FRANCESC JARQUE

El regal de Francesc Jarque 

Cristian

El 24 de març va ser un gran dia, em va agradar tot en general, però el que més em va impactar va ser Francesc Jarque i les seves fotografies. Em va agradar perquè ens va ensenyar escenes de la guerra civil espanyola en ple apogeu, i amb això les barbaritats del règim franquista. Va explicar curiositats, com per exemple que Hitler li va donar a Franco milers d’uniformes per als seus soldats, però també va parlar d’assumptes mes seriosos, com el bombardeig a la ciutat de Belchite (crec que es diu així). Aquesta ciutat la va comparar amb la famosa Guernica, dic famosa perquè va ser pintada per Pablo Picasso i és coneguda per tot el món, mentre que Belchite ha caigut en l’oblit (encara avui segueix derruïda per recordar als caiguts de la masacre). També ens va ensenyar altres curiositats sobre les fotografies. Segons ell, les fotografies mai són reals, ja que depén per complet de la forma en què emmarquem el paisatge. I finalment, si hi ha una altra cosa que em va sorprendre va ser el mateix Jarque, ja que va resultar ser el major crític que he tingut el plaer de veure. Va insultar el franquisme, el nazisme, la família reial i a tot relacionat d’alguna manera amb la religió. Segons va dir ell: “jo sóc -anti moltes coses”, i no li falta raó.

Malgrat tot això, va resultar ser una persona realment agradable i simpàtica, a més de culta. Crec que no m’oblidaré per molt temps d’aquest home…Jesús Albiol 1r Bat-A

Cristian

Cristian

En l’excursió de la ruta literària que hem fet a València, a part de veure el teatre i les altres activitats que hem fet, hem pogut admirar l’exposició de Jarque. A més hem tingut la oportunitat de conèixer-lo en persona perquè ha sigut ell mateix qui ens ha explicat tota l’exposició, totes les fotografies en part. En les fotografies es plasmaven unes imatges que mostraven la situació de la postguerra i senyals que ens feien veure els ideals del franquisme.
En aquelles fotografies podíem observar pobles destruïts, gent que passava fam, xiquets amb una infància molt dura, el domini dels soldats que ho controlaven tot…etc.
Hi havia una fotografia que em va impressionar moltíssim. En ella es podia veure una mà amb el puny tancat que representava la senyal que es feia durant el franquisme que era molt pareguda a la que feia Hitler. Pense que ha fet un treball molt bo i les fotografies estan molt ben fetes, de fet em vaig fixar molt bé en les fotografies on hi havien persones i xiquets i podies veure en la seua mirada el sofriment que estaven patint en aquella època. Ha sigut una activitat molt interessant i m’agradaria fer una altra així ja que pense que ens ajuda a desenvolupar més els nostres coneixements sobre temes com aquests. Patricia Docopil 1º Bat A.

Cristian

Pepa

Vam tindre l’oportunitat de poder gaudir de l’exposició del fotògraf Jarque i, a més, vam tindre la gran sort que ell fóra present. L’exposició sobre la postguerra mostrava fotografies amb una gran crítica al franquisme i a tot el que l’envoltava: la pobresa, la fam…

Ens va parlar d’un poble anomenat Belchite que és conegut perquè va ser completament destruït durant la Guerra Civil espanyola. Jarque hi va fer una comparació amb el bombardeig de Guernica, segons ell la gran diferència fou que Picasso va fer un quadre anomenat Guernica i Belchite no tingué eixa propaganda.
M’ha paregut un home amb uns ideals molt forts i no dubta en mostrar-ho. Un home molt sarcàstic i irònic. Que deixava entreveure en les seues paraules la seua oposició al franquisme. Crec que ha fet un gran treball i que ha sigut molt amable de compartir amb nosaltres el seu temps i de que s’ haja molestat en explicar-nos cadascuna de les fotografies.

Amb aquesta exposició hem pogut ampliar els nostres coneixements sobre la postguerra. I crec que serà difícil oblidar aquesta experiència. Tamara Gómez 1r. Bat-ACristian

CristianSergiuSergiuPublicacions creat 881

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt