MOCADORADA DE LA TARDOR

Dictats de natura (2) Tampoc els bancals obliden Sant Donís, dia dels enamorats sense Corte Inglés, 9 d’octubre d’un poble que agosteja.

Després d’agostejar, ho recordeu, de patir una sequera que va endormiscar els roures, encara Natura, enamorada de la gent que té a bé xerrar amb ella, regala una Mocadorada amb fruits de la tardor. Són arbres de secà i, sense pluja que els haja besat des del maig, diríeu que enguany no havien de quallar.

Però han guaitat, com cada any, per veure l’encant de la savina i, encara que menuts, se’ns ofereixen amb tots els colors del secà.

 

 

Tots els ulls miren, pocs observen, molt pocs hi veuen.(Sánchez Piñol)

Caldria afegir, però, que els mots són les ulleres agraïdes que corregeixen la nostra miopia en el paisatge. I, a mesura que sabem del bateig de cada cosa, a mesura que aprenem els noms, mirem amb uns altres ulls, observem millor, gaudim el que veiem.

 

 

Anoteu a ‘comentaris’, tot relacionant-los amb els guarismes rogets, el nom d’aquestos fruits, tret del coscoll, comestibles. Sí, perquè també aquestes bellotes, de la carrasca Dolça, de tan bones com són, es barataven per la mateixa quantitat d’olives. Així ens ho van contar, però d’això fa molts anys i avui no les plega ningú…, de moment.

Per a més informació sobre la Mocadorada, a la viquipèdia

 

Publicacions creat 825

14 pensat en “MOCADORADA DE LA TARDOR

 1. Com que ja han passat més de 24 hores i no hi ha cap comentari (es veu que els dies de festa grossa no mireu el correu, eh!) vaig a dir la meua. A veure si les encerte totes: 1.- raïm; 2.- magranes; 3.- olives; 4.- pomes; 5.- figues; 6.- pera roja d'hivern; 7.- codonys; 8.- gínjols; 9.- aranyons; 10.-bellotes dolces; 11.- avellanes; 12.- ametles; 13.- nous; 14.- serves. Bon profit, amics!
  PS.- A tot arreu, i cada vegada més, trobareu gent que està com una cabra, i les cabres, ja se sap, mengen coscoll. Ja ho deia Cavanilles "la coscoja, que es la delicia de las cabras".

 2. 1.Raïm, 2.Mangrana, 3.olives, 4.poma, 5.figa, 6.pera, 7.codony, 8.gínjol, 9.aranyons, 10.bellotes, 11.avellanes, 12.armeles, 13.anous, 14.serves.

 3. 1. un porró de raïm; 2. magrana; 3. olives; 4.- pomes; 5.- figues; 6.- pera; 7.- codonys; 8. gínjols; 9. prunyons; 10. bellotes dolces; 11. avellanes; 12. ametles; 13. anous; 14.- serves.

 4. Sí, també hi falten les mòres i les figues paleres… però només hem exposat el que ens oferia uns bancals concrets, tota una riquesa tardoral

 5. No és cap poteta, tots aprenem amb els comentaris. Amb tot, bellota és tan català com gla o aglà, també la carrasca rep el nom d'alzina en part del domini. Bellota, de l'àrab 'bälluta', s'extén per gran part del Català Occidental i es recull també a Eivissa. Gràcies pel comentari, també tots aprenem que la nostra bellota, en algunes parts del domini es diu gla.

 6. A la foto no és difícil vore molt de goig i el dibuix d'uns bancals amerats de treball interdisciplinar.
  A les ametles hi ha de diverses classes a la foto , crec: marcona, comuna (escarràs/desmai) i "cristo muerto"(cristo morto). I del codony, direm que als de la foto alguns els afegixen allò d'americans, perquè els originaris mediterranis són més petits i presenten una silueta més abonyegada.
  Al cap de la correguda dos dubtes , nom de la classe d'ametles que alguns anomenen en castell'a "cristo muerto", altres en italià "cristo morto", i va tenir el pintor Mantegna alguna finca d'ametlers?. Per què es perd escarràs i cada dia s'escolta i s'escriu més desmai?
  De codonys, val el cognom americà?

 7. Xè, un concurs! què rebé! puc proposar que aquells amagats darrere "anònim" no comptem per al premi? (a saber qui són!) 1. raïm, 2. mangrana, 3. olives, 4. poma, 5. figues, 6. pera, 7. codony, 8. gínjols, 9. aranyons, 10. BILLOTES de Vistabella, 11. avellanes, 12. armeles, 13. anous, 14. serves
  Els rovellons no són fruita encara, tat?

 8. Si em permeteu, vos recomanaria alguns articles apareguts a la revista Mètode, de la Universtitat de València, relatius a la fruita de la tardor:
  * figa de pala: metode.cat/Revistes/Document/La-figuera-de-pala-i-altres-cactus i metode.cat/Metode-TV/Metode-TV-El-margallo-i-la-figuera-de-pala i
  * codony: metode.cat/Revistes/Article/La-fruita-perduda-i-trobada-a-la-tardor
  * mangrana: metode.cat/revistes/document/el-magraner
  * cireretes de pastor: metode.cat/Revistes/Document/L-arc-blanc-i-l-oracle-d-Agamemnon
  * aranyons: metode.cat/Noticies/De-la-bardissa-a-la-taula
  * móres d'albarzer: metode.cat/Revistes/Document/Barroc-albarzer
  * caqui: metode.cat/Revistes/Document/El-caqui-amb-musica-de-fons/El-caqui-amb-musica-de-fons i metode.cat/Els-perques-de-Metode/Per-que-els-caquis-perden-laspror-si-els-poses-dins-duna-olla-amb-licor

  Eixos articles, i més, estan recopilats al llibre "Herbari. Viure amb les plantes", de Publicacions de la Universitat de València.

 9. Moltes gràcies, Daniel
  Només volia mostrar la riquesa de la tardor en un bancal d'Atzeneta. Sí, conec i he llegit, després de fer l'entrada, el llibre, que vaig rebre com a subscriptor de Mètode.
  Gràcies
  Jesús Bernat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt