BRAM STOKER’S DRÀCULA. Una flor del mal.

El film de Francis Ford Coppola ha fet vint anys sense envellir, com el comte que ens conta. No crec que ens parle del mite de Dràcula, com ho feia la pel.lícula Horror of Dracula (1958) de Terence Fisher i aquell Cristopher Lee irrepetible, o el del Bela Lugosi de 1931, en blanc i negre; tampoc explica el dolor del vampirisme com, no fa massa, ho poetitzava el film del suec Alfredson a Deixa’m entrar (2008). Aquesta és, més aviat, una història d’amor fora del temps i una defensa de l’irracional i d’allò prohibit, encara que sàpiem que ens fa mal… Ens parla de les flors del mal. 

Hi trobem, com a curiositat, una Monica Bellucci, concubina de Dràcula. Formalment, destaca una estètica acurada i  un xic barroca i els fundits encadenats, potser massa preciosistes. Sublim és la seqüència de l’arribada a Londres del nostre comte, amb el to de color i la velocitat canviats per homenatjar el cinema que, com un acte màgic, acabava d’arribar a la ciutat anglesa. I quan acabeu de llegir els crèdits encara hi resta una cançó Love song for a Vampire d’Annie Lennox (veieu el vídeo següent).

FITXA TÈCNICA

TÍTOL ORIGINAL: Bram Stoker’s Dracula

ANY: 1992 PAÍS:USA

DIRECCIÓ: Francis Ford Coppola GUIÓ: James V. Hart

FOTOGRAFIA: Michael Ballhaus MÚSICA: Wojciech Kilar

REPARTIMENT: Gary Oldman, Anthony Hopkins, Wynona Rider, Sadie Frost, Keanu Reeves
PRODUCTOR:Francis Ford Coppola.

PREMIS: Óscar (3): al millor so, vestuari i maquillatge.

GÈNERE: Erotisme, terror i fantasia.

Segle XV en Transilvània, el Príncep Vlad III es prepara per a marxar a la guerra contra els turcs però abans s’acomiada de la seua novia, Elizabeta. Vlad aconsegueix derrotar a tots el exercits turcs empalant a les seues víctimes. Mentrestant la seua parella va sofrir un engany per part dels turcs, aquestos li manaven una carta en la que es comunicava la mort del príncep romanés. Amb el pensament que el seu amor havia mort, Elizabeta es llança per una finestra de la torre del palau i mor. Vlad III en saber la notícia renega de l’església i condemna la seua ànima, transformant-se en un deixeble del diable, un vampir.
Quatre segles després, en Londres un API, Jonathan Harker, te la missió de assegurar la compra d’uns terrenys per part de un comte romanés. Jonathan s’acomiada de la seua futura dona, Mina Murray, i parteix cap a Transilvània. Només aplega al palau podem comprovar que el Comte Dràcula és la mateixa persona que vam vore quatre segles arrere. Jonathan viu un malson el el castell del vampir, entre xuclades de sang i xuclades en general, però sense deixar de escriure a la seua amada Mina.
Mentrestant, en Londres Mina viu preocupada pel seu promés i passa molt de temps amb la seua amiga Lucy Westerna (Sadie Frost), de la qual faré un comentari per la seua importància en el film.
Lucy és una jove pèl-roja que pertanyia a una família aristocràtica de Londres, té una personalitat extravertida i dóna lloc a situacions que es poden malinterpretar. Parla en un americà sobre la daga tan gran que tenia i li pregunta si pot agafar-la, després apareix amb una daga de veritat. La seua importància en Dràcula no és fonamental, però es un personatge que toca un dels temes primordials del film, l’erotisme. En quasi totes les escenes en les que apareix, Lucy fa unes escenes qualificades per a adults, apareix o bé practicant sexe amb una criatura estranya o sagnant com una botja. Finalment Lucy es assassinada després de convertir-se en vampir, però deixa una imatge diferent a la que tenim la majoria de persones sobre els vampirs. Álex Ocaña

Com a crítica no podria donar una gran valoració personal ja que és la primera vegada que veig aquest tipus de pel·lícula. Combina fets religiosos, sagnats, fantàstics i passionals. Reflecteix l’amor que existeix entre Dràcula i Mina.

Hi ha una lliuta entre les creences roïnes i bones. Des del punt de vista filosòfic diríem que té un plantejament inmoral ja que enfronta la raó amb el desig. A mesura que van avançant les diverses seqüències cal que parem atenció en un moment donat (es distingeix clarament allò que és correcte fer i el que no, però el desig està pel damunt). Açò acaba conduint a una mena de coses terrorífiques. Com per exemple hom prefereix la mort i vida eterna abans que continuar fent la vida normal dels èsser humans.

Per a finalitzar, allò bàsic i essencial que aconsellaria als espectadors d’aquest film seria que pararen atenció en l’estètica i efectes especials que apareixen ja que són molt bons… i en la història d’amor que hi apareix. Natalia Galindo

 Aquest film en compte de parèixer terrorífic per ser Dràcula tracta més d’amor. En moltes de les escenes quan Dràcula li xucla la sang a qui mossega, predomina el desig, quan tindria que ser d’aspectes més rellevants. Un advocat va anar a conèixer el comte, però ell no sabia que s’hauria de quedar al castell de presoner amb les seues concubines. El comte vol que la novia de l’advocat s’enamore d’ell perquè li recorda la seua amada Elisabeta que és morta. Aquest es vol aproximar a Mina mitjançant la seua millor amiga Lucy. Al llarg de la pel·lícula, l’escena que més predomina l’erotisme perquè ell arriba fins i tot a tindre un orgasme mentre Mina li xucla la sang. Drácula aconsegueix que Mina s’enamore d’ell, aleshores ella li demana que la convertisca en un vampir, però ell no vol que es convertisca. Al final ella el convenç i ell la converteix, arribant a un orgasme que li produeix Mina xuclant-li la sang. Andrea Gas

 Les diferents cares de Drácula.

En aquesta pel.lícula ens mostren a Drácula, primerament, de la manera que serà per sempre: un home vell, amb un pèl molt llarg i la pell arrugada, que viurà per sempre en el seu castell condemnat a la necessitat de beure sang per sobreviure. També es veu la capacitat que té d’adaptar-se, de canviar el ser cos segons per a què el necessita i l’estat d’ànim. L’hem vist al principi de la pel.lícula com un guerrer, una persona normal, que vivia enamorada. A continuació l’hem vist com, de ser la persona vella es transforma en un jove que té la capacitat de seduir qualsevol dóna. I per últim, hem vista la bèstia que té dintre d’ell, com de nerviós pot arribar a ser i tot el que pot atemorir. Cata Toma

 Un dels aspectes a destacar d’aquest film és l’evolució d’un dels personatges principals: Mina Murray. Aquesta pateix un canvi de personalitat al llarg de la pel·lícula degut al fet que coneix personalment Dràcula. Amb aquesta situació, comença a recordar a un possible avantpassat seu, una tal Elisabeta, dona de Dràcula, la qual es va suïcidar a causa d’un malentés. La doble personalitat de la protagonista la fa canviar d’opinions i gustos, apartant-se de la seva família i el seu actual nuvi.  Mina, sotmesa a l’encant que li produïa Drácula, decideix amar-lo per sempre i ser com ell, immortal, allunyant-se de tot el món. A la fi, opta per la millor opció, pensant bé en la gent que la volta i decideix acabar amb la tradició de Dràcula i tornar a la seva vida com a cristiana. Belén Morillas

Dràcula és una pel·lícula que conta la història de Jonathan Harker, un jove que està promés amb Mina una xica molt jove i bella. Jonathan viatja al castell del comte Dracula per a que aquest li firme uns papers per a adquirir una casa. Enganya a Jonathan i el fa el seu presoner. Aquest veu una foto de Mina i es queda enamorat per la seua semblança amb la seua enamorada morta fa 400 anys. Dracula viatja a Londres en busca de Mina, aquestos s’enamoren i es veuen freqüentment. En la seua estança en Londres, Dracula mosegarà a una amiga de Mina i per a solucionar aquest cas apareixerà un professor experimentat en aquestos casos, Van Helsim. Jonathan aconsegueix escapar-se del castell i es refugià en un convent. Mina va a veure’l i es casen. Mina encara està enamorada de Dracula i decideix entregar-se a ell per a ser la seua amada sempre. Finalment matarà Dracula i Mina comprendra que el seu amor es impossible.  Ángel Alarcon

 Dràcula apareix com un comte ancià però que en realitat és un vampir malvat que viu turmentat perquè no pot descansar en pau i necessita beure sang per sobreviure i rejovenir. A més, el seu major turment és la mort del seu amor fa 400 anys. Casualment, aquesta és semblant a Mina i s’enamora d’ella. Dràcula aconsegueix seduir-la convertit en un jove cavaller. És ací on es reflecteix un canvi d’actitud de Dràcula. Al principi es mostra obsessionat per convertir a Mina en immortal, però quan està apunt de fer-ho, l’amor tan profund que sent per ella, li ho impedeix. A la fi, Mina el convenç ja que no l’importa patir eternament mentre siga al seu costat. Laura Cayuela

El film de Dracula pot ser interpretat de diverses maneres, ja que mitjançant aquest vampir ens mostra per una part una història d’amor entre ell i Mina i, per una altra part, la bondadesa que pot tindre una persona encara que siga roïna. Com que és una pel·lícula de terror la història d´amor l’explica d’una manera que et dóna la sensació de por a causa que, com que Dracula és un vampir, quasi tota la història la conta mitjançant un color predominant que és el color vermell símbol de la sang i també de l´amor. Finalment, com que Dracula veu que Mina està sofrint molt a causa d’ell decideix ser assasinat per ella.A part d´aquest film hi ha una obra escrita per Bram Stoker que s´anomena igual que aquest film i que està inspirada en una figura històrica real: el príncep Vlad Tepes que, a més de les històries i llegendes de vampirs, Tepes va viure al segle XV i va ser príncep de Valàquia un territori que juntament amb Moldàvia i Transilvània formà el regne de Romania. Mihaela Elena

Aquesta és una història d’amor i de por a la vegada. Mina, la parella del senyor Harker, té un doble personatge, perquè en èpoques passades feia de parella del comte Dracula, però després canvia de persona i es converteix en la parella de Jonathan. A partir d’aquest fet transcorre la resta de la pel·lícula, ja que el personatge principal, que en aquest cas és Dracula, passa quasi tot el film buscant l’amor de la seua vida, ja que al perdre-la en èpoques passades va sentir un fort dolor dins d’ell i com que sabia que la podia veure amb vida, va anar a buscar-la. Un dels temes més destacats és l’amor, ja que està destacat tant en la parella formada per Mina i Harker, com per la de Lucy i Arthur. Un altre cas molt curiós és el pas que transcorre Dracula per a conquistar Mina, ja que primer comença seduint la seva millor amiga, Lucy, per a apropar-se més a ella i aleshores aconseguir l’amor de la seua estimada Mina, ja que és molt pareguda al seu verdader amor, Elisabetha. També hi és molt present el tema que Dracula està tota la vida lluitant, ja que al començament de la pel·lícula apareix lluitant en la guerra contra els turcs i després ha de lluitar contra Van Helsing i els altres sers humans que volien acabar amb el vampir que portava dins i que havia causat tantes morts. Víctor Blanch

Dràcula és un guerrer que perd la seua amada quan se suÏcida pensant que ell és mort. Aleshores ell renuncia al cristianisme i només veu la seua supervivència xuclant-li la sang a les persones. Després de milers d’anys, troba en la promesa de Jonathan Harker, Mina, que té un fort paregut amb la seua Elisabeta. Jonathan queda atrapat en el castell de Dràcula però aconsegueix escapar i comunicar-se amb Mina. Aquesta coneix a Londres a Dràcula i s’enamoren però ho veu com un amor impossible perquè vol casar-se amb Jonathan. Després de moltes coses que pasen al seu voltant, com la mort de Lucy, volen destruir a Dràcula però açò sel’s fa impossible ja que ell pot llegir els pensaments de Mina i saber on es troben en cada moment. Quan aconsegueixen ferir-lo, ell es dóna compte que tot açò no li ha servit de res perquè va a morir i perdrà la seua amada i acaba reconciliant-se amb el cristianisme. Tot acaba quan Mina li talla el cap i així també acaben molt anys de temor. Alina Morante

Aquest film tracta de dos temes rellevants, la vida de Dracula i l’erotisme, ja que el títol, Dracula, pareix que siga una pel·lícula de terror però en certa manera aquest es centra en els temes d’abans. Al principi de la pel·lícula Dràcula apareix com un home vell, espantós, lleig…vivint sols en el castell, i vivint una vida eterna. Però va haver un salt de temps, i va canviar de cara i d’aspecte aleshores va canviar a un home més jove, més conquistador, més representatiu pels demès.
Ell s’havia enamorat de Mina una jove bonica. Ella també al final del film es va enamorar d’ell, inclous volia ser com ell per a viure amb ell eternament, però com Dracula la vol massa no la va deixar que siga com ell, ja que ell sap que es viure eternament en una eterna vida obscura. Aleshores ell li va demanar que li clavés un estaca al cor per a poder morir en pau i poder esperar-la a ella en el paradis. Hiba Ouadi

Després d’una guerra entre l’imperi romanés i turc, un home anomenat Dràcula va sofrir la mort de la seua amada Elisabeta degut a l’engany d’un home del bàndol contrari. Des d’aquell moment Dràcula va negar Déu i es va fer immortal saciant-se de sang humana. Segles després va arribar Jonathan Harker al seu castell de Transilvania per motius de treball però tenia una novia, Mina, i quan Dràcula va veure una foto d’ella va voler enamorar-la perquè es pareixia a la seua amada Elisabeta. Així doncs va tancar a Jonathan. Mina va sentir una gran atracció per Dràcula i va voler ser com ell per a estar junts eternament. Aleshores Jonathan amb un doctor i altres va clavar una estaca a Dràcula. Mina ja estava convertint-se en vampir i agafà a Dràcula i el va portar al castell, al lloc on Elisabeta va suïcidar-se. Finalment Dràcula va morir en pau perquè es va desfer l’odi amb Déu i amb això també es va desfer tot, i Mina va tornar a ser humana. Míriam Fernàndez

Publicacions creat 878

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt