Un barri imprès al mur. Santa Caterina, Palma. (carrers 41)

Deixem avui el doblet Caterina / Catalina que tan bé explica Gabriel Bibiloni amb bones paraules i també al seu Blog. Ja el vam fer servir nosaltres a l’entrada Les Catalinetes, on la meua neta, Djambar, li cantava una cançó mallorquina al seu germà. Ara volem destacar el paper informatiu de coneixement urbà i toponímic d’aquest mural que vam trobar a la plaça de la Verge del Miracle. Descriu tots els carrers del barri de Santa Caterina, veí del port i amb un passat industrial que justifica algun dels noms dels carrers, com ara els mateixos carrer de la Indústria i carrer de la Fàbrica. La majoria, però, estan lligats a personatges il·lustres: carrer de Cotoner, de Colubí, de Vilalllonga, de Despuig…  Sobtà, però, un carrer de Sobreposats, antigament d’Artigues, que, com ens diu GB al seu magnígic Els carrers de Palma (2012), “no encaixa en absolut amb la toponímia de Santa Caterina, que, com se sap, es basa en personatges il·lustres de Mallorca i motius de la Revolució Industrial. Cal defensar la reposició del nom genuí del carrer”

Si us fixeu en la darrera imatge de la galeria de dalt us adonareu que hi ha un petit barri entre el de Santa Caterina i el port; es tracta del Jonquet on hi resten uns quants molins i en ser un turonet guaita com un mirador sobre el port. Antigament era un barri de pescadors amb casetes baixes d’una o dues plantes. Avui hi veiem turisme i alguns locals d’oci. Sembla que abans de 1993 eren carrers identificats amb nombres; després han estat batejats (imposats com diu Bibiloni) amb alguns noms de molins (com el carrer del Molí d’en Garleta) i elements d’un camp semàntic sobre els estris de pesca (hams, almadrava, moruna, pescall…) contingut que eixamplarem en la propera entrada sobre carrers.

 

 

Publicacions creat 870

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt