LA RUTA FABRA DE BARCELONA

El propassat dimecres, 21 de març, vam ser convidats per David Paloma i Mònica Motserrat per realitzar la Ruta Fabra a Barcelona, iniciativa de la UPF i l’IEC. Enguany celebrem el 150è aniversari del naixement del lingüista i el centenari de la seua gramàtica.
També, com veurem en properes entrades, “Lingüistes pel carrer” s’afegeix a la commemoració fabriana.
La ruta recorre diversos espais de Barcelona, com ara  el carrer de les Moles on va viure uns anys o la seu de l’antic Institut d’Estudis Catalans, indrets relacionats amb aquell enginyer carregat de seny i artífex de l’ortografia moderna de la nostra llengua.Mònica Motserrat ens va anar explicant fragments de la biografia de Pompeu Fabra alhora que recorríem espais ben significatius per a l’obra fabriana, com el Centre Excursionista de Catalunya o aquest recer silenciós de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, situada al Palau Requesens, que també observem a la fotografia de la portada. 

Després de dues parades més i ramblejar un poc, el carrer de l’Hospital ens va dur a la seu actual de l’Institut d’Estudis Catalans, cor del quefer lingüístic de tants estudiosos de la seua Secció Filològica com el professor Brauli Montoya, l’amic Vicent Pitarch  o el nostre company de la Societat d’Onomàstica Albert Turull. 

A l’enllaç

, amb la seua presidenta M.Teresa Cabré al bell mig, trobareu cares ben conegudes que segueixen fidels a una de les màximes del gran filòleg que vam llegir a l’Espai Fabra: “Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”. 

I aplegats que foren els dos grups de la Ruta Fabra, ben guiats per Mònica Montserrat i David Paloma, van poder gaudir d’un antic audiovisual de l’enyorada TV3 que reunia els néts més nets d’aquell lingüista que va haver de partir un dia crític i morir a Prada de Conflent. 

Amb la facilitat que atorguen les noves tecnologies dels mòbils, els alumnes dels grups vinguts de Sant Fruitós del Bages, després de fer un homenatge a la creativitat onomàstica,  vam poder respondre deu qüestions extretes de l’atenta observació del documental “El meu avi”. 

Més amunt, a Gràcia, on va nàixer Pompeu Fabra, hi ha una avinguda dedicada al ‘gramàtic i lexicògraf’, les dues tasques esperançades que guien el projecte “Lingüistes pel carrer”.

També a Sant Fruitós de Bages i ben prop de l’institut d’aquests alumnes, com a més de 250 pobles del Principat, de les Illes, Andorra i la Catalunya francesa, trobem carrers, places, avingudes, passatges, parcs… dedicats al filòleg.

Nosaltres hi vam ser i en donem testimoni. I al Bages, com veiem en els punts blaus al mapa de “Lingüistes pel carrer” , trobem carrers de Pompeu Fabra a molts pobles; també al de Josep Guardiola (Santpedor).
Publicacions creat 881

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt