Matinada de llops. Comentaris

Matinada de Llops és un llibre intrigant, de misteri, que m´ha agradat molt ja que, es llig molt ràpid i des del primer capítol enganxa. Javi Llop López 4t C té un bon argument i una bona trama basada en un assassinat i el descobriment d´aquesta mort, a més és una bona mostra de llocs i paisatges de la nostra provincia. Pablo Trigueros 4t Cm´ha paregut molt interessant des del primer moment amb el títol, títol que expressa molt bé el sentit de l´obra. Hiba 4t C El llibre Matinada de llops m´ha agradat perquè és d´intriga, fins el final no saps qui ha sigut el vertader assassí i açò em tenia enganxat. Javi Alarcón 4t C M´ha semblat interessant. No m´ha paregut bé la part en què culpen a Adil però tampoc m´ha sorprés massa, hui dia ocorre el mateix. Miriam Nova 4t C

      Encara que aquest llibre està ambientant en un altra època, es pot veure clarament que el racisme no es una cosa inventada recentment.
    Al llibre, Adil es jutjat de ser assassí de Jaume amb l’única prova que ell és moro. Pel simple fet de pertànyer a un altra religió ja és culpable d’un delicte. Encara al segle XXI hi passen fets pareguts. Sospitem abans d’un persona que no és del nostre país, del nostre color, de la nostra religió, que d’un dels “nostres”. És molt injust, però és la realitat de cada dia.
   Moltes vegades també oblidem que els espanyols vam eixir d’Espanya per anar a un lloc on viure millor i tindre una millor qualitat de vida. Hauríem de valorar a les persones independentment de la religió, cultura, nacionalitat… I ser més tolerants amb tothom! Tamara Gómez 1r Bat-A

D’ aquest llibre m’agradaria destacar el racisme i la persecució que hi havia en aquella època per part de la gent del poble als musulmans. Pel simple fet de ser morisc, Adil, el protagonista, és acusat i perseguit per part del poble de Vilafamés. A mesura que transcorre la història s’adonaran que Adil és innocent. I em pregunte una cosa: Si Adil haguera sigut condemnat culpable, la pena haguera sigut la mateixa? Això m’ha fet reflexionar, perquè no fa tan de temps, la gent era també molt racista, un exemple molt clar era Hitler, ara pense que amb la globalització que sofreix el món la gent és molt mes tolerant . Però, encara així  veiem per desgràcia casos de racisme molt freqüentment, sobretot en les escoles, esport…Volia acabar dient que el racisme s‘ha d’eliminar perquè pense que totes les persones som iguals.  Ángel Alarcón 1r Bat-B

He estat mirant el que han escrit en general, i he vist que la majoria parlen sobre el mateix tema, sobre Adil i la injustícia que es comet amb ell. I sembla ser que jo opine el mateix que els altres, perquè crec que aquest és el tema que més destaca de moment, encara que també m’agradaria ressaltar la importància dels diners.
Aquest llibre està ambientat al segle XVI, és a dir, no fa gens que ha acabat l’Edat Mitjana. Però el que ocorre en aquesta època és practicament el mateix que passa al segle XXI, ja que tots seguim tenint les mateixes preocupacions i disputes. En el llibre hi ha un assassinat, i com no se sap qui ha estat, què fan? culpar al que és diferent d’ells sense tenir cap prova, això va ocórrer llavors i ocorre ara de la mateixa manera, i té un nom: prejudicis. Deixem apart que tots som persones i tenim els mateixos drets i ens fixem en alguna cosa tan simple com la religió a la qual pertany, o al color de pell, o a la seva ideologia política… No ens importa gens, encara que s’estigui cometent una injustícia, simplement algú “diferent” a nosaltres ha de pagar per l’ocorregut.
Alguna cosa tan superficial com els diners, simples trossos de paper per a uns, or per a uns altres. Quan hi ha diners pel mig, som capaços de qualsevol cosa, fins a tal punt de matar uns altres per posseir-ho. En el llibre està molt ben reflectit la manera com afecta els diners a les persones. Quan desapareix, tots volen venjança, però quan apareix, l’ambient es relaxa i ja no els importa tant l’assassinat. Perquè una cosa està clara, si haguessin assassinat a Jaume simplement, sense diners pel mig, el poble estaria trsit, però res més, en canvi, com desapareix momentàniament, tots estan crispats.
Amb això ja acabe, però abans dic la meva conclusió: hi ha dues coses importants, la primera: he comparat el Segle XVI amb el S. XXI per fer veure que, encara que fa centenars d’anys, seguim sent igual de materialistes (sobretot amb els diners). L’altra cosa important: També es veu que avui en dia hi ha racisme per tots costats, però per aquell temps hi havia el mateix o més. Crec que el llibre reflecteix molt be els dos temes tractats i de com estan interrelacionats entre ells. Jesús Albiol, 1r Bat-A

La lectura de Matinada de llops és molt suggerent i actual. Tot i que la història està contextualitzada en el segle XV-XVI, el que ens vol transmetre l’autor és d’allò contemporani a nosaltres. El tema que sura amb força al llarg de la novel·la és la desconfiança, la xenofòbia i el racisme cap a l’estranger, cap al desconegut.

Adil és culpable per la seua procedència “moro” sense veure si altres tenien motius per matar a Jaume. Aquesta història, avui, desgraciadament és més habitual del que nosaltres pensem . L’actitud d’aquest poble buscant un assassí per Jaume , amaga les misèries de cadascun i els secrets que guarden amb tant de cel. Els diners, altre dels eixos de la novel·la, tal com deia Anselm Turmeda al seu poema  Diners fan bé, diners fan mal, / diners fan l’ home infernal”, propicien l’assassinat , la cobdícia  i  transformen les persones.

Però, em quedaria amb el valor de la lleialtat d’ Adil cap a Jaume i la normalitat de tracte que aquest li prestava, fins i tot la seua filla Isabel està enamorada d’ Adil. La novel·la té una estructura molt cinematogràfica al meu parer, ja que ens retrat en cadascun dels capítols els personatges, i podria fer-se fins i tot amb una bona adaptació una pel·lícula. En conclusió, un llibre contra la intransigència social que ens demostra el poc progrés de la societat en tots aquestos segles. P Verdeguer 1r Bat-B

Un dels temes que em sorprén de “Matinada de llops” és tot el calvari que pot passar un poble sencer arran dels diners, com alguns són capaços de culpar l’Adil només per ser morisc, per ferl-li les animalades que li va fer Guillem  i després no demanar-li perdó quan ja saben que ell és inocent, i Adil aguantant-ho tot. I, tot i això, com després d’haver-los trobat poden donar-li diners a l’Adil per què se’n puga anar al nord d’Àfrica.

      Això sí, el més fascinant és l’amor d’Isabel i d’Adil, un amor incondicional, des que van ser xicotets, com han amat els seus sentiments sense que ningú s’enterara i com continuen estimant-se amb el pas del anys, encara que un a cada costat de la Mediterrània. Laura Montalban 1r Bat-A

El llibre comença d’una manera diferent a altres, ja que en aquest llibre, ja en la primera pàgina, comença parlant de la mort de Jaume Mateu amb una descripció molt precisa de l’estat del cos mort… Aquest romania estès sota la figuera,el cap aixafat, les robes estripades i ensangonades,els braços havien volgut protegir el cap,la sang cobria el crani aclivellat de Jaume… no deixaven cap lloc al dubte,de que aquest havia segut assassinat, amb molta violència, de camí a València, quan anava a portar els diners del poble de Vilafamés, per satisfer una multa al rei,a causa d’un moviment agermanat.
Adil, un morisc,l’acompanyava en aquell esdeveniment tan importat. Tot el poble sospita d’ell perquè després de l’assassinat de Jaume aquest no apareixia i tot el poble es pensava que Adil s’havia emportat els diners i l’havia assassinat per a que Jaume no diguera que havia sigut ell. Raquel Cerisuelo 1r Bat-A

     Aquest llibre ens mostra la discriminació que hi havia en el poble de Vilafamés en el segle XVI amb els moriscos. Adil, un morisc, és acusat injustament per l´assassinat del seu amo i d´haver fugit amb els diners que tenia. Sense tindre l’opció de defensar-se i de dir el que hi havia passat és buscat pel poble amb ganes de revenja. Tots donen per suposat que era culpable per ser un morisc.
     La part que més m’ha sorprès ha sigut quan és perseguit pels gossos, de Guillem de Farga, com un animal amb una crueltat enorme sense compassió quan el pobre Adil era innocent del crim. Lluís Pesudo 1r Bat-A

    Matinada de llops és un llibre que m’ha agradat molt per diferents motius. Principalment, perquè tracta temes que em resulten prou interessants com és el misteri per a resoldre l’assassinat de Jaume Mateu i com es va desarrollant la investigació. Al final es resol i tots coneixen qui és l’assassí però pel camí es poden veure els grans prejudicis que tenim encara hui en la societat i com des d’un primer moment tots culpen a Adil per ser immigrant (!), que és un del punts en que més hauríem d’aprofondir per a que no ens passe en un futur, per què no s’ha d’oblidar que davant de la llei som tots iguals i tenim els mateixos drets. Per sort, Isabel, que vol molt a Adil i confia en ell, el defèn i al final es pot saber que ell no ha sigut l’assassí sinó tot el contrari, és el que al final ajuda a recuperar els diners perduts. A més, també es tracta el tema de la gran enveja que té el cunyat de Jaume, Martí , sobre ell i com açò el du a portar a terme un assassinat. Nerea Hernàndez

     És increïble veure com el poble trau fora de si la ràbia, l’avarícia i l’odi continguts, en veure que en desaparèixer Jaume, desapareixen al mateix temps els seus diners. Aquest sentiment els porta fins a voler apallissar al principal sospitós encara sense tindre consciència i prova que siga ell el vertader assassí. Com a fruit de l’incident, tothom tracta de buscar culpable i assenyalen com a principal sospitós l’Adil, un jove morisc.Un altre aspecte que m’agradaria recalcar és l’amor existent entre Isabel i Adil, que és fort i resistent a la distància i perdura encara així. Aquesta constantment el defensa, confia en ell, té plena consciència que ell no té res a veure amb un acte així i lluita per què es faça justícia amb ell. És difícil conservar l’estima diària quan hi ha quilòmetres pel mig i que es puga fer, és d’admirar. Alba Rodríguez 1r Bat-A

Una cosa que m’ha cridat l’atenció d’aquest llibre, com molts altres ja han comentat, és la discriminació que hi ha cap a Adil que solament per ser morisc és acusat d’assassinar el seu amo i de fugir amb els diners que havia recol·lectat tot el poble. Adil ja sabia que si alguna cosa li ocorria al seu amo ell seria el principal sospitós, per això va decidir fugir. Una altra cosa que em va cridar l’atenció va ser la manera en què Guillem de Farga va tractar Adil, encara que ell fóra culpable no era necessari tractar-lo com un animal. Lamentablement aquest és un aspecte que encara es veu avui en dia, es jutja a la gent per l’exterior sense saber com és de veritat la persona. Pierre Fernàndez 1r Bat-A

El que m’ha cridat l’atenció de “Matinada de Llops” és que l’autor intenta plasmar el que hi havia per aquells temps als pobles, en aquest cas Vilafamés, intentant descriure alguns dels seus carrers i de les seves murades i crec que ho ha conseguit .
També ens conta el que succeïa llavors en la vila i com havien de pagar els impostos per dur-los a València. Jo no sabia que abans en alguns pobles era així i gràcies al llibre ho he aprés. Com els diners poden fer canviar una persona i moure un poble i com poden arribar a culpar a una persona pel simple fet de ser morisca, encara que siga del poble.
Aquest llibre crec que el que intenta és fer participar el lector en el llibre com si fóra un personatge més i crec que ho ha aconseguit, almenys en mi perquè es un llibre entretingut i vas aprenent coses d’abans. Beatriz Hidalgo 1r Bat-A

Llegint ‘Matinada de llops’ he tingut diverses sensacions. Per una banda, m’ha agradat moltíssim perquè un d’els temes que més interesasants m’ha semblat és quan tracten el racisme. Per exemple es pot vore molt clar quan acusen Adil, sense cap prova, d’haver matat Jaume, sols pel simple fet de ser morisc. Això, si ens fixem en el nostre dia a dia, també passa… o es que molts cops no acusem a les persones pel simple fet de ser estrangers?
Per una altra banda, aquest llibre m’ha costat llegir-lo, ja que jo no estic acostumada a llegir en valencià i hi ha paraules que no entenc. Havia de buscar-les al diccionari, i això, feia que perguera el fil de la història. Però, salvant aquestes petites interrupcions, el llibre, en estar ambientat en terres de Castelló i sentir la història dels personatges com si haguera viscut en l’actualitat i no en el passat, ha fet que m’interessara i que aconseguira llegir-me’l sencer. Sara Kedar 1r Bat-A

Personalment el llibre de matinada de llops de Josep-Joan Miralles és un bon llibre. Sincerament el llibre ha estat molt bé perquè els llibres de misteri són els que més m’agraden perquè no t’avorreixen, sempre estàs atenta a tot el que passa per esbrinar qui es l’assassí, a mes aquest llibre esta molt ben contat perquè el al principi et vol fer creure que l’assassí és Adil i es com si volguera fer-te creure altres coses. María López 1r Bat-A

En aquest llibre m’ha cridat la atenció el tema de l’enveja. Aquesta enveja es veu reflectida en Marti, el germà de la dona de Jaume.L’enveja és un defecte o com diuen alguns una passió que porta a moltes persones a cometre alguna estupidesa, algunes de més importància que d’altres.D’altra banda l’enveja porta a la desconfiança i pots arribar a perdre les persones que estimes. L’enveja que sent Marti per Jaume el portarà a assassinar-lo per a poder tindre ell el poder que tenia el seu cunyat i per culpa d’això l’únic que va aconseguir va ser que la seua germana ja no el considere família seua.

Per últim, des del meu punt de vista l’enveja en un cert nivell no es pot evitar però tindre’n molta pot acabar tornant-te boig. Megan Hassan 1r Bat-A

Allò que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el principi del llibre. Sense saber res del que ha passat, li fiquen la culpa a Adil pel fet de que fóra moro. En compte de desconfiar de Martí, el cunyat de Jaume, que era el que li tenia enveja i volia tot el que ell tenia, desconfien d’Adil. També ho  ha fet malament Adil, perquè s’ha amagat i tampoc apareixien els diners, així que era bastant normal que fóra el primer sospitós. Ioana Anghelina 1r Bat- A

Tot el mon pensava que Adil va matar a Jaume per a quedar-se els diners. Per aquesta raó, aquest personatge és el que més m’ha agradat. Perquè ha demostrat que ell, per l’  amistat fa el que siga. M’ identifique molt amb ell, perquè valora a les persones que de veritat l’ importen i és capaç de jugar-se la seua vida per un amic. Sara Segura 1r Bat-B

Un dels personatges que mes m’ ha cridat l’atenció ha sigut Isabel,la filla de Jaume,ja que en tot moment,a pesar de la desaparició de Adil després de la mort de son pare, va confiar en ell en tot moment,i mai va tindre dubtes de que aquest fora l’ assassí de son pare,encara que el primer sospitós era ell.Ellasabia que Adil no li podia haver fet això al seu pare i ella va fer cas al seu cor,i mai va creure que Adil fora l’ assassí,i fins i tot aquesta va ajudar a Adil,quan el van trobar. Marina Gonzàlez 1r Bat-B

Per a mi, Adil dóna bon exemple d’ una persona fidel. Jo pense que en el llibre aquest home és Fidel, perquè va ser l’ única persona que es va atrevir a acompanyar a Jaume en el seu viatge. Adil va acompanyar a Jaume en la entrega dels diners. Marta Toran 1r Bat-B

El personatge que mes m’ha cridat l’atenció positivament, ha sigut Isabel,la filla gran de Jaume. Es una xica forta, ja que te que afrontar la mort del seu pare. Una cosa que em va agradar d´ella, es que estava segura des del primer moment que Adil no havia segut. M’he sentit bastant identificada amb ella, perquè era una xica mes o menys de la meua edat. El personatge que mes m’ha cridat l’atenció negativament, ha sigut Martí. No pensava que sent el cunyat de Jaume, l’assassí en seria ell i per això no m’ha agradat aquest personatge. Laura Sànchez 1r Bat-B

Pense que Isabel és una dona molt sentimental, per com parla de la gent i sobretot d’Adil, i també per com diu que l’estima i el necessita.

Creu en la possibilitat de que ells estiguen junts sense importar les diferents religions de les seues families i les seues propies, i per això crec que volia a Adil de veritat, perquè no li importava res per tal d’estar amb ell, és una dona lluitadora. Sónia Gonzàlez 1r Bat-B

Publicacions creat 885

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt