El rebrot de la natura. Jocs florals


Ja ho deia Salvador del Tossalet: “L’aigua és molt verda!”. Seixanta-quatre dies i 644 litres després he tornat als bancals. I heus ací que amb el bes de la pluja, que no ha conegut confinament, i l’absència d’humanitat, el rebrot de la natura ha estat espectacular, i l’arribada… un camí de flors. L’esclat de la natura ha estat també un allau de mots, de vocabulari. I en aquest món de biodiversitat, també les mateixes flors aboquen noms diferents en cada poble.

Us propose, doncs, ja que no hem tingut un Sant Jordi com déu mana i llibreries tancades tant de temps, uns jocs florals, més aviat naturals. Es tracta que ens envieu els noms de les plantes de les següents galeries fotogràfiques, totes recollides aquest dimarts. En propers dies aportarem els noms que ens envieu i en cercarem el nom científic. N’hi ha algunes fotografies que corresponen a la mateixa flor; per això tenen el mateix numeret. Si premeu damunt la foto l’aïlleu i la podeu ampliar per veure’n els detalls.

Comencem pel groc, independentment dels gèneres:

I ara unes mostres de blanc:

I d’altres colors:

Sobre el saüc (14) hi ha el nostre Sambucus nigra de flor blanca que encara no ha florit, almenys el meu. Aquest, amb les flors rosades correspon a un saüc comprat a un viver, amb la creença que era el nostre. Acabem amb un regal de la natura

Gràcies per totes les col·laboracions que ens han arribat. Ben especialment vull destacar les correccions i informació de noms científics que ens ha fet l’amic Vicent Centelles. Des del seu web, Botanical-online ens  aporta molta informació general, usos culinaris, medicinals i etnogràfics del món de les plantes.

Amb tot, com també ens interessaven els aspectes dialectals dels noms de les plantes, podeu seguir enviant comentaris amb les vostres solucions de qualsevol de les 26 flors d’aquesta entrada.

Publicacions creat 885

8 pensat en “El rebrot de la natura. Jocs florals

 1. A Vistabella del Maestrat al número 7 els diem BOGES, i al número 17 GOSSETS.
  De BOGES hi ha moltes al nostre terme, a mi me pareix que fan uns rodals magnífics i donen molt de color, però per als llauradors de tota la vida les BOGES no serveixen de res, i l’expressió “Allò està ple de boges…” no porta associada cap idea positiva, precisament.

 2. Bona vesprada a totes i tots!
  Ma mare que és d’Herbers diu que són:
  3 ginesteres
  16 jara
  17 conillets
  Jo no en sabia cap…!

 3. Després acabarem de pulir, que crec que hi ha alguna mal identificada, però, de moment t,envio les que estan clares:

  4- flor no planta que no es veu que és. La flor és un gravit o ull de bou( Pallenis spinosa)

  5 – Blenera, cresolera, candelera ( Phlomis lychnitis

  7 – Lli blanc (Linum suffruticosum)

  9- estepa borda, estepa borrera, botja negra- (Cistus salvifolius)

  12- Manxiuleta ( Digitalis obscura)

  16- Gavarrera, gavarrera de flor petita(Rosa micrantha)

  19 – Llengua de bou, bolenga borda, cul de porc (Echium vulgare)

  20 Jonça, junça (Aphyllanthes monspeliensis)

  21- Malrubi (Marrubium supinum)

  23- Sense nom en català. Cuernecillo en castella
  (Lotus corniculatus)

  25- Estepa blanca(Cistus albidus)

 4. -Gavernera
  -Ginestera
  -Manrubio
  Variants locals i avant. El manrúbio, la nit de dissabte-diumenge de Resurrecció, mentre tocaven les dotze campanades, arrancaves la mata i la penjaves al corral del matxo: un any de salut per als animals.

 5. Vull afegir al meu comentari una apreciació: a Vistabella els conillets són una altra cosa, una herbeta curta que es menjava (brotaven des del març i en primavera als bancals, o a les ribes), abans al poble es feien truites de conillets, o es posaven a l’olleta. Deu ser per això que painamunt diem gossets al que painavall dieu conillets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt