uns anys molt feliços per alguns. Si tinguera que qualificar el film de zero a deu li donaria una nota d’excel·lent perquè s’han mostrat de forma molt clara tots els detalls finals del franquisme.14 kilometros pelicula

Un altre aspecte que s’expressa al film és la catarsi mitjançant la pluja; s’hi relaciona les llàgrimes de plorar amb l’aigua que cau quan plo. Després tenim els tunels que indiquen el pas del temps i de seqüència. Per exemple, al començar el film es veu la imatge en blanc i negre però després passa a estar en color quan aquesta familia va a Sevilla. Natàlia Galindo

En l’Espanya franquista el país es troba enfonsat en una època decadent parlant de la llibertat d’expressió, però els joves tenen els seus propis problemes i viuen la seua vida al marge de la dictadura. Ramón, el personatge principal viu la seua vida seguint tres regles, les quals trenca a mesura que el film transcorre. La primera norma és no barallar-se, la segona, no delatar i per últim no plorar. Ramón pensa que incomplir les normes pot provocar situacions horribles. Comença un nou curs i Ramón viatja a Sevilla i com sempre és rebutjat pels seus companys, però un dia pren la decisió d’incomplir la seua primera regla, i colpeja a un dels abusadors. Al dia següent en classe els donen el dia lliure, la causa era que el dictador Franco havia mort, Ramon intueix que la causa era que havia incomplit la primera norma. Després de haver-se defensat contra els abusos dels seus companys aconsegueix respecte per part d’un d’ells, David, el lider del grup i acaba sent acceptat per la resta de la banda .
Després d’una xarrada liberal per part del mestre de Religió, els joves van adoptar la ideologia del mestre i prenen la decisió d’atacar al professor més feixista. Ramón s’encarrega de rebentar-li les rodes, en classe el director l’obliga a parlar sobre la causa del seu comportament, Ramón trenca la segona llei i diu tot el que el professor de religió els havia explicat. En eixa acció ocasiona que el professor de religió siga expulsat i els seus amics el tornen a rebutjar. Després descobreix que el xic a qui va colpejar va ser el que el va delatar. Li peguen una pallissa i Ramón torna a tindre amics.
Finalment trenca la tercera norma quan s’entera que son pare canvia de dedstí i en anara a acomiadar-se de David l’enxampa amb Paloma, la seua noia. Ramón acaba fugint i plorant. Quan, en anar-se’n de Sevilla, el cotxe passa per on estan jugant a futbol, David li llança la samarreta del Betis. En l’ultima escena es veu a David en un taller i un home en moto entra, finalment es descobreix que l’home misteriós es tracta de Ramón que li torna la samarreta deu anys després. Alejandro Ocaña

Tracta sobre un xiquet, que canvia de residencia habitualment, ja que son pare canvia de treball. Ramon el protagonista sufris assetjament, ja que al canviar de residencia sempre és el nou en els col.legis, aleshores va decidir fer la promesa de no plorar, no xivar-se i no pegar. El protagonista per no sentir-se sol s’inventa un amic, un indi. Aquest amic intenta ajudar-lo per a que li vaja millor, però no ho aconsegueix.

En Sevilla, l’última ciutat on resideix, comença a anar-li tot bé, començant per el canvi de la TV en color i la mort de Franco.També coneix una banda de xiquets, en la qual es fa amic sobretot, en un en especial, i a més s’enamora d’una xiqueta del col.legi. Quan creu que ho ha aconseguit i que ja és feliç, un dels seus amics el traïciona, la seua novia l’enganya amb el millor amic i son pare vol tornar a canviar de residència pel treball. Marina Esteve Grifo


A David, un dels xiquets protagonistes del film, li agrada lligar amb les xiques de la seua edat i emportar-se-les al taller de son pare. Té un grup d’amics que són com si foren els matons del col·legi; si algú fa alguna cosa que no els agrada l’agarren i li diuen quatre cosetes. Quan arriba a Sevilla Ramón, un xiquet que viatja molt de ciutat en ciutat per temes de treball del pare, arriba a la de David. Tots els xiquets el miren estrany però ell passa de tot per a que no li facen res. Un dia a l’hora del pati estava esmorzant tot tranquil, el grup de David comença a marejar-lo però ell passa de tot el que li diuen. Al dia següent es dona compte que ha d’arreglar les coses perquè sinó continuaran tot l’any igual i decideix pegar-li una galta a un, aleshores des-d’ahí David decideix fer-se amic d’ell i entra al grup. David es fa molt amic de Ramón i al poc de temps es fan millors amics. el que passa és que David no es dóna compte del valor que té l’amistat i el respecte als seus amics i quan Ramón havia de vore’l per a dir li que se n’anava a viure a Madrid pilla junts a la xiqueta que ell volia amb el seu millor amic David. Quan passen els anys Ramón torna a Sevilla.  Andrea Gas


En aquest film, destaca molt el tema de l’amistat, com un sentiment que està per damunt de tot, fins i tot per damunt de l’amor. Ramon, és un xiquet que no té molta facilitat per a relacionar-se amb la gent, però a més, son pare tampoc li ajudava molt canviant de ciutat cada dos per tres. Una vegada en Sevilla, es posa unes normes que el caracteritzarien a partir d’aqueix moment. Finalment aconsegueix fer amics, cosa que desfà la seva solitud i fins i tot troba un “amor” que més endavant es mescla amb la traïció. Per a ajudar-lo a seguir endavant en la vida, apareix constantment un personatge d’una pel·lícula, un indi que li aconsellava el que havia de fer per a no caure. Una vegada aconseguit relacionar-se amb la gent, s’enamora de la germana del seu “enemic” i es troba amb la sorpresa que el seu millor amic acaba enrotllant-se amb ella, motiu que li fa no parlar-li i anar-se’n de Sevilla sense acomiadar-se d’ell. Però malgrat aquest fet, sobreposa l’amistat que havia tingut amb aquest i amb els anys torna a Sevilla per a visitar-lo i recordar els moments que havien passat junts, ja que era l’únic que li va mostrar la seua amistat. Víctor Blanch


Ramón, el protagonista, és un xiquet que es va mudant de ciutat en ciutat a causa del treball del seu pare. Per aquesta raó, cada vegada que canviava de lloc també havia de canviar d’amics, i es va fer tres regles a ell mateix per poder acoplar-se a tots els llocs. La primera regla era la de no plorar, la segona la de no xivar-se i la tercera no pegar. Al llarg del film, les acaba incomplint a causa del bulling que rep en la seua nova escola. La de no pegar és la primera que incompleix, quan es dóna compte de tot el que està patint a causa dels xiquets, i a un li pega una cabotada per defensar-se. La segona que incompleix és la de no xivar-se, que passa quan li acaba dient al director que el seu professor de religió és el que està impartint a classe noves idees sobre la llibertat. Per últim, incomplix la regla de no plorar. Al final del film, veu besant-se amb la seua novia el seu millor amic, açò el fa plorar per la impotència que sent i la traïció que li ha fet. Cata Toma


Ens trobem a la Espanya dels anys setanta, en l’època de la mort de Franco. Ramón és un xiquet que es veu molt apartat dels xics de la seua edat perquè no aconsegueix adaptar-se a cap lloc, ja que contínuament canvien de residència pel treball del seu pare.Però açò s’acaba quan arriben a Sevilla. Ramón no comença molt bé a l’escola perquè alguns xics de la seua classe comencen a estorbar-lo. Ell s’enamora de la germana d’un dels seus enemics, Paloma, i poc a poc es van coneixent. Després que Ramón li trenque el nas al germà de Paloma, els que abans l’acosaven, l’accepten i es fan amics. A partir d’açò tot canvia en la seua vida, nous amics, nous temps per a Espanya, noves actituds a l’escola, etc.Tot comença a anar-li bé, té amics, està coneixent a Paloma i descobrint el món de la política gràciess al seu professor de religió. Aquest professor, amb la mort de Franco, decideix que a les seues classes els ensenyarà tot el que volen saber sobre política i sobre la revolució. Però açò acaba quan Ramón i els seus amics li punxen les rodes a un dels profesors de l’escola que és feixista. Aleshores, descobreixen les classes d’aquest professor i el tiren de l’escola. Tot comença a anar malament i és quan a Ramón li diuen que se n’han d’anar de Sevilla i sense poder despedir-se del seu amic David. Però mai aconsegueix oblidar-ho i després de molts anys torna a retrobar-se amb ell. Alina Morante


Eres mi héroe” va sobre la vida d’un xiquet que naix l’any 1963; es diu Ramon. Per culpa de son pare havien de canviar de residència. La història d’esta pel·lícula es fa en Sevilla. Ell tenia unes regles per a que no li passara res; no pegar, no xivar-se i no plorar. El primer dia li van pegar però desprès es va fer amics d’ells. David podríem dir que es el cap. Va ser el primer amic que va tindre i li va ajudar a integrar-se en el grup. El grup i ell van anar a punxar les rodes del professor de política, ja que el professor de religió els va explicar tot el que passava en Espanya. Les culpes se les va emportar Ramon ja que el germà de Paloma, que era la xica que li agradava, el va delatar. El director i el professor de política el van amenaçar dient-li que al seu pare el posarien en la presó si no deia qui els havia dit que ell era un feixista. Ramon havia d’anar-se’n del col·legi perquè a son pare el traslladen a Madrid. Ramon va vore a David besant-se amb Paloma i es va enfadar. David volia recuperar la seua amistat i li va donar la camiseta del Betis. Uns anys després tornarà per retrobar el seu amic.Omar Masrour

En l’últim trimestre d’un curs acadèmic on estudiava el protagonista en l’any 1975 i principis del 1976, va tindre lloc la mort de Franco. En aquests temps les coses eren diferents a les d’ara, com per exemple abans els professors podien fumar en classe i ara no, les classes dels col·legis estaven separades per xiquets i xiquetes, els xics tots junts i les xiques totes juntes, però mai mesclats, també hi havia molta menys llibertat que ara. El personatge principal, Manuel Lorenzo, a mesura que va transcorrent el film Manuel va anant descobrint coses noves i coses diferents de totes les ciutats en les que ha estat. El fet de ser un xiquet té la l’avantatge de no ser conscient realment dels problemes que passen al seu voltant.
El que vull destacar de la pel·lícula és la música que em va xocar bastant perquè era música d’aquella època i crec que esta molt encertada. Aquesta pel·lícula la recomane a totes aquelles persones a les que li agraden els films en el que apareixen trossos de risa, de política, és a dir, diferents aspectes en un mateix film. María José López


Comença amb la vida de Ramón però no serà molt bona ja que cada curs ha de anar-se’n d’una ciutat a una altra perquè son pare treballa cada any en un lloc. Al 1975 arriba a Sevilla i opta per no xivar-se, no plorar i no pegar. Un dia en eixir del col·legi li van pegar. Ell tenia un amic indi invisible (Nube de Lluvia), va plantar cara als “matons” i amb una cabotada va trencar el nas a un d’ells. Una nit li punxa les rodes al cotxe del professor i va haver de contar coses de política que van parlar en la classe de Mateo el mestre de religió. Es va enamorar de la germana de Rafa. Més endavant descobreix que el seu amic David li la furta. Ramón se’n va de Sevilla per culpa del treball de son pare, quan van de camí de Madrid, David li dóna la seva camisa del Betis que molts any després tornarà a Sevilla i li la tornarà.Javi Alarcón

Ramón mai no està dins d’un col·legi més d’un  any. La història transcorre en la ciutat de Sevilla durant el curs 75-76 on ocorren canvis en la societat i la vida de Ramon. En les classe dels col·legis sempre estava marcada la religió i la política i els alumnes estan separats per sexes. Pels carrers hi ha moltes pintures que tenen un significat en la política. El protagonista també un canvi en la seua vida sentimental, s’enamora de la germana d’un del seus amics. Un dia el alumnes es van enterar que es va morir Franco i ells es van alegrar perquè van guanyar una mica de dies de descans. Aleshores tota la societat va canviar la seua manera de ser i van entrar en una monarquia. Quan es va acabar el curs al seu pare una altra vegada més el van enviar a treballar a un altre lloc diferent. Aleshores Ramon tornaria a establir una vida com sempre de un lloc diferent. Andrea Caro

El film Eres mi héroe tracta sobre una familía que canvia de lloc i de casa moltes vegades perquè el pare del protagonista treballa en uns grans magatzems. Al nostre protagonista això li resulta molt difícil perquè segons el lloc on estiga els companys de classe són diferents. Encara que Ramón no és molt xicotet encara creu en els seus ¨poders¨ i li resulta molt difícil creure que en veritat tot això de ¨poders màgics¨ només són contes per als xiquets menuts i que ha de canviar la seua forma de pensar. Ell tenia tres promeses (no plorar, no xivar-se i no renyir) que al final ha deixat de complir-les per les diverses situacions que ha tingut. El pas de la dictadura a la democràcia és relacionat amb el canvi de Ramón a l’adolescència.
Pense que, com aquest xic ha passat i ha viscut per tants llocs ha pogut aprendre moltes coses, tant de l´escola com de la societat o del lloc en què ha estat, i això li ha pogut ajudar a tindre una formació de cada zona per la que ha passat al llarg del seu ´´viatge¨. Mihaela Elena

Aquest film narra la història de Ramon, un solitari noi que es veu obligat a canviar de col·legi molt a sovint degut a que el treball de son pare l’obliga a fer-ho. A ell no li agrada aquesta situació ja que cada any ha de canviar de col·legi i sempre és el nou i no li dóna temps a fer amics i sempre és el marginat. Ell va fer una sèrie de normes per a sobreviure al col·legi. 1 no delatar als companys, 2 no pegar, 3 no plorar. Però quan arriba a Sevillà, l’any 1975, la vida li va a canviar. Ell es manté fidel a les seues normes, però li fiquen les coses molt més complicades, un dia a sa casa parla amb el seu amic imaginari, un indi anomenat Nube de agua i Ramon comprén que ha de fer front als matons. Al dia següent els fa front i els guanya, després, poc a poc, es fa amic d’ells i la vida comença a fer se més còmoda, es fa fins i tot molt amic de una xiqueta del seu col·legi anomenada Paloma, que es germana d’un dels seus amics. Després d’un temps el mestre de religió els dóna una classe especial sobre sexe; això canvia tota l’estètica de la religió. Amb la mort de Franco i l’arribada del rei les coses canvien, la societat canvia. I un dia las amics se’ls ocorre una idea, punxar-li les rodes del cotxe al mestre de FEN (formació de l’esperit nacional), però deixen a Ramon a soles i al dia següent el director agafa a Ramon i el porta al seu despatx i el fan responsable de la punxada de la roda. Tot per que el germà de Paloma el va delatar i Ramon es veu obligat a dir que el mestre de religió els dóna classe de política, no relacionades amb la religió. Quan arriba a sa casa li diuen que es muden de casa, Ramon es fica trist per que en Sevillà ha fet una vida diferent que en altres llocs. Quan se’n va. el seu amic li dóna la camiseta del Betis que es allò que ell mes estima. Després d’uns anys Ramon torna a Sevilla i li torna la camisa del Betis. Julen Navarro

Publicacions creat 885

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt