Puntal, crossa, estaló, pitja i forqueta

Havíem penjat al facebook la imatge de portada amb la pregunta Puntal o crossa? tot i ser sabedors que a Almassora és un puntal i que la crossa (klòsa) és per ajudar el pas de persones que coixegen o, també, per sostenir una peanya. No em direu, però, que la branca entortillada i plegada endins no sembla un braç que mereixeria una crossa per puntal.

Una de les coses bones del facebook (de roïnes no cal parlar-ne…) és la possibilitat que hi participe gent de pobles ben distants, i més quan l’entrada apareix al grup Dialectes. De les Illes ens han enviat diversos comentaris amb la coincidència estaló com a majoritària. Puntal és la més estesa al País Valencià, Catalunya Nord i també al Principat, junt a crossa; forqueta apareix a Vila-real com un puntal menut per a les branques de tarongers més avalleres i des d’Alcalà de Xivert ens anoten pitja.

Si voleu xalar amb els diversos aspectes d’aquest mots entreu al Diccionari català-valencià-balear en línia.

Ah! A tot açò, aquesta meravella d’ametler és veí de Sant Pau d’Albocàsser.

Publicacions creat 884

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt