SHAKESPEARE I EL CINEMA. Ana Romero i Laura Navarro.

“Ja en l’era del cinema mut es van realitzar al voltant de quatre-centes adaptacions d’obres de Shakespeare. Algunes d’elles, han passat a la història com a document valuós en reproduir els estils d’interpretació, els escenaris, il·luminació, gestos, vestuari i atrezzo que s’utilitzava a la fi del segle XIX. No obstant això, al no poder sentir-se ni una sola paraula la major part d’aquestes adaptacions eren de deu minuts de durada, als quals calia incloure els rètols amb els textos perquè els espectadors seguissin la representació.

Les obres de Shakespeare, comèdies i tragèdies, amb arguments que no deixen de ser actuals, plens d’acció, romanticisme i violència, han estat sempre a la disposició dels productors de cinema, que, a més, no han de pagar drets d’autor per portar-les a la pantalla.

William Shakespeare és l’autor clàssic més adaptat al cinema. S’han portat els seus arguments a totes les èpoques i ambients, s’han fet paròdies i s’han transformat en dibuixos animats.” Enrique Martínez-Salanova Sánchez.

A continuació hem fet una tria de les adaptacions al cinema:

Macbeth (1948)  

Director:Orson Welles

Després de guanyar una batalla decisiva, i recentment ascendit pel rei Duncan , el fidel Macbeth, duc d’Escòcia, rep de tres bruixes denominades les Germanes Fatídiques la predicció que serà rei, encara que sense deixar descendència.

Decidit a apressar el vaticini, i instigat per la seua esposa Lady Macbeth (Marion Cotillard), la parella convida a Duncan a celebrar la victòria en el seu estatge. Aprofitaran la nit per a assassinar-ho, inculpant als seus guàrdies i aconseguint així que la corona recaiga en el cap de Macbeth. Serà llavors quan la culpa i la paranoia comencen a corroir-los, sobretot a ell, que passarà de gloriós guerrer a fosc rei. La traïció, el poder, l’ambició i la culpa entraran en escena, en un context on tots al seu al voltant seran sospitosos de conspiració.


Cesare deve morire (2012) César deu morir.


Director: Vittorio i Paolo Taviani

Cessare deve morire és un film sobre tallers teatrals que duu a terme a la presó de Rebibbia (Roma) el director Fabio Cavalli, autor de versions de clàssics de Shakespeare interpretats pels reclusos. La pel·lícula adona tant dels assajos i de la representació final de Julio César com de les vides dels presoners.Coriolanus (2012)


Director:Ralph Fiennes

Coriolanus mostra el retorn d’un líder militar a la seua pàtria com a gran triumfador. No obstant açò, els seus impopulars polítiques li acabaran condemnant a l’exili. Mogut per la ràbia, Coriolanus s’uneix als seus rivals enfrontant-se al dilema de rescabalar el seu orgull o atacar la seua terra natal.

 Much ado about nothing (2012) Molt de soroll i poques nous.

Director:Josh Wedom

Don
Pedro d’Aragó torna victoriós d’una batalla acompanyat del seu germà
don Joan i de Clauido , un jove florentí que ha estat cobert d’honors
per la seva actuació en la contesa. Després de recalar en la hisenda de
Leonardo , un lloc assossegat i paradisíac del camp italiana , Claudio
s’enamora de Hero , filla de l’amfitrió.

Hamlet (1964) 


Director: Kozinstev

Quan Hamlet, el príncep hereu de Dinamarca, torna a la seva pàtria, rep la notícia que el seu pare ha mort i que la seva mare, la reina Gertrudis, es va a casar amb el seu oncle Claudio. L’espectre del seu pare li revela que Claudio és el responsable de la seva mort. A partir de llavors, Hamlet només pensarà a venjar la mort del seu progenitor.


 Versions:

 • Hamlet, de Laurence Olivier de 1948.
 • Hamlet, de Gregori Kozintsev de 1964. 
 • Hamlet, de Franco Zeffirelli .Hamlet, De Kenneth Branagh de 1996.
 • La modernizada versión de Michael Almereyda.
 • Hamlet va en viaje de negocios. De Aki Kaurismäki.
 • Ye Yan (The Legend of the Black Scorpion) basa el seu argument en Hamlet. De Xiaogang Feng 
 • La trama de la serie Sons of anarchy té una gran relació amb Hamlet.
Julio Cesar
(1953)Director: Joshep L. Mankiewicz

Acabada la guerra civil entre César i Pompeyo (49-46 a. C.), César es converteix en dictador vitalici i concentra en la seva persona tots els poders, la qual cosa implica, de fet, la desaparició de la República. L’any 44 a. C., Casio i Brut, dos nobles romans defensors a ultrança de les llibertats republicanes, encapçalen una conjura contra el dictador, que és assassinat en els idus de març d’aquest mateix any. caldria destacar l’apologètic (i demagògic) discurs que pronuncia Marco Antonio en defensa de César amb la finalitat de soliviantar a la plebe contra els tiranicidas. Amb aquesta obra Mankiewicz proposa una lliçó política sobre els règims autoritaris.The tamming of the show (1967)  L’amansiment de la fúria.Director:Franco Zeffrielli

L’amansiment de la fúria és una obra de teatre de William Shakespeare que narra la relació d’un matrimoni nou, on la dona mostra molt mal caràcter fins que el marit l’amanseix mostrant-se igual d’implacable, alhora que té lloc un embolic amorós amb la germana de l’esposa i dos possibles pretendents. 
Twelfth night (1996) Nit de reis.Director: Trevor Nunn

Viola adopta una disfressa masculina i entra al servei del duc Orsino, només per trobar-se a si mateixa i ser part d’un triangle d’amor no correspost.


 

Midsummer night’s dream (1999) Somni d’una nit d’estiu.


Director: Michael Hoffman

El duc Teseu ultima els preparatius de les noces de la seua filla Hipólita, al mateix temps que recomana a Egeo que done la seua aprovació al matrimoni entre la seua filla Hermia i Demetrio. El que Egeo no sap és que Hermia està enamorada de Lysandra, mentre que la que de debò està boja per Demetrio és Helena. Entorn d’est embulle sentimental, pululan les fades i els follets del bosc, com Puck, que és l’encarregat de barrejar pocions màgiques que serveixen per a enamorar als homes.

Romeo & Jullieta (1996)


Director:Baz Luhrman
En
Verona Beach se succeeixen els enfrontaments entre les seves dues
famílies més poderoses -els Montesco i els Capuleto-, per dominar la
seva influència. Dins d’un context urbà que no descarta la violència,
Fulgencio Capuleto organitza una festa a la qual vas agafar -gràcies a
la mediació del seu amic Mercuri-, Romeo Montesco. En la mateixa els
Capuleto intenten que la seva jove filla -Julieta- es comprometi amb el
arrogant Dave Paris -el fill del governador-. No obstant això, quan
Romeo i Julieta es contemplin de forma casual, sorgirà des del primer
moment l’espurna de l’amor. Adaptació moderna del clàssic de
Shakespeare. Hi ha moltes altres adaptacions.Versions:
 • Romeo and Juliet. De J. Stuart Blackton (USA)  
 • Romeo and Juliet (1908). Anónim.  
 • Romeo e Giulietta (1908).De Mario Caserini (Italy).
 • Romeo and Juliet (1911). De Barry O’Neil (USA)
 • Romeo e Giulietta (1912). De Ugo Falena (Italy)
 • Romeo and Juliet (1916). De John W. Noble i Francis X. Bushman (USA).
 • Romeo and Juliet (1916). De J. Gordon Edwards (USA)
 • Romeo and Juliet (1924). Anónim.
 • Romeo and Juliet (1936). De George Cukor (USA)
 • Scenes from Shakespeare’s Romeo and Juliet (1937). De Royston Morley (UK)
 • Julieta y Romeo (1939). De José María Castellví (Spain)
 • Romeo and Juliet (1947). De Michael Barry (UK)
 • Romeo and Juliet (1947). De Akhtar Hussein (India)
 • Romeo and Juliet (1949). De Albert McCleery (USA)
 • Romeo and Juliet (1954). De Renato Castellani (UK/Italy)
 • Romeo and Juliet (1954). De Richard Dunlap (USA)
 • Romeo e Giulietta (1954). De Franco Enriquez (Italy)
 • Romeo and Juliet (1957. De  Michael Benthall (USA)
 • Romeo and Juliet (1962). De Prudence Nesbitt (UK)
 • Giulietta e Romeo (1964); directed by Riccardo Freda (Italy/Spain)
 • Romeo en Julia (1964); made-for-TV movie. De Jack Dixon (Netherlands)
 • Romeo and Juliet (1967). De Alan Cooke (UK)
 • Romeo and Juliet (1968). De Franco Zeffirelli (UK/Italy)
 • Romeo and Juliet (1969). De Gordon McDougall (UK)
 • Romeo y Julieta (1972). De José Antonio Páramo (Spain)
 • Romeo and Juliet (1976). De Joan Kemp-Welch (UK)
 • Romeo & Juliet (1978). De Alvin Rakoff (UK)
 • The Tragedy of Romeo and Juliet (1982). De William Woodman (USA)
 • Romeo en Julia (1989). DeBerend Boudewijn and Dirk Tanghe (Netherlands)
 • “Romeo and Juliet” (1992). De Yefim Gamburg (Russia/UK)
 • Romeo & Juliet (1994); five-part TV serialisation; directed by Alan Horrox (UK)
 • Romeo + Juliet (1996). De Australian Baz Luhrmann (USA)
 • Romeo och Julia (1996). De Alexander Öberg (Sweden)
 • Romeo and Juliet (2000). De Colin Cox (USA)
 • Romeo and Juliet (2013). De Carlo Carlei (UK/Italy/Switzerland)
 • Romeo and Juliet (2014). De Don Roy King
 • Romeo and Juliet in Harlem (2015 film). De Aleta Chapelle
Lover’s labour’s lost (2000) Treballs d’amors perduts.

Director:Kennet Branagh

En 1939, en el regne de Navarra, el jove sobirà i els seus tres amics, Biron, Longueville i Du Maine, es comprometen, amb un jurament públic i solemne, a consagrar els tres pròxims anys de les seues vides a l’estudi de la Filosofia. Decidits a respectar el pacte, renuncien a tota frivolitat: deixaran de cortejar a les dones, dejunaran una vegada per setmana i no dormiran més que tres hores cada nit. No obstant açò, la serietat de la seua missió i l’honor d’aquests estudiants es veuran posats a prova amb l’aparició de la princesa de França i les seues tres encantadores dames de companyia, Rosaline, Maria i Catherine, durant una visita diplomàtica.


Shakespeare in love (1998) Shakespeare enamorat.


Director: John Madden

William Shakespeare troba la seva inspiració en Lady Viola, una dama de la reialesa amb la qual compartirà dues coses: una aventura i una obra de teatre.
Aquesta pel·lícula està basada en la vida de Shakespeare.

 

Othello (1952)


Director: Oroson Welles

Otel·lo , general de l’ exèrcit de la república de Venècia, i Desdèmona, filla del senador Brabancio , s’enamoren i es casen en secret. Yago , un dels alferes de l’ moro , mogut per l’odi que sent cap a ell, tracta de provocar la gelosia d’Otel·lo fent-li creure que la seva esposa li és infidel amb Casio , la seva més lleial tinent. Víctima de les seves terribles gelosia, Otel·lo acaba donant mort a Desdèmona i després, en descobrir que tot ha estat un engany del malvat Yago , se suïcida.

 
Henry V (1944) Enric V

Director:Kennet Branagh

Enric V, el jove rei d’Anglaterra, no és més que un ninot entre les mans de l’Església: convençut pels clergues d’envair França, es decideix a entrar en guerra per reivindicar el tron del país veí. La guerra culmina en la sagnant batalla de Agincourt i, a poc a poc, el rei ha de lluitar contra la moral cada vegada més enfonsada de la seva tropes i contra els seus propis dubtes.

Publicacions creat 879

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt