THIRTEEN

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: THIRTEEN ANY: 2003 PAÍS: USA

DIRECCIÓ: Catherine Hardwicke GUIÓ: Nikki Reed i Catherine Hardwicke

FOTOGRAFIA: Elliot Davis

REPARTIMENT: Evan Rachel Wood, Nikki Red, Holly Hunter, Brady Corbet

PRODUCTORA: Working Title Films

PREMIS Escenificació a Sundance, Lleoprad d’argent al frestival de Locarno 2003, Premi del Jurat del Festival de cinema americà de Deauville

GÈNERE: Drama juvenil, valors.

Hom podria parlar de família desestructurada, jòvens que confonen la curiositat amb la falta de criteri o la llibertat amb l’egoisme. Amb tot, la pel.lícula, que seria més creïble com a Sixteen, relata les experiències d’una de les guionistes quan tenia tretze anys. Destacaríem el ritme frenètic, les reflexions sobre la moda, l’actuació de Holly Hunter, dues seqüències finals esplèndides i alguns elements formals que l’alumnat d’Imatgies ens explicarà. Si algun mestre-a, per allò del títol, té la temptació de passar-la a l’alumnat, convindria, com sempre, visualitzar-la abans.   

El pas de la infància a l’adolescència és molt dur i tothom ho sabem. Molts volen ser populars abans que preocupar-se pels seus estudis. Thirteen mostra exactament això, com Tracy prefereix ser una xiqueta popular, amb l’ajuda d’Evie i deixar enrere tot el que tenia sense pensar en el món que s’aventura. Edats de rebeldia, de no fer cas als demés i endinsar-se en un món de majors. Aquest film veiem com alguns adolescents poden arribar a donar importància a les drogues, portar la roba a l’última moda abans que estar amb la família. Aquesta pel·lícula pot resultar forta pel fet que xiquets de dotze i tretze anys consumeixen drogues, roben i mantenen relacions sexuals. Un tema important és l’amor de la família, especialment de la seua mare, com ajuda a Tracy per damunt de moltes coses encara que Tracy en un principi rebutjara la seua ajuda ja que havia assumit d’un mode o un altre que ella ja havia crescut el necessari per assabentar els seus problemes. Però s’adona quan la mare insisteix en estar amb ella i deixar certes coses en el passat, començant des del principi. Això és representat amb una mort cromàtica, quan Tracy va morint com a persona, una vegada accepta l’ajuda de la mare torna el color, donant a entendre que tot comença. Per tant, aquest és un film que ens fa reflexionar sobre certs temes de la vida i si algú decideix emprendre eixe viatge, com es pot veure afectat. Laura Montalban

En Thirteen se li dóna una gran importància a l’estètica. Tracy és una adolescent de 13 anys en un principi innocent i bona estudiant però viu una situació un tant complicada en casa i això li afecta al seu comportament. En entrar al institut es queda fascinada per Evie Zamora. Aquesta és una xica amb un bon físic, molt moderna i la més popular de l’institut. Tracy veu en Evie un model a seguir i ràpidament Tracy li demana a sa mare anar de compres per a renovar el seu armari i així poder arrimar-se a ella. A més, Tracy deixa de costat les seues antigues amigues, ja que elles no són tan modernes ni tan populars com Evie, i comença a seguir els pasos de Evie. Deixa d’estudiar, arriba tard a clase, es fa pircings sense el consentiment de sa mare, ix per la nit, comença a beure alcohol i a fumar, i també a eixir amb xics majors que ella. Tracy busca la felicitat imitant a una xica que encara que no estudia, que enganya a la gent, que guanya diners venent droga i furtant, és millor que les altres. Però el que aconsegueix és tot el contrari. Aquesta pel·licula ens mostra que vivim en una societat que li dóna més importància a l’estètica que per exemple a uns valors que deurien ser més valuosos, com és l’educació i la familia. Laura Cayuela 

Thirteen reflecteix el dia a dia dels adolescents, les influències de l’escola, de les amistats i les preocupacions dels pares. La xica protagonista, la qual portava una vida normal, pròpia de la seva edat, es veu envoltada per una sèrie d’influències i canvis rebuts de les més sabudes i més populars de l’escola, en concret una d’elles. Aquesta la porta a conèixer un altre món, unes altres vivències i experiències més de personetes majors, cosa que a la nostra protagonista no li senta res bé, ni a ella, ni a la gent que l’envolta, de la qual comença a sentir menyspreu i rebuig. La seva família i amistats anteriors intenten ajudar-la a eixir d’eixe món i a deixar de ser la persona en la que s’havia convertit però fins que no es va adonar per ella mateixa, no va recapacitar. Belén Morillas

Al començament de la pel.licula, Tracy, la protagonista, és una xica amb unes notes excel.lents, divertida, molt alegre, amiga de les seues amigues i de sa mare. Els colors són molt vius i clars, però amb el trajecte de la pel.icula, Tracy deixa d’estudiar, odia a sa mare, fuma, es droga, i per aquestes raons els colors van disminuint, fins al punt de ser en blanc i negre. El punt en el qual Tracy està molt malament, en terra i plorant amb sa mare. Durant este procés les imatges de la pel.licula també han passat molt ràpid, ens han donat la sensació de ser un videoclip, però de prompte, gràcies a la seua mare, torna a ser la mateixa xica que al principi de la pel.licula, i el color comença novament a avivar-se en conjunt amb una lentitud de les imatges. Catalina Toma

Una xica de 13 anys és atreta per Evie, que era molt popular a l’institut. Poc a poc comença a sentir vergonya per ella mateixa, i comença a canviar la seua forma de vestir, i fins i tot la seua forma de ser. Un dels temes que més destaca en aquesta pel·lícula és el canvi de personalitat pel desig de fer-se popular i sentir-se volguda per molta gent. Però també destaquen els problemes familiars i el món de les drogues i el sexe. Tracy era una xica molt intel·ligent abans de fer-se popular, però amb el temps, a causa de deixar-se portar per la gent de mala influència, comença a passar de tot i a traure notes roïnes. Hi ha un canvi molt gran en el transcurs de la pel·lícula, perquè al principi sent un gran apreci per sa mare, i conforme va canviant, comença a parlar-li mal i a fer-se més independent. Aquest canvi és degut pel canvi de personalitat de Tracy, però també pels problemes familiars en arribar la parella de sa mare. També destaca el canvi de color al principi del film, on tot és molt bonic i calmat, i el del final, més fosc, on només hi ha problemes i sentiments roïns, fins que arreglen els problemes familiars i torna el color més viu. Víctor Blanch

Tracy és una adolescent d’institut excel·lent, és una bona persona i té unes excel·lents amigues. El problema que té és que a ella li agradaria ser popular com una xica que li diuen Zamora. Aquesta xiqueta no fa res en classe, va l’institut a lligar amb els xics, es fica la roba com vol i fa el que vol. Com Tracy vol ser igual de popular com Zamora, l’agarra de model en la roba i intenta vestir com ella. Zamora veu que vestís del mateix estil i li diu que la cride. Al fer-se amigues, la manipula i fa tot el que li diu sense protestar ni res. Des què és amiga de Zamora copia i imita el que fa: tindre èxit amb els xics en l’institut, traure males notes, se  separa de les seues amigues que tenia abans, comença a tindre una mala relació amb sa mare… L’actitud de la mare al principi del film no es preocupava gens de Tracy, però amb el temps s’adona que la seua filla està  canviant i és vol preocupar per ella i ajudar-la en els problemes que té, però Tracy no es dóna compte que esta en problemes i no es deixa ajudar per sa mare. Tracy utilitza la mentida com a refugi i forma de viure, pensa que no sabran el que fan ella i Zamora. Zamora se’n va a viure amb Tracy i com ella es porta be davant de la família i és Tracy la que es porta mal amb els seus familiars, se sent substituïda per la seua amiga i per aixo s’auto-lesiona en el bany, però ningú sap el que fa ni el perquè de l’acció. Andrea Gas

 En Thirteen es mostra l’evolució que ha tingut una xica,Tracy, en aquest cas una evolució no adequada a partir del moment en què es fa amiga de Zamora que, al llarg del film la va influint malament i que al final Tracy es dóna compte que realment Zamora ha arruïnat una part de la seua vida. També ens fa reflexionar que abans de prendre una decisió hem de pensar-ho molt bé perquè després ens pot perjudicar, igual com li ha passat a aquesta xica.
Tracy era una xica estudiosa que sempre tenia bones notes i encara que només té 13 anys jugava amb nines. Però a partir del moment en què que es va amistar amb Zamora com li va influir tant, va canviar moltíssim, inclús al principi ni la seua mare no ha pogut frenar la situació que patia la xica. Com hem pogut vore per al desenvolupament de qualsevol xic o xica, per tindre un bon camí en la vida, el paper de la mare és molt important. En aquest film encara, que la seua mare no es mostrava massa preocupada davant la seua filla, ella en realitat sí que ho estava. L´escena final del film, quan Tracy pega un crit, es pot entendre com un nou començament, la tornada a l´inici a ser una xica ´´normal´´. Mihaela Elena

Evie és una bona estudianta, té una bona relació en la família, unes bones amistats, etc.. Un dia Evie es dóna compte que hi ha una xica, Tracy, i era la xica preferida de l’institut, es a dir, la més coneguda, i Evie vol ser com ella i ser famosa, com ella ho és en l’institut. Evie comença una etapa en la seua nova amiga amb drogues, sexe, una mala relació amb la seva mare, etc… La mare es dona compte que aquesta amiga ha canviat per complet la seva filla i que això no pot seguir així, aleshores decidix que la seva amiga no ha de viure durant més temps en la seua casa i en la seua filla. Això porta unes certes conseqüències a Evie, les quals li donen que pensar i arriba a la conclusió de que, no és bona la vida que portava i que això de ser famosa en l’institut o ”guai” entre les amigues i la demés gent no arribava a qualsevol lloc, i que com la família no hi ha res.
Aquesta pel·lícula vol ressaltar els aspectes següents: la autolesió, el canvi d’actitud de Evie respecte a la seua mare, l’aspecte físic a què aquesta no estava acostumada, molt de moviment en la càmera, la modernitat de la mare, el canvi d’una bona família al principi a una família desestructurada i finalment una mort cromàtica. Maria José López

En Thirteen tracten molts temes que hi ha en l’actualitat, com la bellesa, la moda, el voler ser popular… La pel·lícula comença amb la història de Tracy, la protagonista. Era una bona xiqueta i bona estudiant que treia bones notes. Però de sobte li dóna una gran importància a l’estètica al vore Evie, una xica amb un bon físic, molt moderna i popular. Doncs per a ser com ella, primer va renovar el seu vestuari, seguit de fer-se amiga d’ella. Aleshores comença el malson, totes dues comencen a ser tan amigues que ja no fan cas a ningú, Tracy comença a robar per poder comprar droga o per a fumar, comença a no fer cas a sa mare ni a ningú, trau males notes i es fa molts pírcings sense el consentiment de sa mare, tot això per ser més popular i tindre com amiga a Evie. Però a la fi triopmfa l’amor de mare a filla, ja que estava als límits de perdre tot, inclús a sa mare, però sa mare va insistir tant que va acceptar l’ajuda. Aquest film el que vol dir-nos és, com seria la vida d’una xiqueta que està passant una etapa molt dura i que li ajuda sortir d’ella l’amor d’una mare, que vol el millor per una filla.  Hiba Ouadi

Thirteen és una pel·lícula que tracta el drama d’una adolescent que passa de ser una bona estudiant a comportar-se d’una manera completament diferent. Una xica de tretze anys no es troba bé am la seua vida d’adolescent i pren la decisió de canviar radicalment. Comença canviant d’imatge i continua canviant d’actitud, passant de l’escola, de la família i de la seua salut. Poc a poc va retocant la seua vida per aconseguir amigues que ella considerava populars. La família distant fa que Tracy encara s’allunye més de el camí correcte i comença a autolesionar-se quan no aconsegueix el que vol. Finalment la suposada “amiga” delata a Tracy per totes les coses que van fer i gràcies a això la mare i ella es reconcilien en una escena final que recupera els colors amb els que el film havia començat i que havia anat canviant a mesura que la pel·lícula avançava. La protagonista acaba pegant un crit de desesperació que podria referir-se a que la experiència li havia servit per a descobrir com podria haver canviat el seu futur. Es pot traure molt de la pel·lícula, una de les coses formals que destaca és el moviment de càmera constant que se suposa que li dóna un to més juvenil. Alejandro Ocaña

Tracy comença el curs amb l’objectiu de traure les seues bones notes de sempre però la seua vida dona un canvi radical quan coneix a la més popular del moment, Zamora, i vol ser com ella. Comença a allunyar-se de la seua amiga de la infància, a desobeir a sa mare, a furtar en el centre comercial, a provar tot tipus de coses noves com les drogues, les relacions amb xics etc.
Aquesta nova vida té un color, un moviment que gira entorn a la moda i es fa pírcings, canvia la seua forma de vestir, es maquilla etc.
Però tot no és color de roses i els problemes comencen a sorgir. El curs està finalitzant i Tracy obri els ulls, veu que ha perdut un any amb una falsa amiga, Zamora, que l’ha manipulada.
Aquella vida tan acolorida poc a poc s’havia fet gris, però una persona que mai l’abandonarà, sa mare, li ajuda a que Tracy trobe la llum que la faça brillar de nou amb una personalitat forta. Miriam Fernández

D’ aquest film m’agradaria destacar la seua poca credibilitat. Pense que una xica de 13 anys no descobreix un món de drogues i sexe tan prompte. Crec que la gent amb aquesta edat s’inicia com a molt en el tabac i en begudes alcohòliques dolces. Però no en coses tan extremes com consumir drogues fortes com drogues al·lucinogenes. Quant al sexe, pense que una xiqueta d’eixa edat no fa les coses sexuals que apareixen en el film. A més pense que 13 anys es una etapa d’iniciació a tenir els primers encontres sexuals i no com mostra la peli·lícula.
En conclusió, crec que l’edat de les xiques hauria d’haver sigut més elevada. Més o menys vora els 16 anys. Ángel Alarcón

Publicacions creat 885

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt