RETOLACIONS ÈBRIES

Celebrem, com no pot ser d’una altra manera, el fet que molts miradors del nostre paisatge disposen de cartells il·lustrats amb les retolacions de la toponímia que ens indiquen els llocs que n’albirem. Ja vam dedicar una entrada a aquel preciós cartell que patia un mal poc adient a la seua funciónuna ubicació que ens donava informació, no d’allò que veiem al davant sinó del que teníem a l’esquena un quilòmetre més al sud.

 






Innocentment, qualsevol podria pensar que els Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, com aquest de la Serra d’Irta, mereixen una retolació en valencià, i que aquesta llengua nostra no sols ha de ser ‘emblemàtica’ i aprofitar per a la part dels crèdits, on apareix l’ajuntament d’Alcalà de Xivert o els parcs que depenen de la Generalitat, també ha de retolar el nostre paisatge amb els seus noms de lloc i mostrar al turista, peninsular o de més enllà, que, entre els nostres béns patrimonials, tenim una llengua pròpia.

 

La informació sobre la torre Ebrí o torre de la Serra Alta, que se’ns mostra en format bilingüe, ens parla també de la torre Badum, però Peníscola en el text valencià segueix sent Peñíscola
Al cartell des d’on escolumbrem costa i mar, trobem, a més de l’esmentada absència de la nostra llengua i la traducció toponímica, com PLAYA LAS FUENTES, un seguit de faltes en castellà:
USTED ESTA AQUÍ  ens fa dubtar si es tracta de vosté o d’aquesta.
SANTA LUCÍA  llueix l’accent una vegada, l’altra no.
I clar, si el criteri ha estat el d’accentuar les majúscules, ben necessari en aquest cas, el nom de la torre ens porta a interpretacions etíliques.
Publicacions creat 879

7 pensat en “RETOLACIONS ÈBRIES

  1. Escriure a l'ajuntament pertinent no seria d'alguna ajuda? Moltes vegades no en tenen ni notícia. Aquest cas és d'una indignitat notòria com per a no saber-ho… però per provar no se perd res. El terme és d'Alcalà?

  2. He enviat l'enllaç de l'article a l'ASSOCIACIÓ AMICS DE MAINHARDT amicsdemainhardt.eu/: fan intervencions culturals de tota mena en aquell territori. Per si poden fer alguna cosa al respecte.

  3. Bon dia. Pots ampliar la foto, però si no la veus bé i tens interés, envia'm el teu correu a jbsensegel[at]gmail.com i t'enviaré l'original.
    Cordialment

  4. Buenas tardes, no me refería a una ampliación de la fotografía, sinó a si me pudieras enseñar el cartel personalmente, dónde se encuentra. Gracias.

  5. Ruta PR entre Santa Llúcia i la torre Ebrí, vora les antenes que es veuen a la serra d'Irta (Alcossebre)

  6. Gracias, Jesús, seguro que eres un buen conocedor del terreno. A ver si podemos coincidir en alguna ocasión.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt