FER FÒLLEGA. Dictats de la Natura-14

Fer fòllega és obrir camí, palejar la neu per poder fer pas. Sí, podria ser el títol d’un disc del grup de Xavi Sarrià, Fer fòllega, Obrint Pas entre la neu. 

La magnífica nevada d’aquest primer divendres de març ha fet molt de bé en la saó dels bancals, en la moguda dels ullals i, en general, en la millora dels recursos hídrics d’una terra eixuta. El blanc, la neu, va alegrar la gent de la muntanya per aquestos motius, i la de la Plana per la bellesa del paisatge i el joc dels menuts. Hi ha, però, moltíssims arbres amb les branques trencades pel pes de la neu i també aquesta feinada que van haver de fer els masovers i la gent dels pobles per poder acudir als corrals o, senzillament, poder eixir de casa. La dona de la fotografia ens va contar que només volia netejar un trosset de la pista d’entrada al mas perquè la filla, que pujaria de la Plana, pogués deixar-hi el cotxe.

 Fer fòllega és una expressió que hem sentit per terres del Penyagolosa. No la recullen, però, els diccionaris a l’ús. Ni el DCVB ni el Decat en parlen. Ens resultava ben estrany que Joan Coromines no en digués alguna cosa i, si bé no en replega l’expressió sí que ens parla d’una fólliga provinent de follar en el sentit de petjar.

Alguns cotxes enceten petits camins que aprofiten els animals, com aquest gosset

Julian ja ha fet fòllega davant de casa i ha obert camí fins un corralet on té animals. El sac de sal es recolza a la paret, per si gela i cal escampar-n’hi uns grapats.

Les pales mecàniques també fan fòllega per als pas dels cotxes.


I per als vianants que busquen estampes amb el Marinet.


El poble s’omple de corriols entre la neu i, aviat, t’adones d’on viuen tot l’any i en quins carrers només estiuegen

Aquesta casa no espera gent fins ben avant.

Tampoc el cotxe té massa pressa per eixir.

El Callís, però, ben obert i net, no siga que apleguen els Peregrins.

I. com que és dissabte i potser pugen familiars, també al fossar han fet fòllega.

I de la porta del fossar estant veiem el poble

I ens acomiadem amb una carretera on, ben dematinet, han fet fòllega les pales.

Publicacions creat 881

One thought on “FER FÒLLEGA. Dictats de la Natura-14

  1. M'agrade llegir que la paraula fòllega també té adeptes fora de Vistabella del Maestrat: el meu poble. Jo li tinc una especial devoció perquè va molt lligada a la meua infantesa, i quan vas creixent i et fas gran te n'adones que la infantesa és la teva veritable pàtria (però aquest seria un altre tema) i que mai no oblides res del que vas aprendre aleshores, inclosa una paraula tan divertida com fòllega.
    Elvira Safont

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt