El ‘pa negre’ de cada dia

Recentment s’ha estrenat la pel.lícula d’Agustí Villaronga ‘Pa negre’, basada en la novel.la homònima d’Emili Teixidor de qui pren també fragments d’altres narracions. La sala Babel de València ha estat l’única al nostre país, esdevingut Comunidad, on l’hem poguda gaudir en versió original. No mereixeria cap comentari si la V.O. fóra en xinès o alemany. Sobta, però, que tot tractant-se d’una pel.lícula rodada en la nostra llengua haja d’aplegar a les sales de Castelló doblada al castellà. Cal dir que a Babel hem hagut de visionar-la subtitulada en castellà, per si hom hi trobava dificultats dialectals. Una veïna, castellanoparlant, em confessa que va trobar més entrebancs amb ‘Carancho’, cinta argentina que encara volta per les pantalles i que no preveu, confiada a mostrar les variants d’una llengua tan diversa com l’espanyola, cap subtitulació aclaratòria.

La pel.lícula produïda per Isona Passola compta, a més de les habituals del Ministeri de Cultura, ICO, TVE…,  amb la col.laboració de les televisions de Catalunya i de les Illes Balears. No cal dir que la TVV no està per a gaites… ni per a dolçaines, i encara menys per a tenores!

Que a Castelló no poguem veure un film rodat en la nostra llengua no deixa de palesar allò que l’Emili Teixidor, metafòricament, exposa a la novel.la i que, tan encertadament, recull Villaronga: després de la guerra Catalunya es va vendre al vencedor. També nosaltres, els valencians, fa temps que anem venuts!

 

                                                                                Jesús Bernat Agut  (19-10-2010)

Publicacions creat 885

One thought on “El ‘pa negre’ de cada dia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt