MALLORCA, FAENA FETA FA GOIG. GRACIS!

Hem aconseguit fotografies de tots els carrers de Mallorca referits als nostres lingüistes. Sols ens resten 6  de tot el domini (al mapa https://goo.gl/HGm4mc apareixen amb el símbol d’un sol) per tindre enllestit el treball de camp de les 867 vies que porten el nom de qualque gramàtic o lexicògraf de la llengua catalana. Sí, també hi havíem incorporat Ramon Llull (quadrets blancs) perquè vam encetar el projecte el 2016, Any Llull, i per la seua importància cabdal com a pare de la llengua literària.

Foguera amanida a Pollença

L’illa de Mallorca compta amb 109 vies, de les quals gairebé la meitat les hem pogut recollir amb l’ajut de diversos col·laboradors: Mercé Bernat, Isabel Cózar, Antònia Garí, Rebeca de Juan, Amadeu Marcos, Pau Moll, Joan Mut, Djombo Ndong, Aina Puigmartí, Mariona Ràfols, Joan Carles Simó i Marta Vila. Nosaltres, en completar la tasca per tota l’illa, hem pogut gaudir de nous amics i d’un paisatge rural, urbà i, sobretot, humà (la darrera vegada tot coincidint amb Sant Antoni). I, al temps que fotografiàvem Llulls, Molls, Alcovers i Aguilons, hem aprofitat per retratar carrers que porten noms d’oficis (com el de Capdepera, dedicat a les Dones de la Llata), de qualitat  (carrer Fosc, Principal, Estret, Ample…), amb elements dialectals (carrer del Deume)… i molts més exemples que ens costarà reprimir i no mostrar-vos-els en properes entrades. 

D’aquestes 109 vies mallorquines, destaquen les 49 de Ramon Llull, les  22 de Mossèn Alcover (quadret blau cel), les 13 de Francesc de Borja Moll (cercle morat) i les 7 de Marian Aguiló. Amb menys presència:  2 Josep Amengual, 1 Joaquim Mª Bover, 3 Joan Coromines, 4 Pompeu Fabra, 2 Tomàs Forteza, 1 Antoni Oliver, 1 Rovira i Virgili, 2 Sanchis Guarner i 2 Josep Tarongí. Palma, amb 12, i Marratxí, amb 8, són les poblacions amb més vies dedicades als nostres lingüistes mallorquins, valencians i catalans.
Esperem aconseguir, ben aviat, els carrers de Ramon Llull de Santa Eulària des Riu (Eivissa) i Sant Francesc Xavier (Formentera), amb els quals completaríem el recull de les Illes. 

Publicacions creat 870

4 pensat en “MALLORCA, FAENA FETA FA GOIG. GRACIS!

  1. A Xert dirien:'Com un sedàs de fleca'
    No te queda forat per vore i nosaltres aprenem
    A continuar voltant com el sedàs
    Llum

  2. Una meravella de treball, ben fet i útil. I un digne reconeixement i homenatge als nostres lingüistes.

  3. He estat darrerament dues vegades a Ciutat de Mallorca en desembre i gener, per motius familiars, m'ha nascut allí un tercer net que es diu Jordi, prop del topènim ES SECAR DE LA REAL. He consultat a la biblioteca municipal dos llibres sobre els carrers de Palma de Guillem Bibiloni. N'hi ha un carrer que es deia Torre de l'Amor, on estava cap al 1971 el carrer TORRE DE L'AMOR, on es conservava la CALAIXERA DE MOSSÉN ALCOVER del Diccionari CVB, on vaig portar les meues alumnes de l'Institut Femení, ara Miguel Hernandez d'Alacant per aquells anys, però no vaig tenir temps de veure'l ni consultar Bibiloni. Tú saps alguna cosa d'aquest topònim? Agustí Ventura, cronista de Xàtiva.

  4. Agustí, et faré arribar una extensa explicació que fa Gabriel Bibiloni al seu llibre "Els carrers de Palma". Breument, l'origen es troba en una relació d'amor adulterí entre un jueu i una jueva casada, tots dos al call… i una torre que el rei va fer abaixar uns pams.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt