Sant Roc i els portals-1 (carrers 45)

Portal de Sant Roc, Vall-de-roures

Amb aquest nom, ben bé podria ser el patró de la música moderna o dels pedrapiquers. Sant Roc, però, sol relacionar-se més aviat amb la pesta. Moltes coses i ben interessants trobareu a l’entrada Sant Roc del blog de Gabriel Bibiloni; ací no cal estendre-s’hi (us recomanem, això sí, la seua lectura). El Roch aquell de les balances, el Rocco e i suoi fratelli, el perro de San Roque i potser també el Rock Hudson tenen relació amb aquest Sant Roc que, tot mostrant el genoll nafrat, sol acompanyar-se del gos i que, sovint, trobem en portals de murades o en carrers que aboquen a antics murs de pobles i ciutats, possiblement com a vigilant de l’entrada de les pestes, “si vols que la pesta no et toc, encomana’t a sant Roc”. I és aquesta observació, que compartim amb F. Xavier Llorca, la que ens aboca a mostrar-vos alguns portals que hem trobat arreu del domini. I si posem Sant Roc i els portals (1) és perquè creiem que, amb els vostres coneixements, en trobarem un grapat més.

Afegim, a la imatge de la portada, tres detalls d’aquest portal de Sant Roc, entrada principal al poble de Vall-de-roures.

Recordeu que podeu ampliar les imatges petites.

També dins la comarca de Matarranya, Queretes ens aporta un portal de Sant Roc amb la capella del sant, ara tancada, damunt l’antic hospital.

Un altre portal de Sant Roc d’aquesta comarca el trobem a Ràfels, dins un conjunt arquitectònic molt interessant.

El portal de Sant Roc  és l’unic vestigi de les antigues murades de la ciutat de Maó. Rep el nom de portal o ‘pont’ de Sant Roc. A Maó trobarem diversos passos o portals amb el nom de pont, com ara el pont des Castell o el pont de l’Àngel (on la retolació especifica que es tracta d’un ‘passatge’).  També hi aplega el carrer de Sant Roc. A més del gos, com en la resta d’imatges, hi apareix un àngel.

El pont o portal de Sant Roc, a Maó

“En els Països Catalans s’han comptat 180 poblacions que tenen devoció especial a sant Roc o festes en honor seu. És el patró de Terrassa, car es creu que una gran pesta del començament del segle XIX va minvar gràcies a ell. En el Principat també és el patró d’Hospitalet de Llobregat, de Malgrat de Mar (el Maresme), de Barbens (el Pla d’Urgell), de Castellfollit de Riubregós (l’Anoia), de Santa Coloma de Cervelló (el Baix Llobregat), d’Argilaga (el Tarragonès) i de Vall-de-roures (el Matarranya); a Arenys de Mar avui és la festa major petita, d’interès i catalogada, i també conseqüència de la intervenció del sant en la pesta del 1607, que es va tallar de cop el dia de Sant Roc d’aquell any; a Andorra és patró de Canillo; al País Valencià és el patró de Vilafranca (els Ports), de Dènia (la Marina Alta), de Burjassot (l’Horta Nord), d’Olocau (el Camp del Túria), de Tavernes Blanques (l’Horta Nord), de Vallanca (el Racó d’Ademús), del Villar (els Serrans), de Sant Antoni de Benaixeve (el Camp del Túria), de Dosaigües (la Foia de Bunyol), de Llíber (la Marina Alta), de Planes (el Comtat), del Verger (la Marina Alta), de Xert (el Baix Maestrat), de Castellfort (els Ports), de les Coves de Vinromà (la Plana Alta), de Beniarbeig (la Marina Alta), de la Núcia (la Marina Baixa) i de Paiporta (l’Horta Sud); a Mallorca és patró d’Alaró, de Porreres i de Cala Rajada. Això de guarir malalties fa tenir molts de fans.” (El blog de Bibiloni)

Un exemple més el trobem a la veïna Mosquerola, antigament dins el regne de València. L’enorme torre Incorpora l’ermita, com hem vist també a Queretes (Matarranya). Sant Roque, com els altres, se’ns mostra amb el gos i el genoll ferit per les llagues.

De vegades, el portal ha desaparegut en desfer també la murada. Ens hi sol quedar, però, el nom del carrer, dels carrers o alguna capelleta. És el cas de Traiguera, on localitzem el carrer de Sant Roc, la travessera de Sant Roc i aquesta capelleta, veïna de l’antic portal. L’excel·lència d’aquestes noves retolacions la vam valorar dins Ceràmica als carrers de Traiguera.

Un altre poble on hem trobat la capelleta sense el portal -tot i que hom recorda que hi era- és a Sorita (els Ports) on també es recorda una capella de Sant Roc

Tanquem avui amb el portal de Sant Roc de Vistabella del Maestrat. A la part interior hi ha la capelleta amb la imatge sobre ceràmica pintada.

A més del portal hi trobem el carrer de Sant Roc i el raval de Sant Roc «Bo perquè a l’hivern hi pega el solet i a l’estiu pegue l’aire de mar, és molt fresquet.»

Raimundet i Rosa, la germana, ens van acompanyar en el recull dels noms de casa i dels carrers.

 

Esperem per a Sant Roc, allà a mitjan agost, tindre enllestida una segona entrada amb les vostres aportacions i d’altres que tenim guardades. Envieu-nos imatges de portals, capelletes i carrers de Sant Roc que hagen tingut portal. Entre tots enllestirem un ric patrimoni.

Recordeu que podeu ampliar les imatges petites

Publicacions creat 881

3 pensat en “Sant Roc i els portals-1 (carrers 45)

  1. Roc és un nom que ara se posa molt més als infants que en èpoques precedents. Curt, de sonaritat contundent i amb cert regust català, deu agradar als pares. En un món cada cop més laic, dubto que siguen conegudes les intercessions de Sant Roc quan hi havia pesta, fins i tot crec que el públic en general ja no tenen clar que eren estes epidèmies tràgiques (per sort).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt