Almassora, Jaume Plensa i Lleida

L’amic Ventura Castellvell és un gran col·laborador  d’Imatgies en tot allò relacionat amb l’Onomàstica. Ens ha tramès, diverses vegades, fotografies de carrers d’oficis, de carrers de l’església o de qualsevol aspecte relacionat amb la toponímia, passió que compartim. Aquesta vegada, en visitar Lleida i trobar el nom d’Almassora, ens ha enviat la fotografia i aquest text que reproduesc

Jesús

Entre els noms de poblacions incrustades al terra, a l’entrada principal del rectorat de la Universitat de Lleida, hi ha Almassora. Forma part d’una composició -escultura en diuen- de l’artista Jaume Plensa. Conté els noms de les poblacions de les quals procedien els estudiants de l’antic Estudi General de Lleida, institució anterior a l’actual Universitat de Lleida. L’Estudi General va ser autoritzat el 1297 i creat l’any 1300. I fou la primera entitat universitària de Catalunya i de la Corona.

Es tracta d’una “escultura-paviment” d’alumini batejada “Pont de Terra”, de l’escultor Jaume Plensa. Copio el que he trobat a internet:

“L’escultura es troba davant mateix del Rectorat de la Universitat. És el pas que s’ha de seguir per arribar a l’entrada de l’edifici.

Pont de Terra és creada amb motiu de la celebració del 700 aniversari de la Universitat de Lleida. La idea del pont permet a Jaume Plensa considerar en una única obra el temps i l’espai. El pont uneix dos extrems cronològics, 1297 i 1997, recorrent, a la vegada, un espai geogràfic que conté nombrosos pobles i ciutats. Pobles i ciutats, de la Corona d’Aragó, escrits en 261 plaques d’alumini, tot fent al·lusió al lloc de procedència  dels estudiants que acudien a l’antic Estudi General.
“Pont de terra” s’organitza donant entitat al referit accés principal al Rectorat, en forma de paviment d’aglomerat asfaltat gris fosc, en el que s’encasten cercles de pedra de tonalitat més clara, marcant una línia direccional que a la vegada és un signe d’interrogació de gran mida, possiblement al·lusiva a la indagació constitutiva dels estudis humanístics, sempre enfrontats al desconeixement des de la reflexió, la recerca i la docència”. 

Adjunto una fotografia de la placa “Almassora” feta el passat dijous, que vaig estar a Lleida, i en trobaràs diverses a l’enllaç Pont de terra.

Salut,

Ventura Castellvell

I ara, ens pica la curiositat per saber quin veí d’Almassora hi va estudiar. Qui sap si el bisbe de Tortosa, senyor del nostre poble, o el seu oficial enviara cap jove brillant a l’Estudi General de Lleida.

Publicacions creat 877

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt