ANTROPONÍMIA MATRIARCAL. A qui regalaré un cranc?

Feu una prova. Tracteu de recordar el nom dels vostres avantpassats; també podeu afegir-hi els vostres descendents. Quantes generacions replegueu? Exemplifiquem-ho amb les dones, per allò que sempre podem assegurar-ne la filiació: Djambar és filla de Mercé, i Mercé ho és de Carme, i Carme d’Inés, Inés de Maria, Maria de Concepción i aquesta de Paula. 7 generacions, 7. Conste que ja no recordava ni Concepción ni Paula, però com que fa anys vaig fer-ne l’arbre l’he consultat. De memòria només n’atinaria cinc, de generacions. Quantes en podeu anotar?
Ara mirem el vídeo, amb la conversa del pare i la filla.
Més o menys el diàleg diu:
A qui regalaré un cranc? A mi
I tu qui eres? Djambar
Djambar de qui? De Djombo
Djombo de qui? D’Awa
Awa de qui? De Nyarum
Nyarum de qui? de Satiin
Satiin de qui? De Mossaan
Mossaan de qui? De Daba
Daba de qui? De Djambony
Djambony de qui? De Nguentel
Nguentel de qui? De Tening
Tening de qui? De O’Mbir
O’Mbir de qui? De Mbandé
Mbandé de qui? De Djiké
Djiké de qui? De Koornongonsar
Waaw goor!(Bravo!)
 
La nostra societat no té la tradició d’oralitat que té l’africana; ja fa anys que anotem les coses i diem allò de “Val més una llapissera curta que una memòria llarga” i, des de fa segles, confíem en notaris, escriptures, registres i, si ens entra el cuquet, confeccionem arbres genealògics. Heus ací, però, que al poble del meu gendre (a Senegal) encara hi ha la tradició de memoritzar l’antroponímia matriarcal i Djombo està ben content que la seua filla conega els 14 noms que fan del seu arbre un immens baobab.
Hom pot, a més, reflexionar sobre aquest costum basat en la memorització de les mares. De ben segur, Carme Junyent hi tindria coses a dir. Djombo n’és l’excepció necessària per raons òbvies. 
Publicacions creat 880

7 pensat en “ANTROPONÍMIA MATRIARCAL. A qui regalaré un cranc?

  1. Quantes gràcies t'hem de donar sempre per aquests regals que ens fas…. Aquest és tan especial i preciós

  2. Veritablement, ha estat un regal de Senegal; m'ha semblat una troballa ben interessant. Compartir-la amb vosaltres, gairebé una obligació…Això sí, una obligació estimada

  3. Moltes gràcies, Jesús, per la genealogia oral del matriarcat. Llàstima per no tenir ara ací les xiquetes saharahuis per comprobarho!, Aixa, Bainifa i Deisha. Agustí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt